1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li će Kinezi zaskočiti i delimično preuzeti kompaniju Renault?
Da li će Kinezi zaskočiti i delimično preuzeti kompaniju Renault?

Da li će Kinezi zaskočiti i delimično preuzeti kompaniju Renault?

557
2
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da su ambiciozni Kinezi već pazarali Volvo kao i deo grupacije Mercedes-Benz, pri čemu mislimo na marku smart, mogućeje da će sledeća krupna investicija na evropskom kontinentu uključivati Renault. Iako zvuči malo verovatno na prvi pogled, ono što se događa iza scene, odnosno ono o čemu se priča iza kulisa, baš je to.

Glasine nisu bez osnova jer je znano da je Renault pre par nedelja najavio da namerava da svoje poslovanje razdeli u dve divizije, pri čemu bi jedna bila zadužena za razvoj električnih automobila i pratećih tehnologija, dok bi druga imala za cilj bavljenje termičkim i hibridnim pogonskim sklopovima. Da li bi trebalo da naglasimo da je svo interesovanje i akcenat na prvopomenutoj jedinici?

Naravno, u kontekstu celokupnog trenutka automobilske industrije, odnosno tranzicije ka električnom pogonu, ništa čudno nema u opredeljenju čelnika Renaulta, dok bi druga divizija u Evropi nužno dodatno gubila na značaju, i to već na kratak rok. Kako bilo, u početku bi svaka divizija dobila pod upravu, grupo rečeno po nekih desetak hiljada duša.

Novinari Reutersa, koji su se pozvali na „dva interna izvora unutar Renaulta“, su preneli da se dijamantski brend trenutno priprema kako bi organizovao centar za razvoj termičkih i hibridnih vozila uz cilj da se uspostave važne poslovne veze s ostalim velikim igračima automobilske industrije. Ista redakcija kao zainteresovanu stranu pominje kineski Geely, kao i još jednu naftnu grupaciju čije ime u ovom momentu nije precizirano.

Inicijalnom idejom je predviđeno da Renault u prvom koraku zadrži 40% učešća u kapitalu ovog entiteta, baš koliko bi dobio i Geely, dok bi preostala petina kapitala došla u posed pomenutih prerađivača nafte. Važno je naglasiti da se ova priča ne odnosi na marku Nissan, čija bi uprava radije birala budućnost nezavisno od eventualnog pritiska iz Francuske, što i jeste logično jer Nissan prodaje konvencionalne automobile na širem području od Renaulta.

Reuters pojašnjava i da do promene plana može doći i dalje, što će reći da su različita scenarija aktuelna.

Za kraj bismo još da podsetimo i produbimo navode s početka izveštaja. Naime, Geely poseduje proizvođača automobila Volvo, kao i njegovu diviziju Polestar. Oni takođe drže i 10% u Mercedes-Benzu, a i 50% brenda smart. Pored toga, za Evropu se sprema i atraktivna marka Link & Co, pa nema sumnje da Geely postaje veoma važan igrač u Evropi. Ulaganjem u Renaultovu diviziju za razvoj vozila s motorima SUS bi osnažila poziciju holdinga Geely na ostalim globalnim tržištima gde će konvencionalni automobili svakako ostati dominantni bez obzira na evropsku regulativu.

AutoRepublika

(557)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ugasili …

Papadac

A ko bi mogao drugaciju sudbinu moga da zamisli za marku koja u svojoj istoriji ima period saradnje sa nacistima i koriscenje prisilne radne snage. I posle drugog sv. Rata, nastavili su saradnju sa istim prefarbanim nacistima