1. Home
  2. Vesti
  3. Motocikli – BMW R 1200 GS xDrive Hybrid: prvi svetski enduro hibrid s pogonom na oba točka
Motocikli – BMW R 1200 GS xDrive Hybrid: prvi svetski enduro hibrid s pogonom na oba točka
0

Motocikli – BMW R 1200 GS xDrive Hybrid: prvi svetski enduro hibrid s pogonom na oba točka

2.34K
0
Podelite sa prijateljima:

BMW Motorrad na tržište isporučuje R 1200 GS xDrive Hybrid. Reč je o svetskoj premijeri prvog enduro modela sa hibridnim pogonom na oba točka.

BMW GS modeli pogonjeni „flat-twin“ bokser motorima predstavljaju sjajne kompanjone za sve one koji žele da istraže najudaljenije kutke naše planete. Te avanture traju već više od tri decenije. Sa svetskom premijerom prototipa veoma bliskog serijskom modelu R 1200 GS xDrive Hybrid, BMW Motorrad otvara potpuno novo poglavlje u istoriji GS linije.

Novi R 1200 GS xDrive Hybrid je baziran na legedarnom R 1200 GS Adventure. Tečnošću hlađeni bokser motor isporučuje 125 ks pri 7.750 o/min, kao i maksimalni obrtni moment od 125 Nm pri 6.500 o/min.

Jedinstveni pogon na sve točkove novog hibridnog modela obezbeđuje još bolju trakciju na klizavim podlogama, dubokom pesku ili blatu. Ova tehnološka inovacija je postignuta kroz korišćenje sistema razvijenog od strane BMW-ovog automobilskog sektora. Pogon na sve točkove može da operiše manuelno ili automatski, što znači da nije permanentan, već po potrebi može da se prebaci na tradicionalni zadnji pogon.

e-Drive sistem u glavčini točka funkcioniše kao elektromotor i generator. Sa dodatnih 45 ks, motocikl raspolaže sa 170 konja, što uz inovativni pogon na oba točka donosi novu dimenziju terenskih sposobnosti.

Nova generacija baterija, kao derivat BMW-ove „i“ tehnologije, skladišti energiju dobijenu iz rekuperacije tokom kočenja. e-Drive sistem na prednjem točku se snabdeva energijom koju vozač R 1200 GS xDrive Hybrida može da upotrebi za silovito ubrzanje. Zahvaljujući sofisticiranom menadžmentu energije, prednji točak je konstantno snabdeven odgovarajućom količinom u zavisnosti od vozne situacije. To znači da prednji točak dobija onoliko snage koliko mu uslovi prijanjanja to dozvoljavaju, kao na primer na vlažnoj ili snežnoj podlozi. Vozač može da koristi različite režime vožnje da bi podesio sistem i prilagodio hibridni sistem strategiji rekuperaciji energije. Sve se kontroliše putem, takođe inovativnog, LCD displeja.

Proteklih meseci, prototip novog R 1200 GS xDrive Hybrida je pokrio hiljade kilometara u najtežim mogućim uslovima. Najteži su sigurno bili oni na Severnom polu i prelazak preko zaleđenog Barencovog mora.

 

(2341)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments