1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW X7 G07 (2019.) (GALERIJA)
BMW X7 G07 (2019.) (GALERIJA)
1

BMW X7 G07 (2019.) (GALERIJA)

1.61K
1
Podelite sa prijateljima:

Kako bi se odbranili od konkurencije, a i zadovoljili sve veću potražnju za SUV modelima, BMW je odlučio da u svoju gamu doda i sedmi poredu X model, koji je ujedno i najveći do sada.

Sa X7, BMW je postavio veoma težak zadatak za uskoro dolazeću novu generaciju Mercedesove GLS klase, a ujedno i opasno zaprijetio popularnim „Englezima“, Range Rover Vogueu i Land Rover Discoveryju.

Dizajn

Kao što su iz Minhena i obećali, serijski model će biti minimalno izmijenjen u odnosu na prošlogodišnji koncept, a na kraju su obećanje i ispunili. Čim vidite ovaj automobil, ili možda bolje rečeno ovaj minibus, nemoguće je preskočiti gigantske „bubrege“, odnosno rešetku maske hladnjaka.

Ono što spolja najviše govori da se radi o SUV verziji serije 7 jesu prednja svijetla, koja su izdužena i veoma tanka, a za razliku od novog X5, ovdje su povezana sa maskom hladnjaka. Kako bi ostatak prednjeg dijela učinili interesantnim i otklonili višak ravnih površina, nemoguće je zanemariti i ogromne otvore na braniku, bez obzira na nivo opreme. Bočno se opet u potpunosti razlikuje od X5 gdje je karakterna linija veoma naglašena. Kod X7 je ta linija veoma prosta i tek tako postavljena da ovaj SUV ne bi u potpunosti izgledao kao omanji autobus.

Kod zadnjeg dijela se ponovo jasno vidi konekcija sa serijom 7, od koje su praktično pozajmljena zadnja svijetla, kao i hromirana lajsna koja sječe kroz njih. Kockasti oblik zadnjeg dijela je potreban kako bi putnici u trećem redu sjedišta imali što više prostora. Ono što je sigurno jeste da je potreba da prođe određen period dok se oči ne naviknu na BMW u ovom izadnju.

Ono na šta su se oči već navikle, a vilica zaglavila u otvorenom položaju zbog oduševljenja jeste enterijer. Putnim prostorom preovladava ogromna količina premijum materijala poput kože, drveta, aluminijuma i meke plastike, što je osim kvalitetne završne obrade ujedno i dizajnerski besprekorno uklopljeno. Jasno se vidi konekcija sa novim X5 i tek predstavljenom serijom 3, sa par izmjena koje jasno govore da se ovdje radi o višoj klasi automobila.

Identičan enterijer vjerovatno možemo očekivati i u restilizovanoj seriji 7 čije se predstavljanje očekuje u prvoj polovini naredne godine. Ono što se mora naglasiti, jer nažalost postaje rijetkost u modernim automobilima, jesu fizičke kontrole za ventilaciju. Osim toga, BMW u svojim automobilima i dalje nudi fizičke kontrolne jedinice info-zabavnog sistema, što olakšava korišćenjeg istog „po osjećaju“, bez potrebe da se oči skidaju sa magistrale i samim time ugrožava sopstvena i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju.

S obizorom da od viška, bar u većini slučajeva, glava ne boli, BMW je takođe ostavio opciju upravljanjem centralnog ekrana putem dodira, glasovnih komandi i komandi na volanu. Glavni fokus ovog automobila jeste taj treći red sjedišta, sa čim se broj ukupnih mjesta za putnike povećava na 7, dok kupci mogu da odaberu i konfiguraciju 2+2+2, koja poboljšava komfor u srednjem redu. U odnosu na manji X5, model X7 nudi dodatnih 90 milimetara prostora za koljena i 30 milimetara za glavu. Po pitanju prtljažnog prostora, sa podignutim trećim redom on iznosi 326 litara, sa spuštanjem naslona zadnjeg reda dobija se 740, a kada se spusti i srednji red dostupno je fenomenalnih 2120 litara zapremine.

Pogon

U Evropi, BMW X7 će za početak biti dostupan samo sa šestocilindarskim agregatima, dok će u SAD biti dostupan i V8 model. Nama dostupan benzinski model će nositi oznaku X7 xDrive40i, a koristiće trolitarski redni „šestak“ sa 340 konjskih snaga  i 450 Njutn metara obrtnog momenta, što je dovoljno da ovaj SUV do 100 km/h ubrza za 6,1 sekundu. Ostale opcije za sada su samo dva dizel agregata. Model X7 xDrive 30d, za kojeg se očekuje da bude najprodavaniji, će takođe koristiti trolitarski agregat sa šest cilindara koji razvija 265 ks i 620 Nm obrtnog momenta. Vrhunac ponude predstavlja model X7 M50d, koji sa svojih šest redno postavljenih cilindara proizvodi 400 „konja“ i 760 Njutn metara obrtnog momenta, a sprint do stotke će trajati svega 5,4 sekunde.

Tehnologija

Kao što je i za očekivati, X7 je opremljen najnovijim bezbjednosnim sistemima poput automatskog kočenja u hitnim situacijama, aktivnog tempomata, sistema autonomnog upravljanja na manje zahtjevnim putevima, parking asistenta i još mnogih drugih. Kako bi, za kupce ovog automobila, veoma rijetke trenutke silaženja sa asfalta bili što lakši, BMW je ovaj SUV opremio vanterenskim režimima – xSnow, xGravel i xRocks. Tu je naravno i najnovija verzija u industriji superiornog iDrive info-zabavnog sistema, koji se projektuje na dva 12,3 inčna displeja visoke rezolucije.

Početak prodaje ovog modela zakazan je za april 2019. godine sa početnom cijenom od 84.300 evra u Nemačkoj.

Enes Eki Alković

(1608)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Na drugoj fotki odozgo deluje (a i na ostalim) jako mocno. Ne moze se reci da je neki lepotan, ali je dovoljno lep da uz ovakvu pojavu (masivnost i ogromne bubrege) bude verovatno prvi izbor onih koji imaju dovoljno novca za njega.
Enterijer je ok, ali sad je to vec preraslo u bolest svih premium marki da je isti enterijer i na vozilima od 40 i 140k eura.