1. Home
  2. Vesti
  3. Nemački sud: pravo prvenstva prolaza pri uključenju na autoput nije univerzalno
Nemački sud: pravo prvenstva prolaza pri uključenju na autoput nije univerzalno
0

Nemački sud: pravo prvenstva prolaza pri uključenju na autoput nije univerzalno

5.92K
0
Podelite sa prijateljima:

Onaj ko se uključuje na autoput mora da omogući neometan prolaz vozilima koja se već kreću tim pravcem. To je uobičajeno i tako su nas učili pre sticanja vozačke dozvole, zar ne? Međutim, to ne mora uvek da bude tako, barem sudeći po tumačenjima koje je u presudi izneo nemački sud.

Kada se saobraćaj neometano i uobičajenim tempom odvija duž konkretne deonice autoputa, pravilo koje smo naučili, ostaje na snazi. Međutim, ukoliko se u saobraćajnim trakama autoputa nalazi veliki broj vozila koja stoje u koloni, duži vremenski period, ovo pravilo prestaje da važi. Predmetno načelo je u svojoj presudi izneo odnosno uspostavio Viši regionalni sud grada Hama.

U slučaju o kojem je odlučivao navedeni sud, vozač se uključivao sa parkinga, odnosno odmorišta, na glavni putni pravac A45 koji vodi ka Frankfurtu. Vozila na autoputu su stajala u koloni. Vozač automobila koji je pokušavao da se uključi na deonicu A45 je u prvom trenutku ušao u traku koja služi za ubrzavanje da bi se potom, većim delom vozila uključio u standardnu desnu traku autoputa, gde se i zaustavio u koloni vozila, između dva šlepera.

Kada je vozač šlepera koji se našao iza vozila koje se uključivalo na autoput ponovo pokrenuo svoj kamion, prevideo je automobil ispred sebe i nastao je udes. Prema prvobitnom rešenju organa vlasti, vozač automobila je osuđen da plati kaznu za saobraćajni prekršaj u iznosu od 110 evra.

Međutim viši sud je odbacio ovu presudu navodeći da se pravo prvenstva prolaza ne primenjuje u takvim situacijama koje karakteriše vožnja u koloni duž autoputa, odnosno kada je saobraćaj zaustavljen i ne očekuje se njegov ponovan tečni protok u budućem kratkom vremenskom intervalu.

Pošto je vozać šlepera posvedočio da je proveo tri do četiri minuta u koloni, bez mogućnosti da ponovo pokrene svoje vozilo, sud je odlučio da se univerzalno pravilo prvenstva prolaza prilikom uključenja na autoput ne primenjuje, odnosno da vozači koji su već u saobraćajnoj traci glavnog putnog pravca moraju da vode računa o vozilima koja se uključuju, i obratno.

(5919)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments