1. Home
  2. Vesti
  3. Novi električni automobil stiže iz Rusije i zove se Kalašnjikov
Novi električni automobil stiže iz Rusije i zove se Kalašnjikov
3

Novi električni automobil stiže iz Rusije i zove se Kalašnjikov

627
3
Podelite sa prijateljima:

Novo ime u svetu električnih automobila  je – Kalašnjikov.

Naravno, svi smo čuli za najpopularniju automatsku pušku na svetu, AK-47, a sada imamo i vozilo pod tim nazivom.

Kalašnjikov CV-1 EV prototip odlikuje retro dizajn, koji evocira na Izh-Kombi iz sovjetske ere, automobil koji je bio popularan tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Kalašnjikov je u Moskvi predstavio vozilo koje može da se pohvali autonomijom od 350 kilometara.

CV-1 ima za cilj da uvede marku u segment električnih automobila, i konkuriše imenima kao što je Tesla, izjavili su predstavnici kompanije za RIA Novosti. Kalašnjikov nastoji da proširi poslovanje sa prodavnicama u kojima će moći da se kupi odeća, kao i odgovarajući asesoari.

Baterija CV-1, koja ima masu od 50 kilograma, raspolaže kapacitetom od 90 kWh. Napaja je inverter koji je razvijen od strane Kalašnjikova. Iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za šest sekundi.

Sa rastom popularnosti električnih automobila, novopečene kompanije žele da uzmu svoj deo tržišnog kolača pored etabliranih proizvođača kao što su Volkswagen grupa, Daimler i BMW. Doduše, prototipova ima mnogo, ali ulazak u serijsku proizvodnju predstavlja veliki izazov u smislu profitabilnosti, posebno zbog prepreka u vidu masivnih investicija i utvrđivanja kompleksnih lanaca snabdevanja.

Među najnaprednijim „novim nadama“ je i kineski NIO, sa potencijalnom vrednošću od 1,8 milijardi dolaran na Njujorškoj berzi. Tu su i Apple i Sony, koji je nagovestio ulazak u industriju „pokretnih objekata“, kao i Dyson, proizvođač usisivača, koji je sve iznenadio pre godinu dana, kada je objavio planove o proizvodnji električnog automobila do 2020. godine, o čemu smo pisali.

Kalašnjikov nije objavio detalje oko planova u vezi sa proizvodnjom i prodajom CV-1.

AutoRepublika

 

(627)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
brazilko

Sacuvaj boze!

brazilko

Boze sacuvaj!

Marko

Konacno nesto sto lici na automobil, a ne na usisivac…