1. Home
  2. Vesti
  3. Radikalne promene u gami marke Dacia
Radikalne promene u gami marke Dacia
4

Radikalne promene u gami marke Dacia

1.70K
4
Podelite sa prijateljima:

Članove porodice putničkih automobila marke Dacia čekaju velike promene: treća generacija modela namenjenih evropskom tržištu će biti drastično različita u odnosu na aktuelnu.

Prva promena se odnosi na prelazak na pojednostavljenu verziju CMF-B modularne platforme, koja integriše sisteme moderne elektronike, kao što je na primer autonomno kočenje u kritičnim situacijama, a sve sa ciljem postizanja što boljih ocena na testovima bezbednosti i usklađenjem sa propisima Evropske unije koji stupaju na snagu 2021. godine, a koji nameću obaveznu instalaciju jedanaest sistema asistencije vozaču.

Pretpostavlja se da će nova Dacia Sandero, najavljena za sledeću godinu, biti značajno gabaritnija u odnosu na aktuelan model, priključujući se na taj način C segmentu. To naravno neće promeniti filozofiju marke, odnosno njenu pripadnost “budžet” klasi.

Ovo znači da će Sandero, praktično slediti primer Škode Rapid koja počiva na istoj platformi kao i VW Polo, s tim da će spoljne dimenzije češkog modela biti karakteristične za C segment. Koliki je to prirast u dimenzijama, možda najbolje pokazuje činjenica je sadašnji Sandero dugačak svega 4.070 milimetara a da su tipični predstavnici hedžbeka iz C segmenta dugi oko 4.300 milimetara.

O budućnosti limuzine Dacia Logan, još uvek nisu dostupne pouzdane informacije, mada se pretpostavlja da će njegova ponuda na Starom kontinentu biti obustavljena. Vozila marke Dacia u novoj generaciji će koristiti konvencionalne pogonske sklopove (benzinske, dizel i one koji za pogon koriste prirodni gas). Očekuje se šira upotreba novorazvijene pogonske grupe 1.3 TCe, koja je plod zajedničkog truda inženjera iz Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse i Daimlera.

Pretpostavlja se da će Dacia Sandero treće generacije biti značajno skuplji, kada se bude pojavio na tržištu. Nagađa se da će početna cena noviteta gravitirati oko 8.000 evra, spram 6.990 evra, koliko košta danas, na nemačkom tržištu.

Ništa od ovoga što je najavljeno za putničke automobile marke Dacia, namenjene evropskim kupcima, nije primenjivo, odnosno ne tiče se modela za ostala tržišta i ona na kojima vozila sa amblemom Dacia nose oznake matičnog Renaulta.

Izvor: Autoreview Russia

(1695)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Jesmo li i mi deo te „Evrope“ koji cemo moci voziti nove Dacie ili cemo mi i dalje pripadati manje bitnim trzistima? 😀

moron

Dacia ni sada nije tako jeftina kao što vam se može učiniti „na prvi pogled“. Tako da ne verujem baš u jeftinog budućeg sandera.
Najbolji dokaz tome je novi duster.

Mad Max

Došlo vreme da Dacija naplati sav trud, baš kao Skoda što je počela, već par godina.. Sto rekao moron, dacija (mislim na Sandero)nije više tako jeftina. Postavlja se pitanje, da li dodati još 2000 € i kupiti ozbiljan auto . Tek, dacija za kupovinu je dobro rešenje, samo klot, ili na nekim vanrednim popustima, sa Free dodatnom opremom. Inače, sve ostalo je navlakuša….

Aca.Z

Još kada se pojavio prvi Logan,benzinac od 90 ks u Laureat paketu opreme koštao je oko 12-ak hiljada.Dačia je jeftina što kažu i komentatori,kada se bira sa nekom skromnijom opremom.A sa više opreme ide se dalje od pristupačnog.Novi Sandero će biti veći,opremljeniji i naravno skuplji,otkrićemo koliko kada se zvanično bude pojavio,verovatno na nekom sajmu.Za sada koliko znam Duster je najskuplji u njihovoj ponudi,s tim da i više nudi od starog pre svega po pitanju opreme,ostalo je manje-više slično.