1. Home
  2. Zelene strane
  3. Analiza: šta je bolja kupovina – Tesla Model S ili Porsche Taycan?
Analiza: šta je bolja kupovina – Tesla Model S ili Porsche Taycan?
6

Analiza: šta je bolja kupovina – Tesla Model S ili Porsche Taycan?

766
6
Podelite sa prijateljima:

S obzirom na malu polemiku koju je izazvalo poređenje transmisije Teslinog Modela S i Porsche Taycana, evo i generalnog poređenja ova dva automobila.

Ono što je prvo i najvažnije za početak – Taycan jeste rival broj 1 Modela S, ali će biti skuplji. Još od lansiranja, kalifornijski elektromobil je jedini čisto električni premijum sedan srednje veličine na tržištu. Konačno, pojavio se izazivač u vidu Porsche Taycana, koji pre svega obećava vrhunske performanse.

Tesla Model S

Lansiran na tržište 2012., Model S je bio drugi Teslin model nakon prvobitnog Roadstera. Malo je reći da je postao trenutni hit među kupcima koje nisu isključivo privukle nulta emisija i „paklene“ performanse, već i elegantan i atraktivan izgled. Mada je prisutan na tržištu poprilično vremena bez nekih kozmetičkih izmena, on i dalje izgleda privlačno. Prednji deo bez maske hladnjaka, ukrašen farovima u vidu mačijih očiju i Teslinim bedžom, jasno je prepoznatljiv. S obzirom da nema motora ispod haube, tu je sekundarni prtljažnik, za dodatne stvarčice.

Kabinski prostor je čistih linija bez suvišnih detalja a armaturnom tablom dominira displej od 17-inča u vidu tableta, preko kojeg se kontrolišu sve funkcije vozila. Drugi ekran se nalazi iza volana i služi kao elektronska instrumentacija. Dostupne su različite kombinacije trima enterijera a u standardne elemente opreme se ubrajaju premijum audio sistem, grejanje sedišta i obruča volana, zatamnjeni stakleni krov, navigacija i tako dalje.

Tesla je poboljšavao Model S tokom godina, dodajući tehnologiju, performanse i kapacitet baterija. Pogonski sistem na sve točkove s tandemom elektromotora, s tim što je jedan postavljen napred a drugi pozadi, uveden je za 2015. modelnu godinu, a sada je jedina dostupna konfiguracija.

Trenutna ponuda se sastoji od dve verzije, obe s 525 ks. Obe počivaju na adaptivnom ogibljenju, koje pruža promenljivu kombinaciju komfora i performansi, uz podesivo regenerativno kočenje za uglađeniji rad ili agresivniju rekuperaciju energije prilikom takozvane „vožnje s jednom papučicom“. Ono što je veliki plus za kupce Modela S je što dobijaju besplatno brzo punjenje na Teslinim „Supercharger“ stanicama.

Long Range Model S ima procenjenu operativnu autonomiju do 600 kilometara, što je više od bilo kojeg serijskog električnog automobila, uz maksimalnu brzinu od 250 km/h. Do 100 km/h ubrzava za za 3,8 sekundi. Ova verzija u SAD startuje s cenom od 79.990 dolara. U međuvremenu, Performance verzija poseduje čuveni „Ludicrous“ režim, pri kojem sprint do „stotke“ traje tek 2,5 sekundi, a maksimalna brzina se penje na 262 km/h. Autonomija ovog modela je nešto kraća i iznosi 555 kilometara. Takođe, može da se pohvali unapređenim stajlingom enterijera i spojlerom od ugljeničnih vlakana. Performance model startuje s cenom od 99.000 dolara.

Model S standardno poseduje osnovnu verziju Teslinog Autopilot sistema, koji je u suštini adaptivni tempomat s automatskim kočenjem i sistemom održavanja automobila u voznoj traci. Za opcioni „Full Self-Driving Capability“ (potpuna sposobnost samostalne vožnje) se doplaćuje 6.000 dolara, a on pruža poluautonomnu vožnju od ulaska na auto-put pa do izlaska s auto-puta, s tim što je sposoban da menja voznu traku i pretiče sporija vozila, mada tehnički, vozač i dalje mora da ima ruke na volanu. Takođe, tu je i sistem automatskog parkiranja, a „Summon“ (pozvati) funkcija izvlači vozilo iz garaže ili parking prostora i pronalazi vas na parkingu. Naravno, distanca između vas i vozila treba da bude mala, jer bilo je izveštaja da ova funkcija može biti „jogunasta“. Obećano unapređenje za ovu godinu bi trebalo da Autopilotu pruži mogućnost da operiše i na gradskim ulicama, da prepoznaje i reaguje na saobraćajne znake i signalizaciju, kao i da prolazi kružne tokove.

Porsche Taycan

Prvi čisto električni model nemačkog proizvođača sportskih automobila. Reč je o izuzetno atraktivnom modelu s četvoro vrata, koji u odnosu na Model S izgleda sportski izražajnije, s tipičnim, spuštenim profilom. Izbalansiranih je proporcija s karakterističnim Porscheovim odlikama. „Padajući anfas“ jasno inspiraciju pronalazi u legendarnom 911. Krila su mišićava u sva četiri ugla, a elegantnu, iskošenu liniju krova, karakterišu kreste koje se pružaju čitavom dužinom. Kao i u slučaju Modela S, ispod prednjeg poklopca se nalazi mali prtljažni odeljak.

Takođe, poput američkog takmaca, enterijer  Taycana je futurističko-minimalistički. Elektronski panel instrumentacije je dramatično zakrivljen, sa širokim ekranom osetljivim na dodir u centralnom delu armaturne table. Tu je još jedan, veći ekran na centralnoj konzoli. Kao i kod Tesle, funkcije vozila se kontrolišu putem displeja, koji pruža haptičke povratne informacije na vrhovima prstiju. Čak su i ventilacioni otvori elektronski kontrolisani.

Kao i Model S i Porsche Taycan pogoni tandem sinhronizovanih elektromotora, koji pružaju pogon na sve točkove. Elektromobil iz Cufenhauzena dolazi u različitim verzijama: 4S, Turbo i Turbo S. Naravno, ovde je sve stvar tradicije i nasleđa 911-ice, jer električni automobili nemaju turbopunjače. Upravo najavljeni 4S nudi izbor u vidu dva paketa baterija, gde jedan obezbeđuje 530 a drugi 571 ks. Porsche kaže da ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 4,0 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 250 km/h. Procenjena operativna autonomija iznosi 407 kilometara u slučaju Performance baterije i 463 kilometra kada je u upotrebi Performance Plus baterija. Cena za 4S u SAD počinje od 103.800 dolara.

U međuvremenu, Taycan Turbo verzija isporučuje 680 ks i 850 Nm maksimalnog obrtnog momenta, kada je angažovan sistem kontrole starta. Sprint do 100 km/h traje 3,2 sekunde, dok maksimalna brzina ovog modela iznosi 260 km/h. Moćniji Turbo S raspolaže sa 761 ks i 1.050 Nm. Do „stotke“ ubrzava za 2,8 sekundi, uz istovetnu maksimalnu brzinu kao Turbo model.

Kao što smo detaljnije opisali u nedavnom tekstu, dok većina električnih automobila koristi direktan prenos reduktorskog tipa, Taycan poseduje (za zadnje točkove) menjačku kutiju s dva stepena prenosa, što poboljšava autonomiju i performanse. Međutim, cena za to je, čini se, veoma visoka. Taycan Turbo startuje od 150.900 dolara, dok za Turbo S treba da se izdvoji najmanje 185.000 dolara (cene su za američko tržište). Ko bude želeo dodatne stvarčice i opcije, moraće još mnogo dublje da zavuče ruku u džep.

Sport i Sport Plus režimi su pri ruci kada akciju treba napuniti dodatnim adrenalinom. Porsche tvrdi da 90 odsto zaustavljanja može biti obavljeno uz pomoć sistema regenerativnog kočenja. Za one slučajeve, kada dođe do potrebe da se koristi leva papučica, moćne karbon-keramičke kočnice su tu (opciono) na Turbo i (standardno) na Turbo S modelu. Svi najnoviji sistemi vozačke asistencije su prisutni, mada za neke, poput adaptivnog tempomata i asistencije pri menjanju vozne trake, treba doplatiti. Inicijalna testiranja kažu da je vožnja Taycana poput vožnje superautomobila, s munjevitim ubrzanjima i izvanrednom upravljivošću.

Treba napomenuti da će Taycan imati prednost kada je reč o najnovijoj tehnologiji brzog punjenja. Mada njih još uvek nema mnogo na raspolaganju, uz pomoć punjača od 350 kW, za dodatnih stotinak kilometara će biti potrebno samo četiri minuta.

Rezime

Oni sa dubokim džepom, koji žive za uzbudljivu vožnju, verovatno će morati da sačekaju na Taycan, posebno onaj u Turbo ili Turbo S izdanju, s obzirom na inicijalnu proizvodnu seriju i visoku potražnju. To znači da bi potencijalni ljubimac mogao da stigne u njihovu garažu negde tokom 2020. Taycan takođe, kao što smo naveli, ima prednost kada je reč o ultrabrzom punjenju, ali to pod pretpostavkom da je stanica s punjačem od 350 kW dostupna.

Dok je osnovni Taycan S cenovno u rangu s Modelom S u Performance verziji, on ne može da se poredi s njim ni po pitanju autonomije ni po pitanju performansi. S druge strane, Turbo i Turbo S su znatno skuplji od američkog modela, a tek treba da vidimo da li postoji razlika u performansama i da li je ona vredna razlike u ceni. Tesla Model S je i dalje atraktivan automobil, a uz to poseduje i Autopilot sistem, koji je za mnoge kupce veoma zanimljiva opcija.

Možda je ono što čini da tas prevagne na Teslinu stranu činjenica da se kupovinom polovnog Modela S može uštedeti zaista velika količina novca. Tesline baterije su dokazano „neuništive“, degradacija je minimalna, a superperformanse su i dalje tu. Regularno ažuriranje sistema „kroz etar“ ostaje na snazi. Naravno, ovo je iz perspektive „racionalnog“ (čitaj „onog koji nema ni blizu dovoljno novca za Porsche“) kupca.

AutoRepublika

(766)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

uredu vw je kupio nekoliko modela s svih verzija i njihovi eksperti su ih rastavljali i proučavali 7 godina i divili se sa konstatacijom kako neko može da napravi električni atraktivan super brz sedan i prodaje ga po ceni full napakovanog A6 3.0 tdi. dobro i vw može isto što i tesla, ali šok bi bio prestaviti rivala modelu s u vidu automobila sa audi znakom ili još gore sa znakom škode. ne to će biti porsche jer njegovo ime dobro zvuči. ali takvo vozilo neće imati sličnu cenu kao tamo neka novokomponovana tesla jer porche ima tradiciju i njegov… Pročitaj više »

Goran Jurković

Ne zna ni porsche uz pomoć rimca napraviti bolji auto od Tesle a gdje će neka škoda.
To je ono što ljudi potcjenjuju Teslu jer ne kuže koliko je ustvari BEV kompliciran.
Od položaja magneta u rotoru do BMSa koji čuva baterije milijun kilometara jer Tesla nakon 350.000km ima 90 posto kapaciteta baterije.
Sve to nema inženjera u VAG koji to zna napraviti sa ili bez Rimca

Don

Tacno tako

BojanNeki

Cenim mišljenje Gorane ali ono na šta Mustang skreće pažnju je marketing jer je čitava grupacija u vlasništvu globalista a ovi pak drže ogroman broj medija a i sve ostalo te će bombardovati svet informacijama kakvim požele (čitaj laži) i vrlo verovatno prodavati sve što naprave pa bilo to i gore i skuplje nego ono što postoji na tržištu.
No znaš ti to, spomenuo si 🙂

Goran Jurković

Zadnja tesla S ima 780ks. 520ks su imale stare u doba 85 i manjih baterija.
Taycan S niti sa skoro 3 puta većom cijenom nije u stanju ponuditi bolje performanse a dvije brzine su zastarjela tehnologija iz rimac c1 okljastreba upravo tamo gdje je ista imala smisla.

Dzoniz

Tesla je bolja kupovina bez dileme. Porše ga možda i može nadmašiti u Evropi, ali u Americi nema šta da traži.