1. Home
  2. Vesti
  3. Da li znate ko je bio prvi vozač automobila u istoriji? (VIDEO)
Da li znate ko je bio prvi vozač automobila u istoriji? (VIDEO)
0

Da li znate ko je bio prvi vozač automobila u istoriji? (VIDEO)

764
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi vozač je bila žena.

Otkada je automobila postoje vicevi o ženama vozačima. Ipak, u velikom broju slučajeva, one su pažljivije u saobraćaju od muškaraca, a i prvi vozač ikada je bio ženskog roda. Kako kaže Mercedes-Benz: „Ona je utrla put i popločala ga za sve nas“.

Berta Benc, supruga Karla Benca, čoveka koji je konstruisao prvi automobil, prva se u istoriji uputila na duži put upravljajući vozilom s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, 1888. godine. Automobil o kojem je reč je Patent-Motorwagen Model II. Ono što je interesantno je da ona nije obavestila supruga o svojim namerama, tako da se na put uputila bez njegovog znanja i odobrenja, i to od Manhajma do Pforchajma. Mada protivzakonito, ovo prvo istorijsko putovanje dugo 106 kilometara, označilo je početak jednog novog saobraćajnog doba.

Berta Benc, njeni sinovi Rihard i Eugen, kao i Benz Patent-Motorwagen Model III

Berta je imala jednu veoma važnu misiju. Ona je želela da dokaže svom mužu da je automobil, u koji su oboje investirali velike sume novca, značajan pronalazak, i da ukoliko se izreklamira, postaće finansijski „el dorado“. Ona je imala sjajne tehničke sposobnosti, tako da je obavila brojne popravke tokom putovanja. Berta je čak napravila pauzu u Vislohu, gde je kupila dodatno gorivo od lokalnog hemičara, koji je kasnije dobio „titulu“ prve benzinske stanice ikada.

U videu, kojeg je nedavno lansirao Mercedes-Benz, odigrava se jedan od najčuvenijih momenata tokom tog legendarnog putovanja. Berta je morala da upotrebi svoju podvezicu kao izolacioni materijal, a takođe je očistila blokiran dovod goriva iglom iz šešira. Motor je takođe zahtevao veliku količinu vode za hlađenje, tako da je Berta zajedno sa svojim sinovima, Rihardom i Eugenom, koji su bili stari trinaest odnosno petnaest godina, morala da se snabde vodom pri svakom stajanju. Rihard i Eugen su čak morali da guraju vozilo na uzbrdicama, jer ono nije raspolagalo s dovoljno snage za penjanje strmim usponima.

Na kraju, Berta je stigla do odredišta i obavestila supruga telegramom u vezi sa uspešnim putovanjem. Nekoliko dana kasnije se odvezla nazad u svoj grad i odmorila, a ostatak je istorija…

 

(764)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments