1. Home
  2. Vesti
  3. Dugo nije bilo nikakve priče o VW Amaroku…
Dugo nije bilo nikakve priče o VW Amaroku…
0

Dugo nije bilo nikakve priče o VW Amaroku…

299
0
Podelite sa prijateljima:

Neposredno nakon predstavljanja konkurentskog modela Mercedes-Benz X350d koji koristi v6 turbo dizel motor (190 kW / 550 Nm), Volkswagen je oslobodio dodatnu snagu V6 agregata koji pokreće Amarok, tako da on sada u TDI580 verziji raspolaže sa 190 kW (plus 10 kW na kratak period) uz 580 njutn metara.

Direktor australijske divizije Volkswagena za Australiju, Karlos Santos je razgovarao sa kolegama iz GoAuto, tokom premijere druge generacije modela Crafter. On je tom prilikom izjavio da je VW završio sa povećanjem snage za Amarok, odnosno da neće biti ponuđena snažnija verzija od već postojeće.

“Verujem da smo verovatno dostigli maksimalnu snagu za ovaj motor, ne vidim smisao ugradnje većeg agregata, posebno ne jedinice sa više cilindara. To jednostavno nije u duhu Volkswagena,” rekao je on.

“Trolitarska jedinica može da isporuči više snage, imamo primere unutar VW grupa. To je sve, manje više  isti motor. Ali u ovom trenutku, nije nam u planu nikakvo dodatno povećanje snage za Amarok.”

“U pikap kamionetu, nekih 200 kW uz overbust funkciju, pa to je mnogo moćno. Aktuelni model ide kao mećava,” dodao je on.

Razni modeli unutar VW grupe koriste usluge V6 trolitarskog dizel motora. Audi, Volkswagen, Porsche… Ipak, najpristupačniji način da posedujete automobil sa ovim motorom, predstavlja upravo Amarok.

Pošto je u prodaji još od 2011., Amarok se polako približava momentu kada će biti predmet modernizacije, negde početkom sledeće decenije. Još uvek nema zvanične potvrde o tome šta će modifikacije obuhvatati, neke naznake u tom smislu se mogu pronaći i u memorandumu o razumevanju koji je VW nedavno potpisao sa Fordom.

Amarok i Ranger će biti predmet restilizacije ili predstavljanja nove generacije, negde u isto vreme. Paralelno sa tim Mazda je objavila da će u razvoju nove generacije pikap kamioneta BT-50 učestvovati i partnerska kompanija Isuzu (na fotografiji).Santos ipak nastupa oprezno i navodi da je još uvek prerano govoriti kakva je budućnost Amaroka, s obzirom na to da se nova generacija ovog modela još uvek nije pojavila u najavam kompanije.

“Amarok sledeće generacije još nije najavljen. Nema sumnje, biće ga, ali sam siguran da su brojne opcije u vezi sa tim, još uvek u fazi razmatranja od strane rukovodstva kompanije. Sve što bi dalje o tome pričali, ostalo bi u domenu nagađanja. Ništa nemamo zvanično, još uvek” kaže on.

Santos dalje navodi da je ubeđen u pozitivne efekte saradnje sa Fordom. “Amarok se proizvodi u Argentini i Hanoveru, ali Ford (Ranger na fotografiji dole), kao i svi drugi proizvođači pikap kamioneta imaju proizvodne pogone na Tajlandu, što donosi mogućnost da cena koštanja bude niža, s obzirom na Ugovor kojim se omogućava slobodna trgovina, koji ta zemlja ima potpisan” dodao je on.

“Puno je tu prednosti na stolu. Ipak, ništa još nije zvanično odlučeno. Ko zna šta će biti.”

Brojni proizvođači među kojima su Ford, Toyota, Mitsubishi, Isuzu, Holden pa čak i LDV su ušli u proces zajedničkog razvoja SUV modela koje koriste koncept “karoserija na šasiji”, ali Santos navodi da VW trenutno nije zainteresovan da krene tim putem, i da je kompanija više orijentisana ka “civilizovanijim” verzijama pikap kamioneta.

“Na ovu temu je poslednjih godina bilo dosta priče, ali dalje od toga nije se išlo,” priča on. “Znam da je sada Atlas dostupan na američkom tržištu, to bi bio veoma interesantan automobil i za australijsko tržištu. Ne mislim na model konstrukcijski podesniji za nepristupačne terene. U stvari, da li uopšte mislite da na tržištu ima mesta za takav model? Ja ne!”.

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments