1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. VN Bahreina staza Sakhir – najava trke (VIDEO)
VN Bahreina staza Sakhir – najava trke (VIDEO)
0

VN Bahreina staza Sakhir – najava trke (VIDEO)

403
0
Podelite sa prijateljima:

Staza Sakhir se nalazi 40 kilometara jugozapadno od Maname glavnog grada Bahreina.

Prva trka Formule 1 na ovoj stazi organizovana je 2004. godine. Od 2004. do 2010. godine trka je vožena na GP formaciji staze, a 2010. godine je vožena na formatu namenjenom trkama izdržljivosti, koji se nije svideo vozačima i timovima, pa je sledeće 2011 godine trebalo da bude vraćena GP verzija, ali je trka otkazana zbog političke situacije u ovoj zemlji. Godine 2012. Bahrein se vraća u kalendar Formule 1. Od 2014. godine na stazi su ugrađeni reflektori i od tada se ova trka vozi noću, što predstavlja pravu atrakciju.

Staza izdržljivosti
GP staza

   

Staza je dugačka 5.412 metara, a vozi se 57 krugova. Ukupna dužina trke je 308,412 kilometara. Pod punim gasom vozi se 66% staze. Dužina pravca od linije starta do prve krivine iznosi 260 metara, a najduži pravac je dug 1.205 metara. Staza je podeljena u tri sektora i ima 15 krivina. Dve DRS zone nalaze se na startno-ciljnom pravcu, detekcija za tu zonu je pri ulasku u krivinu 14. Druga DRS zona nalazi se na pravcu između krivina 10 i 11, a detekcija je pre krivine 9. Razlika u nadmorskoj visini iznosi 15 metara. Na prolazak kroz boks i menjanje pneumatika potroši se 21 sekunda. Iako se sada radi o noćnoj trci, staza i dalje važi za vrlo toplu i poznata je po tome da ne štedi pneumatike.

Od trenutnih vozača pobede na ovoj stazi imaju Fernando Alonso (3), Sebastijan Fetel (3) Luis Hamilton (2). Kod timova, Ferrari ima najviše pet pobeda, zatim sledi Mercedes sa tri, Red Bull dve, Renault dve i Brown GP jednu. Rekord staze postavio je Mihael Šumaher 2004. godine sa vremenom 1:30.252.

Poslednjih nekoliko godina ova trka je bila jedna od zanimljivijih u kalendaru. Dobro se pamte dueli Hamiltona i Rozberga iz 2014. godine:

Perezova borba protiv Batona kako bi se dokazao u u McLarenu:

kao i prošlogodišnja borba Fetela i Mercedesa:

Ove godine stvari bi mogle još dodatno da se zakomplikuju, jer je sada Red Bull očigledno na nivou da može da se bori za pobede. Da li Ferrari može da veže još jednu pobedu ili će Mercedes uzvratiti udarac? Može li Red Bull da se umeša u borbu za pobedu i koji će tim od ostalih iznenaditi kao što je to Haas učinio u Australiji? Ova i ostala pitanja dobiće svoj odgovor u nedelju u 17 i 10 po našem vremenu kada startuje trka za Veliku nagradu Bahreina.

Dušan Topić

(403)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments