1. Home
  2. Vesti
  3. Džeremi Klarkson i Lancia 037 (video)
Džeremi Klarkson i Lancia 037 (video)
0

Džeremi Klarkson i Lancia 037 (video)

534
0
Podelite sa prijateljima:

U poslednjoj epizodi Grand Toura, Džeremi Klarkson seo je za volan reli legende, Lancie 037.

Iako je nekada važila za jednog od najboljih proizvođača sportskih automobila Lancia u poslednje vreme muku muči sa patronatom Fiata i plasmanom novih modela. Trenutno ovaj brend u ponudi ima samo jedan model, Ypsilon, koji se prodaje isključivo u Italiji.

Međutim, sredinom osamdesetih godina prošlog veka nije bilo tako. Lancia je bila jedan od reli velikana i nakon što su izgubili titulu od Audija Quattro 1982. godine, čelnici italijanskog brenda rešili su da za narednu sezonu pripreme novi automobil.

Model 037 odlično se pokazao na reliju, iako je i dalje imao pogon samo na zadnje točkove. U skladu sa tadašnjim pravilima šampionata, proizvođač je morao izbaciti i seriju automobila dostupnu „civilima“ te je tako nastalo 207 primeraka 037 Stradale.

Pokretao ga je dvolitarski agregat sa četiri redno postavljena cilindra sa superpunjačem, koji je razvijao 205 konjskih snaga uz 226 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok se snaga na zadnje točkove prenosila putem petostepenog manuelnog menjača.

Danas je 037 Stradale mahom kolekcionarski automobil, a kada se neki nađe za prodaju, cene umeju premašiti i 300.000 dolara.

Kakav je utisak Lancia 037 ostavila na Džeremija Klarksona, pogledajte u snimku:

https://www.youtube.com/watch?v=ieawx-IKL6U

(534)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments