1. Home
  2. Vesti
  3. VW Golf 8 – Sve što znamo do sada
VW Golf 8 – Sve što znamo do sada
1

VW Golf 8 – Sve što znamo do sada

15.25K
1
Podelite sa prijateljima:

Čitali smo brojne izveštaje o skorom dolasku, naredne, osme generacije evropskog bestselera, modela Volkswagen Golf. Međutim, svi su izgledi da će na tržište stići kasnije od očekivanja i prvobitnih najava.  

Sektor razvoja u okviru VW grupe je prilično puno vremena proveo u težnjama da sanira deo posledica dizelgejta, pa će nova generacija Golfa biti, u tehnološkom smislu, mali iskorak u odnosu na aktuelno sedmo pokolenje, koje je usvojilo MQB platformu, za razliku od prethodnog naraštaja “nasađenog” na  PQ35 temelj. Golf osme generacije će zadržati proporcije, nedavno restilizovanog aktuelnog modela, ali će prednje svetlosne grupe dobiti grafički tretman koji će, praktično biti omaž modelima Volkswagena, od pre nekoliko generacija. Golf R bi trebalo da bude dramatično diferenciran u odnosu na konvencionalnije verzije, a verovatno će biti i vidno širi.

Iz biznis aspekta, za VW je od ogromnog značaja da Golf Mk8 nastavi da generiše, uobičajene, značajne iznose profita, koji su grupi neophodni kako bi realizovala najavljenu ofanzivu ka elektrifikaciji. Pored toga, sam automobil će morati da bude efikasniji, kako bi se što više amortizovale posledice mučnog skandala, i kako bi Golf na tom polju mogao da demonstrira liderstvo, kakvo ga je nekad krasilo. Dalje, novi Golf će morati da udovolji svojim tradicionalnim poklonicima koji obožavaju svoje modele u verzijama: hedžbek, SportWagen, GTI i Golf R, odnosno veza sa prethodnicima će morati da bude momentalno uočljiva.

Naredni Golf će nastaviti da upotrebljava MQB platformu koju koristi više pulena VW grupe (počev od Škode Fabije, preko sportskog modela Audi TT pa sve do velikog krosovera Atlas), predviđenu za poprečnu ugradnju agregata. Elektronska arhitektura će biti revidirana kako bi postala kompatibilna sa unapređenim hardverom koji će zadovoljavati potrebe interfejsa sa velikim ekranima i funkcijama kontrole gestovima, kao i opcionim HUD displejem.

Paleta motora počinjaće sa trocilindarskim turbo benzinskim jednolitarskim agregatom. Središte ponude benzinskih agregata će zauzeti četvorocilindarski turbo benzinac, zapremine 1,5 litara (sa nekoliko nivoa izlazne snage). Prestižnije verzije će pokretati četvorocilindarski turbo motori zapremine 2,0 litra (GTi verzija), a moguće i V6 agregat zapremine 3,0 litara (Golf R). Evropu neće zaobići dvolitarski dizel, sasvim je sigurno. Svi benzinski četvorocilindraši će biti opremljeni blagim hibridnim sistemom (48V), dok će električni model e-Golf, biti izuzet iz proizvodnje, u korist električnih modela sopstvenog novorazvijenog identiteta. Očekivane su i verzije sa pogonom na svim točkovima, koji će biti standardna opcija na modelu Golf R. Do sada je ova opcija bila rezervisana samo za model Alltrack wagon. Kupci će moći da biraju između šestostepene manuelne ili sedmostepene automatske transmisije sa dvostrukom spojnicom.

Aktuelna generacija Golfa

Najozbiljniju konkurenciju novom Golfu, na globalnom planu, činiće modeli poput: Toyote Auris, Ford Focusa, Honde Civic, Infinitija QX30, Mazde 3Mini Coopera.

Procene o svetskom debiju novog Golfa se kreću od kraja 2019. godine, pa nadalje. Međutim ne bi čudilo, čak je verovatnije, da novi model debituje 2020. godine, sa oznakama naredne modelne godine. Cenovno pozicioniranje je očekivano u vrlo približnom rasponu današnjoj ponudi. Ipak, ovde treba biti oprezan, jer mnogi proizvođači se trude da izvuku što veći profit iz svojih bestseler modela, kako bi ga reinvestirali u goruće oblasti današnjice: elektrifikaciju, autonomne tehnologije i koncept ride-sharinga.

Zahvaljujući kolegama sa portala Car and Driver, u prilici smo da vidimo i dve fotografije, koje sugerišu izgled nove generacije Volkswagen Golfa.

 

(15248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mister No

Premijera je u junu 2019. na sajmu u Ženevi.