1. Home
  2. Vesti
  3. Koji proizvođač automobila će najviše izgubiti potencijalnim bankrotom Hertza?
Koji proizvođač automobila će najviše izgubiti potencijalnim bankrotom Hertza?
0

Koji proizvođač automobila će najviše izgubiti potencijalnim bankrotom Hertza?

285
0
Podelite sa prijateljima:

Prethodnih dana se u američkoj javnosti mnogo pričalo o potencijalnom bankrotu Hertza, kao jedne od najvećih firmi za iznajmljivanje automobila. Kompanija se nalazi u lošoj finansijskoj situaciji i potrebne su poveće sume novca da bi se spasila, a iza problema se krije epidemija virusa korone koja je smanjila potražnju za vozilima.

Hertz se nada rešiti deo problema tako što je već oktazao 90% narudžbi novih automobila za 2020. godinu pa će se za neko vreme morati zadovoljiti onima koji su par godina stari. To je ekspertima za automobilsku industriju dalo razlog da pogledaju ko će naviše biti oštećen ovom odlukom, a listu predvodi General Motors.

Od 567.000 Hertzovih vozila, najveći američki proizvođač čini čak 21%, a prate ga Fiat-Chrysler (18%), zatim Ford (12%), Kia (10%), Toyota (9%), Nissan (7%) i Hyundai (5%). Kako prenosi Bloomberg, Hertz obično menja automobile na svakih 18 meseci, a oni korišćeni bivaju preprodani preko zvaničnih salona.

Ova vest možda i nije preterano negativna za proizvođače, koji obično ne prave profit na modelima iz flotne prodaje pošto se oni prodaju po izuzetno niskim cenama, odnosno uz pozamašne popuste. S druge strane, opet će General Motors i Fiat-Chrysler izgubiti oko 100.000 planiranih jedinica za 2020. godinu.

Hertz nije jedini koji se nalazi u sličnom problemu. Još u martu konkurent Avis je najavio da će prodati 35.000 vozila sa zaliha i da skraćuje listu sopstvenih narudžbina novih automobila za 80%. Avis je u prva tri meseca zabeležio pad profita od „samo“ 8%, ali je potrebno spomenuti da je mnogo ranije reagovao na promene i smanjio brojno stanje radne snage, pa se očekuje da će preživeti krizu. Kako je izjavio finansijski direktor Avisa Džo Feraro, njegova kompanija je eliminisala troškove u vrednosti od preko dve milijarde američkih dolara od kada je kriza stigla.

Čak i ako se Hertz i ostale kompanije za iznajmljivanje automobila izvuku iz ove krize, šanse su velike da će biti primorane da promene način poslovanja narednih godina. To nam govori da bi mogli voziti automobile starije nego ikada ranije i da tržište neće biti preplavljeno malo korišćenim polovnjacima koji će se potom nuditi po veoma niskim cenama.

AutoRepublika

(285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments