1. Home
  2. Vesti
  3. Segment električnih automobila ostvario najveći procentualni rast u Evropi
Segment električnih automobila ostvario najveći procentualni rast u Evropi
0

Segment električnih automobila ostvario najveći procentualni rast u Evropi

161
0
Podelite sa prijateljima:

Evropska potražnja za električnim automobilima je u značajnom porastu u prvom polugodištu. Jedan od bitnih razloga za to je doprinos nedavno lansiranog Hyundai Ioniqa (10.000 jedinica). Ukupno gledajući, ovaj segment je porastao za 27.000 automobila ili 56 odsto, na 73.162 jedinice u periodu od januara do juna.

Uprkos odličnom izdanju, Ioniq nije ušao u prvih tri, završivši polugodište sa 306 prodatih primeraka manje od BMW-a i3. Revidirani Renault Zoe je bio najbolje prodavani evropski električni automobil, dok se iza njega našao Nissan Leaf, po podacima JATO Dynamicsa.

Mada je segment električnih automobila najbrže rastući sektor u prvom polugodištu, tržišni udeo je i dalje minoran sa 0,9 odsto (porast sa 0,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine).

Drugi evropski rastući segment, kategorija kompaktnih SUV/krosovera, ostvario je porast od 37 odsto na 989.421 prodat automobil u prvih šest meseci. Tome je dosta doprineo novi Pegueot 3008, koji je na konto stavio 81.000 jedinica, što ga je pozicioniralo na treće mesto u segmentu.

Ovaj uspeh je potvrdio odličnu odluku francuske marke da drugu generaciju 3008-ice transformiše iz monovolumena u krosover. Da je 3008 ostao u prethodnoj karoserijskoj formi, ostao bi zaglavljen u segmentu koji se suzio za 5,7 odsto, na 300.252 prodata primeraka u prvih šest mesei. Segment kompaktnih SUV/krosovera je takođe profitirao na dolasku novog Tiguana, koji je dodao 55.036 jedinica.

Audi Q2, još jedan novajlija, takođe je doprineo premijum segmentu kompaktnih krosovera. Q2 je prodat u 42.398 primeraka, u klasi u kojoj je prodaja porasla za 24 odsto, na 237.542 jedinice.

 

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments