1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kineski Great Wall želi da kupi Jeep
Kineski Great Wall želi da kupi Jeep
0

Kineski Great Wall želi da kupi Jeep

331
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski Great Wall Motor Co. je zainteresovan za kupovinu Jeepa. Predstavnici kompanije su se obratili FCA da bi saznali da li se može pregovarati o eventualnoj transakciji. Ukoliko bi se to desilo, popularna marka bi se odvojila od FCA, ostavljajući znak pitanja u vezi sa Fiatom, Chryslerom, Dodgeom i Ramom. FCA je još ranije saopštila da će razmotriti odvajanje Alfe Romeo i Maseratija u jedinstvenu kompaniju.

Predsednica Great Walla, Vong Fengjing je po Fortuneu sedma najmoćnija žena u Aziji, a upravo je ona izvestila medije da želi da kupi Jeep i kontaktira FCA u vezi sa pregovorima. Italo-američka kompanija je odbila da komentariše navode.

Ne iznenađuje što Great Wall želi samo Jeep. Analitičari kažu da je Jeep bez dileme najvredniji deo portfolija FCA i teoretski vredniji od ostatka grupe.

Dakle, Jeep je dragulj u FCA kruni, kako po pitanju globalne reputacije, tako i imidža i misterije stečene još od Drugog svetskog rata. Jeep bi čak mogao biti jedini entitet zbog kojeg su kompanije zainteresovane za FCA.

U aprilu ove godine, šef Fiat/Chryslera, Serđo Markione, rekao je analitičarima da bi Jeep mogao biti izdvojen kao zasebna kompanija.

Šu Hui, portparol Great Walla, na osnovu intervjua kojeg je dala Fengjing, rekao je da je kineski proizvođač indirektno izrazio svoje interesovanje za Jeep, ali nije napravio formalnu ponudu, niti se sastao sa odborom FCA.

„Mi smo duboko zainteresovani u marku Jeep i obraćamo pažnju na nju već duže vreme“, rekao je Hui. „Naš strateški cilj da postanemo najveći azijski proizvođač SUV vozila. Pripajajući Jeep, globalnu SUV marku, omogućilo bi nam da ostvarimo ciljeve ranije i na bolji način nego što bi Great Wall to postigao sa svojim brendovima.“

Great Wall je instalirao objekat za istraživanje i razvoj u Detroitu ove godine i koristi ga delom i za sticanje dodatnih saznanja vezanih za američko tržište, rekao je Hui. Sličan centar takođe postoji u Los Anđelesu, a za ovu godinu se preispituje podizanje fabrike u Meksiku zbog pretnji američkog predsednika, Donalda Trampa, da će prekinuti Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini. Izgradnja fabrike u SAD, gde se Great Wall nada da će uspešno prodavati svoju SUV marku Haval, rešilo bi zabinutost u vezi sa trgovinskim tokomvima.

Mada Great Wall generiše mnogo manje godišnje prihode od FCA, 14,76 milijardi dolara naspram 131 milijarde, Hui kaže da je kompanija uverena da može da sakupi sredstva za ostvarivanje akvizicije.

„Great Wall ima snažnu istoriju ostvarivanja stabilnog profita“, rekao je on. „Mi smo takođe prisutni na berzama u Hong Kongu i Šangaju. Možemo da iskoristimo akumuliran profit, kao i naš pristup kapitalnom tržištu da bismo ostvarili dogovor.“

Rat ponuda

Ideja da bi Jeep mogao da postane zasebna marka je pokrenula globalni rat kada je reč o ponudama.

Priča se o tome da bi GM, koji je glatko odbacio bilo kakvu sugestiju o spajanju sa FCA 2015. godine, mogao da bude zainteresovan za Jeep ukoliko bude dostupan, da bi na taj način zamenio neuspešni Hummer, od kojeg se odustalo 2010. godine. Jeep bi takođe mogao da napravi i vrlo snažnu poziciju u Volkswagenovom portfoliju, posebno što bi nemačkom konglomeratu dao pristup „široj teritoriji“ na tržištu SAD, gde se Nemci muče već dugi niz godina.

Tu je i indijska Mahindra, iskusan proizvođač off-road vozila i kamiona, koji nije uspeo da uđe na američko tržište sa kompaktnim kamionetom.

Na kraju, kineski proizvođač bi mogao da bude pravi novi vlasnik za Jeep. Ukoliko Great Wall isprati istu strategiju kao i Geely Auto prilikom investiranja u švedski Volvo ili Tata Group pri kupovini Jaguar Land Rovera, to bi moglo Jeep da pretvori u jednu od najmoćnijih svetskih marki. Geely i Tata su investirali velika sredstva u svoje nove „filijale“ i dali slobodu menadžmentu da ponovo ožive čuvene brendove.

Rezultat svega je da je Volvo više švedski nego što je to bio u novijoj istoriji, usput lansiravši kvalitetna, sofisticirana vozila sa tehnologijama koje su stavile marku u prvi plan. Jaguar i Land Rover su takođe više britanski nego što su to bili pod Fordom, povrativši svoje identitete i imidž luksuznih marki.

Jeep ne mora da se oživljava. Ova marka je već sada jaka, mada se muči sa pozicioniranjem na listama kvaliteta. Međutim, osamostaljivanje bi moglo da bude masivan i složen poduhvat.

Koliko vredi Jeep?

Koliko zapravo ova marka vredi? Odgovor, s obzirom na severnoameričke zakone (najveće tržište brenda), zavisi od toga ko je kupac.

Jeep nije zasebna marka, a mreža od više od 2.400 prodajnih salona u SAD, svaki sa ugovorom o franšizi koji podrazumeva pravo na prodaju Jeep vozila, znači da je ukupna vrednost kompanije nejasna bilo kojem potencijalnom kupcu, jer bi u tom slučaju Jeep verovatno trebalo izmestiti iz salona u kojima se nalazi zajedno sa Chryslerovim, Dodgeovim i Ram modelima.

Prošle nedelje, analitičar iz Morgan Stanleyja, Adam Džonas, pokušao je da odredi vrednost brenda. On je rekao da je Jeep, ovakav kakav je, vredan ekvivalentu od 17,20 dolara po akciji, a da je FCA (uključujući Jeep) vredan oko 16,40 dolara po akciji. Na osnovu tih procena, Džonas je postavio vrednost od 33,5 milijardi dolara za Jeep, u odnosu na 32 milijarde za FCA.

Međutim, FCA je uradio više za Jeep i globalizovao ga od pripajanja 2009. nego svi prethodni vlasnici zajedno.

Godine 2008., Jeep je prodao oko 500.000 vozila širom sveta, od kojih su svi bili proizvedeni u SAD, dok je ogromna većina prodata u Severnoj Americi. Do 2016., zahvaljujući proširenoj proizvodnoj liniji i širenju proizvodnje na Latinsku Ameriku, Aziju i Evropu, Jeepova globalna prodaja se popela na 1,41 milion jedinica. Oko trećina te prodaje se odigrala van Severne Amerike, odnosno u Brazilu, Indiji i Kini, gde FCA pojačava pozicije i započinje lokalnu proizvodnju u nastojanju ostvarivanja prodaje od 2 miliona automobila na globalnom planu u 2018.

Mada je američka prodaja pada svakog meseca od septembra, globalni napredak se nastavlja. Nove fabrike i zajednički poduhvati u Brazilu, Indiji i Kini  proizvode Renegade, Cherokee i redizajnirani Compass, koji se prodaju na novim tržištima. Pored toga, marka će proširiti ponudu 2019. sa novim Wagoneer i Grand Wagoneer luksuznim SUV modelima sa šasijom.

Markione je u dijalogu sa analitičarima argumentovao prošlog meseca da Jeep nije ni počeo da dostiže vrhunac globalnog potencijala. Šef FCA je takođe rekao bi globalno SUV tržište moglo da naraste na 33 do 35 miliona vozila godišnje, sudeći po aktuelnim trendovima.

„Ukoliko postoji jedna marka koja ima pravo da teži ka jednoj petini, odnosno 20 odsto globalnog tržišta u tom segmentu, to je Jeep“, rekao je Markione analitičarima.

Ako (i to je jedno veliko „ako“) su Markioneovi ciljevi ostvarivi, to bi značilo da bi Jeep eventualno mogao da dosegne prodajnu brojku od više od 7 miliona vozila na globalnom planu, što bi cenu od 33,5 milijarde dolara učinilo povoljnom.

Izvor: ANE

 

(331)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments