1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz i Renault-Nissan zajednički razvijaju dva nova motora
Mercedes-Benz i Renault-Nissan zajednički razvijaju dva nova motora
0

Mercedes-Benz i Renault-Nissan zajednički razvijaju dva nova motora

239
0
Podelite sa prijateljima:

Veze između Mercedes-Benza i Renault-Nissan alijanse će se proširiti u godinama koje dolaze, jer su se ova dva giganta udružila povodom razvoja dva nova četvorocilindarska, benzinska motora. Reč je o jedinicama zapremine 1,2 i 1,4 litra sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Predviđeni su za A i B klasu nove generacije.

A klasa na scenu stupa tokom sledeće godine, a nakon nje će stići ostali članovi porodice: A klasa Sedan, CLA, CLA Shooting Brale. B klasa, GLA, GLB (tek treba da bude zvanično potvrđen) i još jedan nepoznati model. Ukupno gledajući, Mercedesova familija kompaktnih modela će biti sačinjena od osam automobila.

Razvijeni pod kodnim nazivom „M282“, ovi motori su predviđeni isključivo za poprečnu postavku, tako da se neće naći ispod hauba većih Mercedesovih modela. Agregatima od 1,2 i 1,4 litre radne zapremine će se pridružiti temeljno revidirano izdanje postojećeg „M274“, koji će doživeti tranziciju u „M260“, i biće ponuđen u verzijama od 1,6 i 2,0 litre radne zapremine.

Unapređena 2,0-litarska jedinica će poslužiti kao osnova za novi agregat koji će zameniti „M133“, koji trenutno pogoni „45“ modele, u kojima isporučuje 381 ks i 475 Nm. U novim A45, CLA45 i GLA45, ovaj 2,0-litraš će raspolagati sa preko 400 konja.

Možda se nekome 1,2-litarski motor čini suviše malim, ali primera radi, dosta veći i teži Ford Mondeo je dostupan na nekim tržištima sa 1,0-litarskim EcoBoost motorom.

Trend smanjivanja radne zapremine SUS motora ne bi trebalo da se nastavi u budućnosti jer su neki proizvođači priznali da odlazak ispod 1,2 litre, kada je o benzincima reč, ne bi doneo željene rezultate vezane za emisiju štetnih gasova. zapravo, upravo je Renault-Nissan alijansa izdala ovo saopštenje na prošlogodišnjem Salonu automobila u Parizu, istakavši da se došlo do „limita smanjivanja zapremine“. Iz tog razloga ne treba očekivati da japanska i nemačka kompanija lansiraju dizel motor manje zapremine od aktuelnog 1.5 dCi, motora koji se nalazi kako u nekim primercima A i B klase, tako i u Dacijama.

 

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments