1. Home
  2. Zelene strane
  3. Daimler baca rukavicu u lice Tesli sa novom gigafabrikom baterija
Daimler baca rukavicu u lice Tesli sa novom gigafabrikom baterija
0

Daimler baca rukavicu u lice Tesli sa novom gigafabrikom baterija

234
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, otvara danas 500 miliona evra vrednu fabriku kraj Berlina, u kojoj će se proizvoditi litijum-jonske baterije za potrebe Daimlera.

Ova fabrika obeležava uvođenje takozvanih baterijskih „gigafabrika“ u Evropi, što će predstavljati veliki izazov za Teslu. Kao što je poznato, američka kompanija gradi fabriku u Nevadi i otvara put ka bržoj tranziciji ka „zelenoj“ energiji, kako za automobile tako i druge vidove upotrebe.

Proizvodni objekat se nalazi 130 kilometara južno od nemačke prestonice. Tehnologija baterija je ključna za pogon nove generacije ekološki podobnih vozila, kao i za skladištenje elektriciteta koji se dobija iz energije vetra i solarnih farmi. Na ovaj način će, po Bloombergu, brzo pasti.

Globalni kapaciteti, što se proizvodnje baterija tiče, više će se nego udvostručiti do 2021. godine, dostižući 278 gigawat-časova sa sadašnjih 103. Očekuje se da će se evropski tržišni udeo takođe gotovo udvostručiti sa trenutnih 2,5 odsto.

Fabrike velikog proizvodnog obima će se planiraju u Švedskoj, Mađarskoj i Poljskoj, i uz Daimlerovu fabriku u Nemačkoj će zadovoljiti potražnju velikih proizvođača poput VW grupe i Renaulta. To će skresati troškove litijum-jonskih paketa za 43 odsto, što će velikoserijsku proizvodnju električnih vozila učiniti potpuno realnom.

 

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments