1. Home
  2. Industrija
  3. Prošle nedelje su prvi elektromotori proizvedeni u PSA grupi
Prošle nedelje su prvi elektromotori proizvedeni u PSA grupi

Prošle nedelje su prvi elektromotori proizvedeni u PSA grupi

266
0
Podelite sa prijateljima:

Elektromotori za sve marke iz sastava PSA grupe proizvodiće se u Tremeriju

Jedina fabrika koja će biti zadužena za proizvodnju elektromotora za svih pet brendova koji posluju unutar PSA grupe, biće ona smeštena u francuskom gradu Tremeri. Prvi serijski elektromotori namenjeni vozilima grupacije su tokom prethodne nedelje sišli sa proizvodnih traka ove fabrike.

„Ovo je vrlo važna faza za nas,“ odlučan je bio Mark Boden, direktor fabrike u Tremeriju i Mecu. On je naglasio važnost trenutka u želji da naglasi važnost pravilnog osećaja za tržište koji bi trebao da krasi rukovodstvo PSA grupe. „Trenutno pričamo o samo 2% tržišnog udela vozila iz EV segmenta, ali se rast ove kategorije meri dvocifrenim brojkama.“

Bilo kako bilo, otklon od benzinskih i dizel motora se neće dogoditi dok pljesnete dlanom o dlan. Suočeno sa oštrom konkurencijom u Evropi, rukovodstvo kompanije je odabralo Tremeri kao proizvodnu lokaciju i započelo sa prvom fazom montaže postrojenja, uglavnom nabavljenih od nemačkog Continentala. Za te namene, Francuzi su izdvojili 7 miliona evra, a radovi su započeli prethodnog leta. „Za sada smo još uvek u razvojnoj fazi,“ oprezan je Boden.

U prethodnoj radnoj nedelji, sa traka je sišlo četiri elektromotora. Posebna energija kojom zrače inženjeri i ostali zaposleni u pogonima, nadvija se nad proizvodnim linijama. Cilj inženjering osoblja je da procene da li su sistem postavili na odgovarajući način, i da izvrše eventualna prilagođavanja.

„Sam proizvodni proces je ozbiljan izazov, ali je isto to i raspodela pozicija za kadrove, kao što je i kontrola kvaliteta. Svaki pojedinačni motor koji sklopimo, prolazi kroz veoma restriktivnu kontrolu kvaliteta. Tragamo čak i za najsitnijim nedostacima.

Prvi motor je poslat u testni centar neposredno po proizvodnji, tokom prošle nedelje. Uskoro će se baš taj primerak naći u modelu DS3 Crossback e-tense (fotografija iznad). Zatim će naši motori pokretati nedavno predstavljeni Peugeot 208.

Naš je cilj da dostignemo proizvodnju od 150.000 motora na godišnjoj osnovi, a za to smo predvideli četiri tima do 2021. Zatim ulazimo u drugu fazu. Tada na scenu stupa japanski Nidec koji je zapravo zajednički poduhvat sa Tremerijem, uz dodatnih 220 miliona evra investicije.“

900.000 motora za godinu – cilj za 2025. godinu

„Podizaćemo obim proizvodnje postepeno kako bismo uspeli da isporučimo različite verzije elektrifikovanih pogonskih sklopova u količini od 900.000 primeraka godišnje, što nam je cilj koji želimo da ostvarimo do 2025. godine. Istovremeno, ne napuštamo konvencionalne, dizel i benzinske motore.

Ukoliko to uspemo, bićemo u prilici da se prilagodimo tržištu. Želimo da budemo na usluzi svim modelima koje proizvodi grupa, bilo oni čisto električni, iz PHEV kategorije ili laki hibridi. Tehnološka novotarija sada omogućava integraciju elektromotora u menjačku kutiju, redukujući na taj način potrošnju goriva za do 20% a emisiju ugljen-dioksida do 15%. Zavidan uspeh pronalazača, svakako. “

Ugovor između PSA i kompanije Punch Powertrain je potpisan prošlog septembra, a usledio je nakon što je Mec-Borni dobio proizvodnju nove automatske transmisije sa dvostrukom spojnicom za male elektromotore.

Tokom nastupajućeg leta, kompanija Nidec će predstaviti svoj projekat malog elektromotora. „Ukoliko Nidec bude zadržan, proizvodnja ovih malih agregata će se takođe obavljati u Tremeriju“.

Svima koji brinu za svoja radna mesta, a u svetlu uvođenja zajedničkog poduhvata, Boden je poslao smirujuću poruku: „Znamo kako da pristupimo ovom poduhvatu i učinićemo sve da se svi u novoj poslovnoj kombinaciji osećaju dobro. Samo molim za strpljenje. “

AutoRepublika

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments