1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Volkswagen Arteon
Volkswagen Arteon
0

Volkswagen Arteon

750
0
Podelite sa prijateljima:

U Ženevi 2015. godine, Volkswagen je izložio Sport Coupé Concept GTE. To je bio konceptni fastback automobil sa petoro vrata, koji je vrlo brzo postao hit cele sajamske manifestacije. Dve godine kasnije, izložen je na istom mestu, ovoga puta u serijskoj verziji i pod komercijalnim imenom Volkswagen Arteon. U paleti modela Volkswagen,  Arteon je smešten na sami vrh ponude kao avangardni gran turismo premijum model. Ovo se ne odnosi samo na tržište Kine, gde je najviši pozicionirani model Phideon.

Idealne mere

Postavljen je na Modularnu Transverzalnu Matrix (MQB) platformu. Transverzalna označava poprečnu postavku motora napred, što je konfiguracija koja, prirodno, ostavlja najviše prostora u kabini. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.841 mm. Sa dužinom od 4.862 mm, širinom od 1.871 mm kao i visinom od 1.427 mm, ovaj model izgleda zaista dinamično. Kao što smo i naveli, sama postavka koncepta sa pognom na prednjim točkovima omogućava odličnu iskoristivost prostora unutar kabine, pa tako Arteon nudi obilje prostora za noge, u oba reda sedišta, kao i prtljažnik zapremine od 563 do 1.557 litara.

Dizajn – dinamičnost kao harizma Arteona

Prvi utisak pri pogledu na Arteon je svakako dinamičnost gran turizmo koncepta koji se graniči sa sportskim i limuzinskim. Rešetka hladnjaka, najduža u u VW gami, posebno naglašava širinu Arteona. LED dnevna i poziciona svetla su smeštena po horizontali fara.

Jedan od najprepoznatljivijih momenata u dizajnu Arteona se, svakako, odnosi na harizmatični prednji kraj i ekstra dugačku haubu, potpuno atipično za ovu klasu automobila, odnosno u skladu sa tradicijom sportskih modela visoke klase. Podršku ovakvoj filozofiji daje i vrlo snažno izražen prostor za ramena kao i mišićavi blatobrani nazad. Arteon se isporučuje na naplacima od lake legure prečnika do 20-inča.

Svetlosni elementi, rešetka hladnjaka i hauba sada formiraju jednu skladnu celinu. Sa strane, hauba oštrih ivica se preliva preko lukova iznad točkova, dajući time Arteonu izuzetno nizak i sportski izgled.

Skad koji Arteon promoviše je naglašen sa više boja karoserije: „Curcuma žuta“ – inspirisana osećajem za sunčevu svetlost, „Atlantic plava“ i „Chili crvena“.

Način na koji se jedinstvena forma enterijera obavija kao čaura oko svih pet putnika je sasvim nekonvencionalna i time, jedinstven. Horizontalno postavljena centralna konzola se stapa sa panelima prednjih vrata, naglašavajući tako čist dizajn. Najupadljiviji detalj centralne konzole se odnosi na inovativne otvore za ventilaciju koji se protežu celom širinom, od jednih do drugih prednjih vrata. Ispod ventilacionih otvora je smešten dekorativni panel sa veoma diskretnim ambijentalnim osvetljenjem koji se preliva duž prednjih vrata.

 

Inovativnost i dodatna oprema

Prepun inovativnih tehnologija na usluzi vozaču i putnicima, Arteon se predstavlja publici kao jedinstven concept. Pogledajmo brojne nove i unapređene sisteme:

  • Adaptivni tempomat (ACC); poslednja generacija koja uz pomoć kamera i sa integrisanim sistemom za praćenje ograničenja brzine i podataka iz navigacionih mapa, olakšava i čini bezbednijom vožnju.
  • Pomoć u hitnim situacijama, druga generacija – uz novu mogućnost koja se odnosi na sposobnost automobile da se prestroji u najsporiju saobraćajnu traku, paralelno sa usporavanjem i zaustavljanjem vozila, a u skladu sa aktuelnom situacijom u saobraćaju.
  • Pomoć pri održavanju pravca – sada reaktivan i u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju, šlepere na primer. Integrisan je i sistem koji sada reaguje pri brzini od 10 km/h (umesto ranijih 30 km/h).
  • Anticipativni sistem osvetljenja u krivinama – opet zahvaljući kamerama i podacima navigacionog sistema krivina je osvetljena čak i pre nego system dobije informaciju sa upravljača koji skreće.
  • Proaktivni sistem zaštite u slučaju sudara (PreCrash) koji je sada u moći da detektuje paralelna, kao i vozila iza Arteona (zahvaljujući zadnjim kamerama).

Dalja unapređenja uključuju Active Info Display (potpuno digitalizovan i sa mogućnošću programiranja instrumentacije), zatim head-up displaj kao i novi Discover Pro info-zabavni sistem sa ekranom dijagonale 9,2 inča, staklenim ekranom i kontrolom putem gestova (prvi put komercijalizovanim u BMW seriji 7).

Pored osnovne verzije, Arteon će na tržištu biti dostupan i u još dva nivoa opreme: „Elegance“ i „R-Line“.

Agregati i transmisija

Arteon na teren istrčava sa paletom od šest turbo četvorocilindarskih agregata sa direktnim ubrizgavanjem. Najslabija dva u ponudi su sa identičnim bazičnim karakteristikama (nezavisno od toga da li je u pitanju TSI ili TDI agregat) odnosno imaju po 110 kW i 140 kW. Najmoćniji TSI agregat isporučuje 206 kW / 280 ks, dok TDI pandan obezbeđuje 176 kW / 240 ks. Osnovni benziniski agregat, 1.5 TSI Evo, je novorazvijen i kao takav ima aktivno upravljanje radom cilindara (sa mogućnošću deaktivacije para cilindara – ili skraćeno ACT), zahvaljujući čemu je ekstremno efikasan.

Svaki agregat u ponudi može biti uparen sa čuvenim DSG menjačem sa dvostrukom spojnicom izuzev osnovnog TSI i to samo za matično, nemačko tržište. Ova transmisija je standard u ponudi za sve ostale TSI aggregate dok je samo najjača TDI jedinica u standardu ovim automatskim menjačem. Verzije opremljene najsnažnijim agregatima imaju standardni pogon na sve točkove (4MOTION) a kao opciju još i na TDI agregatu od 140 kW.

Koliko je Arteon ekonomičan i racionalan izbor prosudite sami. Agregati 1.5 TSI i slabiji 2.0 TDI zahtevaju prvi servis nakon tri godine ili provezenih 60.000 kilometara, dok je zamena ulja predviđena na svake dve godine ili nakon 30.000 kilometara. Imajući u vidu I činjenicu da su mnoge tečnosti u Arteonu predviđene da potraju ceo životni vek vozila, ni ne čudi pretpostavka da je trošak održavanja u prvih četiri godine ili 60.000 kilometara limitiran na nekih 200 evra.

Nemci će se obradovati Arteonu na drumovima od sredine juna, dok se narudžbe već primaju u nekoliko evropskih zemalja.

 

Zvezdan Božinović

 

(750)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments