1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Poslednji Porsche 911 sa vazdušnim hlađenjem prodat za preko 700 „soma“ evra
AR pijaca klasika: Poslednji Porsche 911 sa vazdušnim hlađenjem prodat za preko 700 „soma“ evra

AR pijaca klasika: Poslednji Porsche 911 sa vazdušnim hlađenjem prodat za preko 700 „soma“ evra

204
0
Podelite sa prijateljima:

Poslednji Porsche 911 993 koji je napustio fabriku 1998. godine, poslednji predstavnik „elfera“ sa vazdušnim hlađenjem, upravo je promenio vlasnika za više od 700.000 evra. Sa jedinstvenom završnom izradom napravljenom po narudžbini, do danas je prešao samo 11.000 km.

Porsche 911 993, plasiran na tržište od 1994. do 1998. godine, postao je kultni lansiranjem njegove zamene (996), ušavši u istoriju kao poslednji 911 sa vazdušno hlađenim motorom, među ostalim direktnim vezama kontinuiteta sa originalnim modelom iz 1963. godine.

U pitanju je automobil 911 Turbo čija je montaža završena 27. marta 1998. Slučajno, nekima će biti simbolično, Feri Porše je umro istog dana u 88. godini. Ovo nije poslednji 993 napravljen, ta titula je otišla Carreri 4S koja je završena 31. marta i potom isporučena komičaru i kolekcionaru Džeriju Sajnfeldu, ali ovaj Turbo je zaista bio poslednji koji je napustio fabričku lokaciju pošto je proveo šest meseci u radionicama Porsche Exclusivea (sada Sonderwunsch) da bi dobio jedinstvenu završnu izradu koja je tražena od njenog kupca pre nego što mu bude predata.

To je bio nemački pisac Klaus Vanderborg, koji je automobil naručio 1997. godine i konačno preuzeo vozilo 5. septembra 1998. godine.

Sa brojem šasije 370750, automobil ima 450 KS od svog 3,6-litarskog tvin-turbo bokser šestocilindraša, što je identično modelu Turbo S u poređenju sa 408 KS za standardni Turbo, zahvaljujući opcionom kompletu. Njegova lista opcija takođe uključuje podupirač, dvostruke završetke izduvne cevi, hladnjak za ulje i veliki rezervoar za gorivo od 92 litra.

Porscheovi timovi za prilagođavanje primenili su plavu boju Ocean Blue na karoseriju, kao i na felne i kočione čeljusti. Unutrašnjost su „obukli“ u odgovarajuću noćno plavu kožu, sve do prekidača i kvaka na vratima. Čak su i merila bila izrađena u plavoj boji. Nakon smrti Ferija Poršea, kojeg je poznavao, Vanderborg je naložio da se na kontrolnu tablu postavi spomen pločs u znak sećanja. Pod nadimkom Poslednji valcer, automobil mu je isporučen uz pismo proizvođača kojim se potvrđuje da je to poslednji 911 sa vazdušnim hlađenjem koji je napustio fabriku.

Iznenađujuće, Klaus Vanderborg je prodao svoj 911 Turbo manje od godinu dana nakon što ga je preuzeo. Kupe je potom otišao u Japan, gde je ostao šesnaest godina. Od 2015. godine menjao je vlasnika još tri puta, prolazeći kroz Belgiju i Ujedinjeno Kraljevstvo pre nego što se vratio u Holandiju. Danas njegov brojač kilometara pokazuje nešto više od 11.000 km. Ovaj 911 je prodat na aukciji na Ostrvu od strane Bonhamsa u okviru Gudvudskog Revivala 2024. Pronašao je kupca za 614.200 funti sterlinga, ili 728,051 evra, što ga čini jednim od najskupljih Porschea 911 u istoriji.

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments