1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Otvoreno i indirektno Daimler priznao da je godinama iza Tesle i Applea
Otvoreno i indirektno Daimler priznao da je godinama iza Tesle i Applea
3

Otvoreno i indirektno Daimler priznao da je godinama iza Tesle i Applea

765
3
Podelite sa prijateljima:

Ola Kelenijus, inače šef Daimlera je prosuo malo magije na isteku prethodne godine. Citirao je Klarkov zakon koji kaže da je „svaka dovoljno avangardna tehnologija toliko zasenjujuća da je teško razlikovati je od čiste magije“. Dakle, postajala je doza ozbiljne patetike pre nego što je (za šefa tako značajnog proizvođača) mlađani Kelenijus predstavio strategiju kompanije u pogledu razvoja softvera, što se dogodilo tokom njegovog tada održanog govora u nedelju.

Vozilo budućnosti će biti „na internet poveziva sprava“ koja će uzgred posedovati i četiri točka, ali će kompjuterski programi, između ostalih ključnih komponenti, biti ono što će opredeljivati kupce u izboru. Najavljena je i revolucionarna promena, time što je rečeno da će vozila koja sklopi Daimler posedovati mogućnost ažuriranja softvera, na koji način će se kontinuirano širiti njihova funkcionalnost i povećavaće im se vrednost. Sve to smo čuli od Kelenijusa.

Pride, teško je ne primetiti da ranije to nije bilo moguće a da su automobili najveću vrednost imali u trenutku prve prodaje, to jest dok su bili novi (ako na trenutak zaboravimo stadijum klasika, koji retko koji primerak i dočeka). Sad… Teško je verovati da će modernizovani softver dizati cenu korišćenog automobila u odnosu na tačku koju je dostigla dok je bio nov, posebno imajući u vidu iskustva s kompjuterima i pametnim telefonima koji takođe imaju mogućnost bežičnog osvežavanja svojih operativnih i ostalih sistema..

Na ovaj način se otvara i potpuno nova mogućnost u pogledu strukturiranja poslovnog modela za Daimler. Naime, neke opcije će biti dostupne samo kroz pristupanje pretplatničkom modelu, što iziskuje dodatna plaćanja od strane vlasnika vozila, kaže Kelenijus.

Šef Daimlera je više puta tokom svoje prezentacije naglasio ključnu važnost softvera za automobile budućnosti, kao i za same kompanije. To će biti ni manje – ni više, već mozak vozila. A Daimler čini sve što je u njegovoj moći da povrati kontrolu i uticaj na mozak automobila, odnosno da se ponovo uspostavi liderom u inovacijama, bez nužde da takva napredna rešenja pazari na tržištu od trećih lica.

Ovakav razvoj događaja nije mogao proći bez pažnje medija i analitičara zbivanja u automobilskoj industriji.“Kelenijus je konačno prizna. Softver će biti jedan od ključnih razloga koji će usmeravati volju kupca ka jednoj ili drugoj marki. Nemački proizvođači su predugo okretali glavu od ove neminovnosti,” izjavio je ekspert Sahin Albajrak. Čovek je profesor na Univerzitetu u Berlinu i rukovodilac laboratorije DAI. Već smo prenosili njegove stavove, a posebno nam se dopala priča u kojoj opominje Mercedes i BMW da upravo čine epsku grešku.

“Inovacije kojim se tako lepo pravio važan šef Daimlera su pre mnogo godina viđene u vozilima marke Tesla. Ažuriranje softvera, na primer, pa i pretplatnički model isto tako. Ako ćemo iskreno, digitalna prezentacija koju je upriličio konstruktor iz Štutgarta je pre bilo otvoreno priznanje u pogledu toga koliko kompanija zaostaje za Amerikancima. „

Ali, Tesla čak nije ni jedini viđeni, ugledni rival Daimleru. Doduše, pred nosom nemačkih proizvođača, Mask gradi fabriku u Grinhajdu kraj Berlina, ali i Apple je na samo jedan mali korak od ulaska u automobilsku industriju na velika vrata. Ova američka grupacija može biti još pogubnija po Daimler, BMW i Volkswagen, kaže Albajrak.

Na polju informacione tehnologije, ovi vrli stanovnici Kalifornije su mnogo veštiji od sva tri nemačka proizvođača zajedno. “Do ovog trenutka je Apple nastupao prilično tiho, iz potaje, a radio je na automobilskom softveru, bez da trubi o tome na sve strane. Vazduh sada postaje sve ređi za Daimler,” priča dalje Albajrak.

Apple poseduje tri konkretne prednosti nad nemačkom konkurencijom: kompanija je lider u sektoru informacionih tehnologija, neguje napredna istraživanja u oblasti veštačke inteligencije i može se pohvaliti višegodišnjim iskustvom u ekonomiji platforme, kaže automobilski ekspert. Sva tri polja su kritično važna za budućnost.

Ono što bez sumnje kompaniji Apple nedostaje jeste tehničko znanje i iskustvo u sklapanju automobila. Ali, to kao što vidim postaje potpuno nevažno, tvrdi Albajrak. Naravno, Apple uvek može poveriti taj posao trećem licu, onom koje poseduje takvu ekspertizu, uz detaljne smernice date konkretnom podizvođaču, tipa Magne Steyr na primer.

Budućnost donosi novu postavku u kojoj karoserija i komponente više neće biti tako važne, već će se tražiti najbolji softver koji će upravljati vozilom, tvrdi ugledni profesor.

AutoRepublika

(765)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Ovaj Albajrak ih baš ne štedi, pošteno napada njihove proizvodjače jer očigledno ne vide koliko kasne u priči o onome što neizbežno stiže za par godina

moron

Još malo, pa bez dobrog softera čovek neće moći ni u WC da ode …

Horhe

Poslednjih godina tj 15g sam uvek imao utisak da je tehnologija daleko naprednija od onoga što smo dobijali u automobilima… Kupio sam 2008 Civic i u njemu je bio putni kompjuter koji je bio na nivou jedno 10g zakašnjenja. Inače je automobil bio prepun opreme ali taj deo su potpuno zanemarili… Tek zadnjih par godina su to izgleda shvatili.
Primer br 2) kada sam uzimao pre dve godine opet auto, žena kaže… Neću taj… Ima loš ekran unutra…. I to je to! Džabe. Joj objašnjavam… Ne, kaže ona… Mora da ima savremeni ekran… Eto.