1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW živi preduzetnički san: Manji obim realizacije uz veću dobit
BMW živi preduzetnički san: Manji obim realizacije uz veću dobit

BMW živi preduzetnički san: Manji obim realizacije uz veću dobit

134
2
Podelite sa prijateljima:

Germanski proizvođač premijum automobila, kompanija BMW je izvestila da je ostvarila bolji neto poslovni rezultat u poslednjem tromesečju od onog koji je očekivala. Postignuće je omogućeno visokim cenama vozila, ali s tumačenjem treba biti oprezan, baš kao i s optimizom, usled trenda galopirajućeg rasta inflacije i kamatnih stopa, što bi sve moglo doći na naplatu tokom predstojećih meseci.

Viši profit je generisan uprkos smanjenom obimu isporuka, što i nije za čuđenje, jer znamo da desetinama meseci unazad, industrija pati od hroničnog nedostataka poluprovodnika. „Naši rezultati ostvareni u trećem kvartalu su solidni i mogući su zahvaljući fleksibilnosti koja garantuje žilavost… Na najboljem smo putu da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali za ovu poslovnu godinu,“ reču si izvršnog direktora bavarske grupacije, Olivera Cipsea, izrečene u pisanoj izjavi.

Nesalomiva tražnja uparena s nedovoljnim obimom zaliha gotovih proizvoda na parking površinama proizvođača automobila, omogućili su, kako BMW-u tako i drugim automobilskim proizvođačima, da uvećavaju cene vozila, ali sada je već vidno prisustvo recesije što dovodi do odluke narodnih banaka da uvećavaju kamatne stope. Shodno tome, analitičari predviđaju da će kupci krenuti da odlažu odluke o kupovini skupocenih dobara.

BMW je takođe skrenuo pažnju javnosti na rastuću inflaciju i kamatne stope, razumno predviđajući da će se te okolnosti već narednih meseci negativno odraziti na kupovnu moć klijenata. Saglasno iznetom, BMW očekuje da će se knjige porudžbina vratiti u normalu, nakon prepunjenosti, što se posebno odnosi na Stari kontinent.

Ipak, finansijski direktor grupacije BMW, Nikolas Peter je kazao da očekuje da će kompanija zadržati „pozitivan momentum (trenutak, zamah)“ i u 2023. godini, uz prodajnu anticipaciju koja sluti malo manji obim isporuka u odnosu na postignut 2021. godine, dok bi paralelno s tim, bila indeksirana i udvostručena prodaja čisto električnih četvorotočkaša.

Bavarci su izneli proračunatu pretpostavku da će poslovna dobit na nivou cele godine biti svedena na 7 do 9%. Ako se analiziraju prodajni rezultati i uporede s lanjskim, dolazi se do zaključka da je pad naturalnih pokazatelja (broja isporučenih vozila) na nivou od 9,5%, uz jednovremeni rast prihoda od čak 35,3% na 37,18 milijardi evra. Analitičari su bili skromniji u očekivanjima, pa su predviđali prihode BMW-a 35,32 miljardi evra, pokazili su podaci Refinitiva.

BMW je iskazao dobit pre oporezivanja u iznosu od 4,1 milijarde evra, dok su isti oni analitičari prognozirali cifru od 3,4 milijardi evra na toj bilansnoj poziciji.

U kompaniji su naglasili da su i rashodi narasli za 2,7 milijardi evra spram lanjskih, obrazlažući tu okolnost rastom cena sirovina i energenata, kao i troškovima vezanim za preuzimanje većinskog udela u kapitalu zajedničkog poduhvata u Narodnoj Republici Kini. Podsetićemo, ortak Bavaraca u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu je Brilliance Auto Group.

AutoRepublika

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

I opet im Putin ne valja 😜

moron

Svi su iskoristili dešavanja u Ukrajini da maksimalno naduvaju svoje cene. Svi od reda …