1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes i BYD pripremaju ogromni model zvani Denza Z9 GT
Mercedes i BYD pripremaju ogromni model zvani Denza Z9 GT
1

Mercedes i BYD pripremaju ogromni model zvani Denza Z9 GT

557
1
Podelite sa prijateljima:

Kineski brend Denza, koji su prvobitno kreirali BYD i Mercedes-Benz (nemačka strana sada poseduje 10% akcija), ima tri različita modela u svom asortimanu.

A sada dolazi i četvrti. Zvanično je prikazan samo u kamufliranom obliku, ali su se „čiste” fotografije i neki detalji već pojavili u bazi podataka kineske sertifikacione agencije.

Električni automobil Denza Z9 GT nije čak ni veliki, već ogromni automobil sa petoro vrata. Može se posmatrati kao neka vrsta pandana modelu Zeekr 001 ili Porscheu Taycan Sport Turismo. Međutim, Denza Z9 GT je primetno veći od oba: dužina iznosi 5.180 mm, širina 1.990 mm, visina 1.500 mm. Međuosovinsko rastojanje je 3.125 mm u odnosu na 3.000 mm za Zeekr i 2.900 mm za Taycan.

Ali, još impresivnija je deklarisana težina praznog vozila (čak i po standardima električnih vozila): 2.875 kg! Iako je kupe Rolls-Royce Spectre još veći (5.453 mm dužine) i teži (2.975 kg).

Za pokretanje takve „mrcine“ potrebna je odgovarajuća mašinerija. Denza Z9 GT ima tri elektromotora – jedan napred (313 KS) i dva pozadi (326 KS svaki). Njihova ukupna snaga dostiže 965 KS. Vreme ubrzanja do „stotke“ još nije javno objavljeno, ali je najavljena maksimalna brzina u iznosu od 240 km/h.

Sve što se do sada zna o trakcionoj bateriji jeste da pripada najnovijoj porodici Blade iz BYD-a. Domet i karakteristike punjenja biće naknadno objavljeni. Sudeći po izuzetnoj masi električnog vozila, može se pretpostaviti i jednako izvanredan kapacitet baterije.

Potpuna premijera Denze Z9 GT zakazana je za 25. april i biće održana na Salonu automobila u Pekingu. Moguće je da će se ovi automobili pojaviti u Evropi, jer je BYD već najavio plan za uvođenje brenda Denza na domaće tržište.

AutoRepublika

(557)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izvanredan auto! Tako je veliki a deluje dinamicno i sportski, zahvaljujuci tome sto se odrekao bilo kakve luksuzne pompe na karoseriji. Sve na njemu deluje logicno i svrsishodno – osim one ploce pozadi dole u boji karoserije?! Vidi poslednje dve slike u tekstu. Ova ploca daje zadnjem delu izgled velikog viseslojnog sendvica i povecava njegovu vizelnu masu bas na nezgodnom mestu – vuce je nanize!