1. Home
  2. Vesti
  3. Električni automobili u Norveškoj postali konvencionalni a SUS-mobili alternativni
Električni automobili u Norveškoj postali konvencionalni a SUS-mobili alternativni
0

Električni automobili u Norveškoj postali konvencionalni a SUS-mobili alternativni

914
0
Podelite sa prijateljima:

Norveška možda neće ni čekati 2025. godinu kako bi se prekinula praksa ponude automobila pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem, a što predviđa aktuelni institucionalni okvir, već bi takva rutina faktički mogla da zaživi veoma brzo, imajući u vidu da je udeo konvencionalnih automobila na tržištu opao dovoljno da bi bio ispod 10%. Ovde se misli na to da su plug-in hibridni i čisto električni četvorotočkaši već okupirali više od 90% prodajnih rezultata.

Na ovaj način, stanovnici pomenute države nastavljaju da budu „crna ovca Evrope“, barem kada se radi o potrošačkim navikama u automobilskom sektoru. Poslednji podaci s tržišta Norveške snažno podržavaju tu tezu, pa je tako zanimljivo reći da onoliki udeo koliki, recimo u Francuskoj zauzimaju električni automobili, e baš toliki u Norveškoj pripada tradicionalnim benzincima i dizelima.

Podaci koje prenosimo se tiču statistika prodaje tokom prethodnih meseci, što pokazuje svu uspešnost ekološke tranzicije Norveške. Iako je na prvu loptu delovalo nemoguće, onda kada smo čuli da je rok za tranziciju na električni pogon postavljen na 2025. godinu, ipak je glatko ostvarivo, pa će po svemu sudeći biti i žesto brže realizovano od inicijalne zamisli. 

Još je interesantno i to što se u drugim najrazvijenijim zemljama Evrope apeluje na ubrzanje tranzicije i to kupovinom vozila s pogonskim sklopom opisanim kao dopunjivi hibrid, koji će kao takav ostati prihvatljiv izbor, kako sada stvari stoje, i nakon 2035. godine, što je inače rok za prestanak prodaje automobila bez saučešća elektromotora u pogonskom sklopu.

Podsetićemo da je pre par dana i Akio Tojoda intervenisao, otplakao porciju suza nad sudbinom SUS motora, sluteći ekonoski kolaps ukoliko do kraja motora s unutrašnjim sagorevanjem dođe, propuštajući da primeti iskustvo velikog proizvođača fosilnih goriva, to jest Norveške.

Prenećemo još da je u prvih nekoliko meseci 2021. godine, udeo čisto električnih vozila u automobilskoj floti pomenute skandinavske države iznosio blizu 60%, dok je dopunjivih hibrida bilo (32%). Bestseleri na ovom tržištu su modeli Ford Mustang Mach-E kao i Škoda Enyaq, kao odličan kandidat za uvodni model u svet električne mobilnosti.

AutoRepublika

(914)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments