1. Home
  2. Vesti
  3. Grupa Renault još uvek ne pušta Ampere na berzu
Grupa Renault još uvek ne pušta Ampere na berzu
2

Grupa Renault još uvek ne pušta Ampere na berzu

1.06K
2
Podelite sa prijateljima:

Menadžment Renault Grupe najavio je stvaranje divizije električnih vozila Ampere u novembru 2022. godine, ali je zapravo počela da radi kao nezavisno pravno lice u novembru prošle godine. Ampere je odgovoran za razvoj i proizvodnju svih novih električnih vozila brendova podružnica Grupe Renault (pored samog Renaulta, Alpine, Dacije i Mobilize), kao i nekih Mitsubishijevih i Nissanovih modela koji će koristiti tehnologije Alpinea (platforme i softver ) kao deo alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.

Prošlog decembra, Mitsubishi i Nissan su potvrdili da će postati investitori u Ampere, a Ampere je trebalo da izađe na berzu u prvoj polovini 2024. godine, odnosno inicijalnu javnu ponudu (IPO). Grupa Renault je juče objavila da neće listirati Ampere na berzi, uzimajući u obzir i trenutno berzansko okruženje i dobre finansijske performanse Grupe Renault tokom protekle godine (uključujući Ampere).

Odluka Grupe Renault mora se smatrati razumnom: mnogi veliki proizvođači automobila sada beleže pad u stopi rasta prodaje električnih vozila, a VW je čak primoran da povremeno zaustavlja njihovu proizvodnju. Pred očima nam je i trenutno negativno iskustvo švedske kompanije Polestar (podružnica kineskog holdinga Geely), koja je ušla na berzu 2022. godine, a 2023. njene akcije su ušle u vrhunac i do sada ne mogu da izađu sa nje.

Polestar nije ispunio plan prodaje za 2023. godinu, slabe finansijske performanse primoravaju ga da otpusti osoblje, a kupci, videći da kompanija donosi loše vesti, ne žure da naručuju nove modele. Iskustvo vodećih američkih startapa (na primer, Rivian) u sprovođenju IPO-a takođe ne izgleda ubedljivo – izlazak na berzu će verovatnije stvoriti probleme pre nego da privuče novac investitora.

Generalno, Ampere će za sada raditi u zatvorenom režimu, ovaj format odgovara menadžmentu Renault Grupe, očekuje se da će sledeće godine kompanija Ampere preći tačku rentabilnosti, a njena profitabilnost će rasti kako se povećava obim proizvodnje: 2025. planirano je da se dostigne obim prodaje od 300.000 električnih vozila godišnje, 2031. godine – 1.000.000 električnih vozila godišnje.

Ampere takođe namerava da smanji cenu električnih vozila proizvedenih za 40 odsto u samo jednoj generaciji, što će mu omogućiti da vodi agresivnu politiku cena.

Glavni novi proizvodi kompanije Ampere, navedeni u poslednjem saopštenju za štampu, jesu novi Renault Scenic, novi R5, mali krosover R4, novi Renault Twino i još dva modela, čija imena još nisu otkrivena. Želimo da dodamo da će nova Dacia Spring debitovati u rano proleće, a na tržište će se naći na leto.

Prošlog oktobra, Renault Grupa je otkrila svoje globalne planove za naredne godine, koji uključuju mnogo više od električnih vozila.

AutoRepublika

(1056)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Današnja vest

„Promena kursa? Renault odustaje od nove automobilske marke
Renault gasi planove za novu marku Ampere fokusiranu na električna vozila.“

Miladin

Nema raja pare 700€ mesecno plus struja plus osiguranje plus odrzavanje…. nesto da se drlja do posla od max 5-6 hiljada i da teras tako bar 5 god. 1000€ mesecno za auto? Mozfa bogati, a njih je malo, i hoce da voze porse, ferari, a ne elektricni sporet. Negde ste se preracunali, dragi menadzercici i menadzercinjicice ( nizi referenti)