1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes je najprodavanija premijum marka u Španiji
Mercedes je najprodavanija premijum marka u Španiji
9

Mercedes je najprodavanija premijum marka u Španiji

211
9
Podelite sa prijateljima:

Brend iz Štutgarta je ubedljivo najpopularniji pripadnik automobilskog premijum segmenta u mediteranskoj zemlji.

U 2020. godini u Španiji je prodato nešto više od 851.000 automobila što je za 32,35% lošiji rezultat od onog ubeleženog 2019. godine. Naravno, ova država je bila pod snažnim udarom epidemije korona virusa te ovakvi izveštaji nisu ništa čudno.

No, u protekloj godini Mercedes je gazdovao premijum segmentom u Španiji sa 42.374 prodata automobila. Na drugom mestu je Audi koji je stigao do 37.287 isporučenih vozila, dok je trećeplasirani bio BMW uz 35.229 indeksirane registracije.

Daleko iza vodeće nemačke trojke našao se Volvo koji je ubeležio 14.235 dostavljenih četvorotočkaša. Sledi ga “britanski” Mini koji je uspeo da dođe do 8.292 kupca na većem delu Pirinejskog poluostrva.

Top 10 najpopularnijih premijum automobilskih brendova u Španiji tokom 2020. godine:

Plasman Marka Broj isporučenih vozila u 2020. godini
1. Mercedes 42.374
2. Audi 37.287
3. BMW 35.229
4. Volvo 14.325
5. Mini 8.929
6. Lexus 7.374
7. Land Rover 5.596
8. DS 4.334
9. Alfa Romeo 2.690
10. Jaguar 1.697

AutoRepublika 

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Jaguar premijum??? Ne bih baš rekao, pa i Alfa? Ajde, subpremijum neka je, ali premijum baš ne bih rekao…

Stari Dejan

Ako može DS da se smatra premijumom, onda sigurno mogu Alfa i Jaguar 👍

Branko

Pa sad, ovisno o tome što smatraš premium markom. Generalno gledano, premium marka je svaka ona koja je preko kritične mase kod populacije više platežne moći prepoznata kao statusni simbol. I kod koje se ne gleda toliko vrijednost za novac, osim ako se uspoređuje sa ostalim premium markama. Po meni, jedine prave premium marke u EU su Mercedes, BMW i Audi, sve ostalo je wanna be premium. Lexus jeste premium u USA i Japanu, ali u EU moraju „akcijati“ da bi nešto prodali, isto kao i Volvo. Što tu radi Alfa Romeo, pojma nemam. Alfa je nekad bila premium marka,… Pročitaj više »

da11

Da bi neko auto postalo premijum mora da pomjera granice u automobilskoj industriji. Audi ju nije trebalo 10g nego nego 50g. Audi je poceo da proizvodi 100 jos 1968g.
Tesko da ce iko ikad postati premium 3 proizvodjaca je i previse.

Branko

VW je obnovio marku Audi 1968 godine i to sa modelom Audi 60, koji je nastao na karoseriji DKW-a F102 (kojeg je isto VW preuzeo) te četverotaktnog motora iz NSU-a. Audi 100 je stigao malo kasnije, ali je prepoznat kao premium marka početkom 80-tih kada su lansirali 100-tku 2.3 sa 5 cilindara. U 70-tim je Audi 80 je bio limuzinska verzija Passata 1974. Alfa i Lancia su bili miljama ispred Audi-ja tada po imidžu, a pogotovo Mercedes i BMW.

da11

Od svih ovih na listi pod premium bi se moga provuci Jaguar.
Volvo- imaju motore kao ne premium modeli. 2.0 koji ne mogu konkurisati 3.0 iz trojke, sto je najgore vise taj 2.0 trosi nego 3.0.
Mini – smijesno
Lexus- koristi hibridne pogone iz Toyote.
Land Rover- moraju poraditi na kvaliteti
Ds- smijesni motori 1.2 itd.
Alfa- imaju samo dva modela.

Yankee

Ako cemo se voditi celom tog logikom trazenja dlake u jajetu, onda sa liste mozes izbaciti i Mercedes – proizvode kamione, kombije i ostala komercijalna vozila, neki modeli dele i platforme i motore sa Renaultom, takodje koristi „smesne motore“ (1,3-litarski u B-Class nije mnogo veci od DS-ovog 1,2-litarskog), itd …

don

E to je ispravna logika! Bacaj to van! Aj ca!
Alfa je ultra premijum, ekskluziva par exelance jerbo ima samo dva modela a oba bolja od konkurencije…bolje ne može! Pa da…:)

Izmenjeno 3 godine pre od strane don
Branko

Pojam premium nije nužno vezan za kvalitetu tehničkih rješenja, nego na percepciju tržišta. Mini je premium, ali u A i B segmentu. Lexus je premium na nekim tržištima, ali ne u EU. Land Rover je premium; vidi što voze žene nogometaša. Alfa već dugo nije, DS nastoji biti, itd.