1. Home
  2. Vesti
  3. Buick se povlači sa američkog tržišta?
Buick se povlači sa američkog tržišta?
6

Buick se povlači sa američkog tržišta?

583
6
Podelite sa prijateljima:

Godina je bila 2008. i svet je prolazio kroz veliku recesiju. To se posebno primetilo i u automobilskoj industriji u Sjedinjenim Američkim Državama gde su fabrike zatvarane u rekordnom roku, a radnici otpuštani preko noći. Najgore je prošao, nekada veliki General Motors. Otišao je u stečaj i na njegovoj bazi je izgrađena nova istoimena firma, a kontrolu su preuzeli političari.

To je takođe značilo da svi brendovi koji nisu profitabilni moraju biti ugašeni, a među njima su se našli Pontiac, Saturn, Hummer i Saab.

Najveće iznenađene je svakako ono da je Buick nekako preživeo. Nekada slavni proizvođač premijum vozila je pao na niske grane, a spasio ga je podatak da je veliki prodajni hit u Kini. Navedene godine, Buick je isporučio preko 1,2 miliona vozila u Kini i borio se za titulu najprodavanijeg brenda.

Sada je petnaest godina kasnije i Buick i dalje ima visoku prodaju na najvećem svetkom tržištu, ali mu kod kuće nikako ne cvetaju ruže. U upravo završenoj godini brend je isporučio samo 103.519 vozila. To ne samo što je za 42% manje u poređenju sa istim periodom prošle godine, već je to najslabija prodajna godina za Buick u modernoj istoriji.

Naime, kompanija je poslednji put prodala manje vozila još 1921. godine kada je 82.930 potrošilo novac na njega. Najprodavaniji model je bio Enclave (30.533), a pratili su ga Encore GX (33.348), Envision (25.871) i Encore (13.718). To je takođe učinilo Buick najvećim gubitnikom za General Motors, pošto su Chevrolet, GMC i Cadillac pronašli značajno više kupaca nego godinu dana ranije.

Od spomenutih modela, Encore je „prepakovani“ Chevrolet Trax i već je poslat u penziju, a izložbeno-prodajni saloni još uvek prodaju preostale zalihe. Envision se proizvodi u Kini i Buick je imao problema sa uvozom, tokom epidemije virusa korone, dok Encore i Encore GX (dva zapravo različita modela) nemaju izgovor za veliki pad.

Nije trebalo da prođe dugo vremena pre nego što su se pojavile priče da će kompanija uskoro u penziju, posebno zato što je bratki brend GMC mnogo uspešniji po prodaji Chevroletovih „klonova“ od Buicka. To se neće desiti u bliskoj budućnosti pošto kompanija sprema električni krosover pod imenom Electra za 2025. godinu, pa će dobiti priliku da pokaže svoj potencijal pre nego što bilo kakva odluka ne bude doneta.

Ali, ako Electra ne opravda očekivanja, i Buicku ćemo sigurno pisati čitulju na kraju ove decenije…

AutoRepublika

(583)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

A, kako bi bilo da Buick pocne da pravi americke automobile a ne ove bezlicne za belosvetsko trziste?

Yankee

Ne bi pravilo nikakvu razliku vise. Buick je propustio zlatnu priliku tokom 1980-ih godina da postane americki BMW zbog politike unutar samog General Motorsa (Pontiac se zalio da mu Buick krade kupce koji hoce performanse, a Cadillac se zalio da Buick krade njegove kupce koji hoce luksuz). I Buick je tako postao brend za penzionere i nikada se nije oporavio.

Matija

Verujem ti na rec! 🙂 Kada sam video gornje slike moja prva asocijacija bila je – Opel! Tvoja pricica me je odmah inspirisala na sledece zakljucke: 1. Ako se Pontiac zalio da mu Buick krade kupce koji traze performanse to znaci da Pontiacovi automobili nisu bili dovoljno performantni! Trebalo je povecati njihove performanse i dizajnu dati vise sportskog karaktera!!! 2. Ako se Cadillac zalio da mu Buick krade kupce koji traze luksuz, to znaci da Cadillacova vozila nisu bila dovoljno luksuzna! Trebalo je povecati njihov luksuz i dizajnu dati vise akcenta na luksuz i eleganciju!!! Zakljucak je porazan za ceo… Pročitaj više »

Yankee

Kanibalizam ce uvek postojati unutar firmi. Pontiac bez obzira koliko snage imao nije imao luksuz Buicka. Da je imao, onda bi se Pontiac i Buick borili za iste kupce. U dosta slucajeva Pontiac i Buick su imali istu mehaniku. Slicno i za Cadillac – imao je luksuz, ali ne i performanse, u protivnom bi i on i Buick ciljali na iste kupce. Buick je imao sopstvene uspehe, ali u dosta slucajeva na stetu drugih GM brendova. Posle se desilo suprotno – Pontiac je imao dosta uspeha na stetu Buicka.

Matija

Nemacki proizvodjaci gledaju na medjusobnu konkurenciju svojih modela sasvim drugim ocima: ako jedan ide a drugi nesto slabije onda je u konacnom zbiru sve kako treba, novac pritice! Radi se o tome da familije vozila u jednoj korporaciji koriste iste komponente. Do prosle godine vladalo je ubedjenje da sirok program garantuje stabilnost korporacije. Kriza sirovina i energije dovela je kod proizvodjaca do suzavanja programa.

TheStig

VW i GM su primjer korporacija gdje postoji previše brendova. Evo onaj članak od jučer za prodaju u Njemačkoj pokazuje to. Zašto bi neko u Njemačkoj kupio bilo koju Škodu ili Seata prije nego li VW? Po meni nema ni jedan razlog. Isto sa GM. Jedino bih tu gledao Cadillac i Chevy. Po meni, obzirom da sam iz marketinga, dobar portfolio bi ako je unutar grupacije bi imao 2 brenda. Kao što ima npr BMW i Mini. Nema kanibalizacije i nema problema. AČim se 2 brenda dotaknu istih ciljnih segmenata odmah nastaje problem i kompikacija pri dizajni kako ih učinit… Pročitaj više »