1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena Toyota Urban Cruiser Taisor
Predstavljena Toyota Urban Cruiser Taisor
0

Predstavljena Toyota Urban Cruiser Taisor

145
0
Podelite sa prijateljima:

Ovo je već četvrti model u indijskoj gami Toyote, koja je samo malo modifikovani automobil marke Suzuki, o čemu pisasmo pre neki dan. Ugovor o „razmeni modela” između dve kompanije potpisan je još 2018. godine i definitivno je bio od koristi Toyoti.

Zatvorivši nišu jeftinih automobila sa lokalno proizvedenim Suzukijevim modelima, Toyota je značajno povećala obim prodaje u Indiji: ako je 2020. godine ovde prodato samo 76 hiljada Toyotinih automobila, onda ih je 2022. već 160 hiljada, a rezultat 2023. 221 hiljada automobila! Ukratko, Toyota nije sumnjala u dalje širenje svog opsega rebrendinga, a sada na tržište ulazi Toyota Urban Cruiser Taisor.

U Indiji, Toyota već ima krosover, Toyota Urban Cruiser Hyryder, zasnovan na Suzukiju Grand Vitari. Međutim, Taisor uopšte nije njegova varijacija, već sasvim druga mašina. Pred nama je, kao što smo već pisali, redizajnirani Suzuki Fronx, koji je debitovao početkom 2023. godine i koji je i sam napravljen na bazi putničkog automobila Suzuki Baleno sa petoro vrata. Sada je Urban Cruiser Taisor, sa dužinom od 3.995 mm, postao najkompaktniji krosover u Toyotinoj indijskoj gami.

Malo je razlika u odnosu na originalni Suzuki, ali stvar nije bila ograničena na jednostavno menjanje amblema. Taisor ima originalni prednji branik, proširenu rešetku i različita svetla za vožnju sa horizontalnim delovima umesto vertikalnih Suzukijevih. Zadnja svetla su redizajnirana na sličan način, ali njihova kućišta su ista. 16-inčni točkovi su takođe redizajnirani. A unutrašnjost dva automobila razlikuje se samo po bojama. Taisor ima šest vazdušnih jastuka i ESP, a opcije uključuju sveobuhvatne kamere, hedap displej i automatsku klimu.

Tehnički, ova dva modela su potpuno identična. Osnovni motor je četvorocilindrični atmosferski 1.2 (90 KS, 113 Nm), koji je kombinovan sa petostepenim manuelnim menjačem ili njegovom robotizovanom verzijom sa jednom spojnicom. Postoji i verzija sa dva goriva, ali samo sa ručnim menjačem, a pri radu na metan ovaj motor proizvodi samo 78 KS i 99 Nm.

Alternativa je turbo motor 1.0 (100 KS, 148 Nm), uparen sa ručnim menjačem ili šestostepenim automatskim menjačem. U ponudi je samo pogon na prednje točkove. Odlikuju ga i zadnje polu-nezavisno vešanje i doboš kočnice.

Toyota Urban Cruiser Taisor je već dostupan za naručivanje u Indiji, a za prestižniji brend treba da se doplati. Ako Suzuki Fronx ovde košta od 752 hiljade do 1,2 miliona rupija (9.000-14.300 dolara), onda za sličnu Toyotu traže od 774 hiljade do 1,3 miliona rupija (9.300-15.600 dolara).

AutoRepublika

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments