1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes EQS nove generacije će se osloboditi „ribljeg“ dizajna i taktilnih tastera
Mercedes EQS nove generacije će se osloboditi „ribljeg“ dizajna i taktilnih tastera
3

Mercedes EQS nove generacije će se osloboditi „ribljeg“ dizajna i taktilnih tastera

236
3
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz je svestan da su otišli ​​predaleko sa svojim vodećim električnim liftbekom EQS-om: njegov dizajn se pokazao previše ekstremnim za tradicionalne kupce brenda, a ljubitelji inovacija ga grde – kažu, naravno, da vole eksperimente, ali u ovom slučaju nije dobro ispalo.

EQS se prodaje mnogo lošije nego što su analitičari tržišta Mercedes-Benza očekivali: na primer, u SAD je prošle godine prodato 6.688 jedinica, što je 11% manje od prodaje u 2022. godine (podaci proizvođača). U Evropi je prodaja EQS-a prošle godine opala za 46% na 3.708 jedinica (podaci iz JATO Dynamicsa). Naravno, globalno usporavanje potražnje za električnim vozilima je imalo uticaja, ali za Mercedes-Benz EQS to je daleko od jedinog problema: kritikuju ga zbog ekscentričnog dizajna u obliku ribe, neprijatne ergonomije na dodir (džinovski displej MBUX Hyperscreen) i previsoki pad cene na tržištu polovnjaka – gotovo je nemoguće da se rešite EQS-a koji vam se ne sviđa za razuman novac. Međutim, niska likvidnost je problem za mnoga premijum električna vozila.

Zahlađenje tržišta električnih vozila već je uticalo na zvanične planove Mercedes-Benza – o tome se govorilo u februaru, a ovde prenosimo nezvanične planove koje je nedavno objavio američki časopis Car and Driver pozivajući se na insajdere. Podsetimo, prema novim zvaničnim izjavama, Mercedes-Benz još uvek neće u potpunosti da pređe na električna vozila i čak se vratio razvoju „ugljovodoničnih” modela.

Zauzvrat, izvori iz Car and Drivera navode da se pesimizacija Mercedes-Benzovih planova za električna vozila takođe odrazila na njegove vodeće modele: ranije se pretpostavljalo da će 2028. trenutni EQS i S-Klasa biti zamenjeni jednim novim potpuno električnim vodećim vozilom.

Sada je doneta odluka da se oba modela dalje razvijaju paralelno. Tačnije: druga generacija EQS-a će debitovati 2028. godine, a sadašnja S-klasa (fabrički indeks W/V/Z223) će nastaviti da se proizvodi do 2032. godine; pre ovog datuma se očekuju dva ažuriranja – 2026. i 2029. godine. Uzgred, Audi je takođe odlučio da produži životni ciklus svoje vodeće ugljovodonične limuzine A8.

Aktuelni Mercedes-Benz EQS generacije V297 će ove godine biti podvrgnut restilizaciji i dobiće bateriju kapaciteta 118 kWh (trenutno 108 kWh), a sledeće godine će EQS preći sa 400-voltne na 800-voltnu električnu arhitekturu i dobiti elektromotore sopstvene proizvodnje umesto sadašnjih od Valea. Novi elektromotori u kombinaciji sa kapacitetnom baterijom trebalo bi da značajno povećaju domet EQS-a, iako je i dalje pristojan: od 529 do 717 km u ciklusu WLTP, u zavisnosti od verzije.

Tokom restilizacije, Mercedes-Benz će vratiti u trenutne EQS i S-klasu neke od prethodno ukinutih fizičkih dugmadi u kabini i pokušaće da obezbedi balans koji je udoban i bezbedan za korisnika, kao što će Euro NCAP uskoro zahtevati.

Sledeća generacija EQS-a sa fabričkim indeksom V580 biće zasnovana na obećavajućoj modularnoj platformi MB.EA, čiji će prvi nosilac biti električni krosover Mercedes-Benz GLC – očekuje se 2026. godine, dok će novi EQS biti tu 2028. godine. Novi EQS će imati mnogo tradicionalnije proporcije; od njega možete očekivati monumentalan, vertikalno orijentisan dizajn, napravljen s okom na klasični Mercedes – generalno, zvuči zanimljivo, ali vreme će pokazati šta će se dogoditi u stvarnosti.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

u sad mu cena pada skoro 50% nakon samo godinu dana,
verovatno čoveku iskren prijatelj kaže e na šta si bacio 125k $,
de neki lexus uzmi

MRN

Drago mi je da se planira produženje životnog veka termičkih verzija.

Matija

Novim modelima Mercedesa, EQS i EQE, u samom startu uputio sam sledeci kompliment: lici na naduvani Cepelin, potpuno bez karaktera! Sada dolazi i EQC u istom stilu?! Izgleda da sam pogodio misljenje publike