1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche eliminiše iz evropske ponude 718 Boxster i Cayman
Porsche eliminiše iz evropske ponude 718 Boxster i Cayman
2

Porsche eliminiše iz evropske ponude 718 Boxster i Cayman

109
2
Podelite sa prijateljima:

Uvodnih sportskih automobila štutgartske sportske marke zvanično više nema u Evropskoj Uniji. Kao i kod benzinskog Macana, Porsche povlači Boxster i Cayman pre roka jer ova dva automobila neće ispunjavati nove propise o sajber bezbednosti.

Pisali smo već o tome da novi evropski zakoni o sajber bezbednosti stupaju na snagu jula 2024. godine, kada pomenutim Porscheovim modelima više neće biti dozvoljeno da budu registrovani u EU. Ali, ova dva modela će za sada nastaviti bivstvovanje na drugim tržištima.

U E-mailu za Motor1, portparol zadužen za Porsche 718 Oliver Hilger potvrdio je da su kupe i kabriolet obustavljeni u EU. Ali postoje neki izuzeci. Modeli Cayman GT4 RS i Boxster RS Spyder izuzeti su od pravila s obzirom na njihovu ograničenu proizvodnju.

Problem proizilazi iz električne arhitekture koju koriste Boxster i Cayman, a koja ne ispunjava predstojeće propise. Podešavanje automobila u skladu sa novim zakonom koštalo bi Porsche oko polovine budžeta koji se koristi za potpuno novi model, koji nije finansijski održiv.

Četvrta generacija dvojca Boxster/Cayman je relativno star proizvod, koji je debitovao 2016. godine pod internim kodnim imenom „982“. Macan prve generacije je još stariji s obzirom na to da je na tržištu dve godine duže. Malo je verovatno da će penzionisanje modela 718 iz EU ugroziti prodaju Porschea, ali Macan je uvek bio (naj)prodavaniji. Globalno, krosover je ostvario 87.355 prodatih jedinica u 2023. godini, ili više od četiri puta u poređenju sa linijom 718.

Sledeća generacija 718 će biti isključivo električna kada bude puštena u prodaju sledeće godine. Dolazak EV neće značiti kraj sadašnjih modela na benzin jer će ova dva mirno koegzistirati neodređeno vreme. Porsche ima sličnu strategiju za dve generacije Macana.

Iako 718 više nije dostupan za konfigurisanje na tržištima EU, i dalje se može kupiti potpuno novi Boxster ili Cayman sa lagera.

AutoRepublika

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovi eko fašisti iz EU su se opasno namjerili da unište evropsku autoindustriju.Dva najbolja modela iz ponude sa centralnim motorom, Bokster i Kajman izbacuju iz ponude.?Na ćemu će da ostane Porše, el. kamiončić Tajkan.???

Matija

Dok kineska vlada stimulise svoje proizvodjace na vise kreativnosti i tehnoloskih inovacija, EU ruinira svoju industriju! Pitam se, zasto EU proizvodjaci jednostavno ne ukinu u automobilu vezu sa internetom i na taj nacin rese probleme IT sigurnosti po kratkom postupku?