1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Dizajnerski detalj skriven na BMW-ovom limuzinskom konceptu Vision Neue Klasse s modela E30
Dizajnerski detalj skriven na BMW-ovom limuzinskom konceptu Vision Neue Klasse s modela E30
6

Dizajnerski detalj skriven na BMW-ovom limuzinskom konceptu Vision Neue Klasse s modela E30

111
6
Podelite sa prijateljima:

BMW je juče predstavio konceptni automobil Vision Neue Klasse X, potpuno električno „vozilo za sportske aktivnosti“ (Sport Utility Vehicle) u kojem se skriva budući električni krosover iX3, a koji će debitovati sledeće godine. Na debiju Visiona Neue Klasse X, BMW je takođe imao izloženu originalnu limuzinu Vision Neue Klasse.

Limuzina je nisko spuštena i sportskog izgleda, sa klasičnim limuzinskim proporcijama. Kai Langer, šef dizajna BMW-ovog odeljenja za potpuno električne modele, objasnio je da to nije bilo slučajno.

Langer je nekada posedovao BMW Serije 3 generacije E30, automobil koji je opisao kao „stvarno uništen“. Dakle, kada je uputio svoj tim da započne rad na dizajnu Visiona Neue Klasse, želeo je da izazove isti onaj sportski osećaj kao kod svog dragog preminulog E30.

Učinio je to suptilno: linija pojasa (visina vozila do stakla) konceptnog automobila Vision Neue Klasse je na potpuno istoj visini kao kod E30, koji je druga generacija Serije 3 (1982-1994). „To je ono što sam dao kao kratak dizajn“, rekao je Langer na BMW-ovoj konferenciji za štampu u Portugalu. „Rekao sam, šta god da radimo sa automobilom, linija pojasa mora biti ista kao na E30″. (Nama ova rečenica zvuči kao nečija parafraza 😉 )

Ovo, rekao je Langer, daje Visionu Neue Klasse osećaj nasleđa, bez pribegavanja otvorenom retro stilu. „Veće staklene površine, skoro nezatamnjena stakla, to unosi što više svetlosti u  automobil“, rekao je.

E30 je legendaran među entuzijastima kao vozilo koje nudi udobnost, praktičnost i performanse u jednom paketu. To je generacija koja je lansirala prvi M3, ali čak i E30 koji nisu „M“ su poznati po tome što su čisti, komunikativni i zabavni za vožnju. Slično kao i BMW 2002 iz šezdesetih, E30 je pomogao da se učvrsti imidž BMW-a kao proizvođača briljantnih sportskih limuzina – nešto što kompanija želi da ponovo postane dok se prebacuje sa termičkih na potpuno električna vozila.

Otuda, Vision Neue Klasse, koji oživljava naziv koji je BMW poslednji put koristio šezdesetih i odaje suptilnu počast E30 u isto vreme. Rezultat je konceptni automobil koji izgleda sportski, a da nije preopterećen – još jedna sličnost sa E30. „E30 je veoma dinamičan automobil, a da nije agresivan“, rekao je Langer. „Svet je težak. Budite dinamični, budite sportski, šta god, ali bez agresivnosti. To je ono u šta zaista verujemo”.

AutoRepublika

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Blago onom ko ima mentalni kapacitet da akceptira ponuđena tumačenja …

Matija

Gde vidis problem?

MRN

Zaista imam problem u razumevanju ponudjenog objašnjenja dizajna koncepta (i njegove navodne sličnosti sa E30).
Meni je sam koncept prihvatljivog dizajna, ali, objašnjenje dizajna mi je neshvatljivo. Do mene je, bez dileme 😊

Matija

Po mom misljenju, objasnje dizajnerskog koncepta „nove generacije“ koje je dao Langer je sasvim logicno. Od prvog momenta kada se koncept „nove generacije“ pojavio ocenio sam ga kao retro – povratak na stil BMWa iz 70-tih i 80-tih godina. Veza sa E30 je sporedna stvar ali je OK. Tu su svi stilski elementi E30, proporcije su malo drugacije, nagib stakala, neki detalji, itd.

S mile

Stvar je u povezivanju sa „tradicijom“. Uzmu neki detalj, povezu ga sa starim modelom koji ima odlicnu tradiciju, uspeo model, i onda ispada da je tradicija sacuvana. Iako je to samo jedan od milion detalja. I na sve strane pisu o tome. A jedva par procenata kupaca to zna, vidi. Cista komercijalna prica, PR tekst.

Matija

Kai Langer je ocigledno suvise mlad da bi znao sta je BMW imao pre njegovog dragog E30! Opet novi klinac u razvoju!

Za mene je E30 samo penzionisani 2002! To je esencija BMWa! Medjutim, uopste nisam za to da BMW sada proizvodi svoje „restomodove“ – evolucija mora da ide napred! Ovo sto se dogadja kod BMW je opasan znak da njihovi momci nemaju dovoljno kreativnosti!

comment image