1. Home
  2. Life
  3. Budući električni modeli BMW-a će nuditi mogućnost dvosmernog toka struje
Budući električni modeli BMW-a će nuditi mogućnost dvosmernog toka struje

Budući električni modeli BMW-a će nuditi mogućnost dvosmernog toka struje

204
13
Podelite sa prijateljima:

Verovatno smorismo sa „Novom Klasom“. Ali, moramo da ispratimo aktuelnosti, na žalost hejtera bavarske marke, a na sreću ljubitelja iste. Šalu na stranu, znate da je juče predstavljen koncept Vision Neue Klasse X i sada se sve vrti oko njega. Ova vest se odnosi na to da će novi modeli nuditi i takozvano dvosmerno punjenje.

To znači da će budući iX3 (2025) i i3 (2026) biti takozvani „power banks“ koji će omogućavati da kuća, uređaji, električni bicikli, oprema za kampovanje i drugi uređaji mogu biti priključeni na napajanje iz baterije vozila. Za divno čudo, dvosmerno punjenje će biti deo standardne opreme na modelima zasnovanim na Visionu Neue Klasse. Funkcije kao što su Vehicle to Home, Vehicle to Grid i Vehicle to Load (od vozila do kuće, od vozila do mreže i od vozila do uređaja) će biti podržane bez dodatnog plaćanja.

Dok trenutni električni i hibridni plug-in modeli koriste baterije sa prizmatičnim ćelijama, sledeći talas baterija će se prebaciti na cilindrične ćelije. BMW procenjuje da će se brzina i domet punjenja povećati za 30 odsto, dok će se gustina energije povećati za 20 odsto. To su takozvane baterije šeste generacije.

BMW namerava da uvede dvosmerno punjenje u tri faze, počevši od Vehicle to Home. Uslediće Vehicle to Grid, omogućavajući vlasniku automobila da vrati uskladištenu energiju u mrežu, ali samo u zemljama u kojima zakon to dozvoljava. Vehicle to Load će napajati spoljnu električnu opremu. Zanimljivo je da nemačka luksuzna marka ne navodi ništa u vezi punjenja drugog automobila koji ostane bez „goriva“.

Nakon lansiranja modela iX3 i i3, BMW namerava da lansira još najmanje četiri modela na istim osnovama do 2028. godine. Do kraja decenije, minhenska marka planira da više od polovine svoje globalne godišnje prodaje predstavljaju EV. Početkom tridesetih, Mini i Rolls-Royce će biti potpuno električni.

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kosta

Pa to Ionic 5 ima odavno, ništa revolucionarno

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Kosta
MRN

Lepa mi je ova bočna silueta.

Matija

Nova moda kod elektricnih automobila – vracanje struje u mrezu! Sta vlasnik automobila time dobija? Scenario je sledeci: punjenje baterije na javnim punjacima platim 2-3 puta skuplje nego sto je cena struje u mrezi a zatim tu skupu energiju vratim u mrezu po ceni elektrodistribucije! Koji idiot ce da uradi ovako nesto?! Uzgredni efekat o kome niko ne govori: ako se baterija svakodnevno puni i prazni, njoj se tako skracuje vek! Sa svakim novim punjenjem kapacitet baterije lagano opada!
Tako ti je to kad se razvojem automobila bave novi klinci, koji pred ocima imaju svoj telefon a ne realnost. 🙂

MRN

😊😊😊 E Matija „brate“, pa ti svemu nadješ manu … Samo zračiš negativizmom 😊

Matija

Ne slazem se sa tvojom ocenom. Kada je tehnika u pitanju imam „crno-bele“ kriterijume, tj. „valja- ne valja“. Siva zona kod mene postoji za ideje koje imaju potencijal ali jos nisu realizovane pa je konacan rezulta nepoznat.

NightRider

Matija, ima i varijanta da besplatno ili puno jeftinije punis auto u firmi i onda tu struju koristis kuci, moze auto i rekuperacijom da se dopuni i to da se koristi kuci, ako nemas jake potrosace e to je onda i usteda. Mozes solarnu energiju da cuvas isto u autu i koristis je kasnije negde. Elem, Nemci ovo jos nisu sasvim dozvolili ima jos puno nekih pravnih zezalica.

Matija

Sve to mi je poznato, jos da dodam varijantu koju sam naveo u svom komentaru: prodaja struje distribuciji. Punjenje struje na radnom mestu – firme danas imaju samo simbolican broj punjaca na kojima je struja besplatna. Sa porastom broja e-vozila sigurno ce se povecati i broj punjaca na parkinzima firmi – ali vise nece biti besplatni, bice to dodatna zarada za firme. Ko je lud da snosi te troskove?!

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
s mile

Ideja je na mestu. ALI, pitam se samo, koji % vlasnika koristi tu mogućnost…

Matija

E, pa to je poenta!

BB

Koji % vladnika vozi jake modele 250 km/h? Vrlo mali, ali bitno je znati da to taj auto može… 😜

Ali zato ga plati 3x više nego koliko koristi performanse 😉

Bungi

Veoma „pametne“ ideje.?Odeš na kampovanje sa svojim novim BMW elektron SUV-om, roštiljaš na struju pomoću invertora, puniš sa njega svoj novi BMW ev. bicikl puta 4 komada, bahatiš se i izigravaš majmuna na planini.Kad predveče kreneš kući , u nedođiji ,Bogu iza nogu, baterija -njeeek!!!Na tvoju nesreću , nemaš ni signala mobilne telefonije….Nekad je Njemačka bila zemlja pametnih ljudi, inžinjera ,naučnika, inovatora, …sad ostali samo idioti.Kuda ide ovaj svijet???

igi

Zato se u gepeku nosi dizel-agregat pa dok variš roštilj, on lagano romori i puni bateriju.