1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda saopštila detalje o revolucionarnom SkyActiv-X motoru
Mazda saopštila detalje o revolucionarnom SkyActiv-X motoru
18

Mazda saopštila detalje o revolucionarnom SkyActiv-X motoru

1.25K
18
Podelite sa prijateljima:

Ovaj agregat je dugo najavljivan kao istinska zamena za dizel motore. 

Japanski proizvođač prikazao je kompletne podatke za svoju novu revolucionarnu pogonsku jedinicu koja će se uskoro naći u ponudi kod modela Mazda3.

Navedeni motor ima radnu zapreminu 2 litra i razvija 180 ks i 224 Nm. U blagoj hibridnoj postavci u sistemu 24V garantuje visoku efikasnost kada je reč o potrošnji goriva. Ova pogonska jedinica može biti uparena sa šestostepenim manuelnim menjačem ili sa automatskim menjačem sa takođe šest stepeni prenosa. Snaga se prenosi na prednje točkove, a opciono je moguće uzeti i pogon na obe osovine.

Interesantno je videti potrošnju goriva. Kod hedžbek modela koji koristi manuelni menjač, poseduje pogon na prednjoj osovini i točkove od 16 cola potrošnja goriva u kombinovanom ciklusu vožnje prema WLTP-u iznosi 5,5 litara. Na otvorenom Mazda3 u ovakvoj konfiguraciji potrošiće samo 4,6 litara benzina na 100 pređenih kilometara, dok će u gradskim uslovima vožnje potrošnja iznositi 6,6 litara.

Dakle, Mazdin agregat „na papiru“ zaista troši veoma malo goriva i ukoliko su ove brojke ostvarive u realnosti, onda je ovo jedna zaista odlična zamena za dizel motore.

AutoRepublika

(1251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Ne razumem“ baš ove brojke. Pa, koje su specifikacije potrošnje za osnovni blagi hibrid G122?
I, zar ovaj novi SkyActiv nije trebalo da bude neke drugačije zapremine ?

moron

Da, jako slične brojke potrošnje.

Balkanboj

Pozdravljam ovakvu varijantu atmo motora.
Čak bih voleo da imam i Mazdu 6 sa skyactive G vatijantom 2.0 motora.

Mad Max

Ne treba se zamajavati sa ovakvim idejama. Ovaj 2,0 motor zaista može da troši „primereno“, recimo 5,6L na otvorenom, ali u vožnji koja je „nauka“. Ovo kako vozi 90% ljudi, treba dodati bar 1-2L. Veliki auto i benzin, nije jednako mala potrošnja i neće dugo biti posebno u realnoj mešovitoj vožnji. Benzin i A ili B segment može da prođe.

Balkanboj

Vozio 5 godina Vectru C karavan, 1.8 benzin (slabija varijanta sa 122ks i Remusom pozadi). 1500kg žive vage. Potrošnja u rasponu 6.2 (Bg-Tiv prazan) do 7.0 za istu relaciju fully loaded. Krovni kofer je uvećavao potrošnju za pola litre. Po Beogradu u različitim uslovima 9 – 12 litara. Zavisno od toga koliko mi se negde žurilo. Ovde na primorju, uglavnom kraće relacije 7.5 do 8.5. Autoput do brzine od oko 130 potrošnja je bila na oko 8.5 a preko toga raste (jbga, nije imao 6.tu brzinu). Sve to sa ludakom za volanom kojeg je često gasio elektronski limiter na 6500… Pročitaj više »

moron

To je bila ona sa produženim Wb? Odličan „sandučar“ je to bio. Više mesta pozadi je imala od insignije karavan mk1.
Kao mala potrošnja mi se čini to što navodiš za tolika kola.

Balkanboj

@moron Sandučar i po. 2m unutra kad se obore zadnji nasloni a da ne pomeram prednja sedišta. 2.82wb. Komotniji od e60/e61.
A potrošnja je realna, kroz 80k predjenih, zimi i leti, punjeno od „čepa do čepa“. Opel ima jako dobre benzinske motore. Ne volim da preterujem i pričam bajke. Uz to vozim brzo. 2 sata od Žabljaka do trajekta u Boki ili vice versa.
Trenutno Meriva troši oko 6, na otvorenom može i 5.5 a na autoputu 7.0/7.5, po Beogradu 7.5 – 8.

moron

Ta karavanska Vectra i Signum su imali isti Wb. Ali, ta Vectra mi je bila neuporedivo skladnija, a praktičnost joj je bila vrhunska. Ako se poredi sa pandan Zafirom petosedom, toj Vectri bih svakako dao prednost. Blago rečeno, baš sam je „želeo“ 🙂

Milan 2

Rekose povecanje obrtnog momenta za 30%, jeste da mi matematika nije jaca strana, ali povecanje sa 210 na 224Nm nije 30%.

Ercegovac

Чекамо тест

moron

Na sajtu mazda.de za novu trojku sa G122 stoji i:
„CO2-Emissionen nach WLTP (kombiniert): 142 g/km“

A, na jednom drugom sajtu danas za novi G180 pročitah „u japanskoj kompaniji tvrde da u limuzinskoj verziji ovaj motor postiže emisiju od svega 96 g CO2/km“ ?

Ko je tu „lud“ ?

Balkanboj

A vožnja nizbrdo?

moron

Ovde piše: „potrošnja goriva u kombinovanom ciklusu vožnje prema WLTP-u iznosi 5,5 litara. Na otvorenom Mazda3 u ovakvoj konfiguraciji potrošiće samo 4,6 litara benzina na 100 pređenih kilometara, dok će u gradskim uslovima vožnje potrošnja iznositi 6,6 litara.“

Na B92 piše: „u japanskoj kompaniji tvrde da …je prosečna potrošnja 4,3 l/100 km.“

Ne valja tu nešto u „PR priopćenjima“.

Posebno, kako je moguće da G180 emituje 96 gr CO2, a G122 čak 142 gr CO2, a da im je deklarisna prosečna potrošnja veoma slična. Sudeći po odnosu CO2, G122 bi trebalo da troši 50% više.

moron

Logično, lepše zvuči.

Ercegovac

Ја мислим да се о овоме мотору пише већ добрих годину дана. И све чула, казала.
Те овакав је те онакав је.
Волио бих да се неко сијети па да за пар година коришћења и редовног сервиса у РСрбији каже :
а) Е јесам коњ али нећу да признам

б) Е јесам био паметан, свима ћу да разгласим да не бу помислили да сам коњ

s mile

na spritmonitoru, se za mazdu 3, i 120 ks, potrošnja kreće oko 6 L što je za 120ks… cenim OK

https://www.spritmonitor.de/en/overview/27-Mazda/250-3.html?fueltype=2&constyear_s=2016&gearing=1&powerunit=2