1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen Mercedes-AMG GT kao superautomobil sa četiri cilindra
Predstavljen Mercedes-AMG GT kao superautomobil sa četiri cilindra
0

Predstavljen Mercedes-AMG GT kao superautomobil sa četiri cilindra

464
0
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija superautomobila u narodu poznatog kao Mercedes-AMG GT je predstavljena tokom leta 2023. godine. Ovaj kupe se zapravo pretvorio u zatvorenu verziju kabrioleta koji nosi osobena dva zaključna slova u (dotle identičnom imenu) Mercedes-AMG SL, prelazeći na platformu klasičnog rasporeda, umesto kako je to ranije bilo s konstrukcijom tipa Transaxle gde se menjač nalazi na zadnjoj osovini.

Do sada je asortiman uključivao samo kupe s motorom V8 i pogonom na sva četiri točka, ali sada je dodata i jednostavnija verzija.

Međutim, ovaj kupe nije bio iznenađenje, jer se osnovni kabriolet s indeksom Mercedes-AMG SL 43 proizvodi od 2022. godine. Novi Mercedes-AMG GT 43 pruža istu mehaniku i tehnologiju, ali s nekim nijansama. Ispod haube je dvolitarski četvorocilindrični motor M139 s električnim pogonom jednog turbo punjača, čiji je princip rada pozajmljen iz Formule 1.

Između turbine je ugrađen kompaktni elektromotor koji funkcioniše na naponu od 48 volti i poseduje debljinu od 4 centimetra, ali i natpunjač, pomažući tako da se minimizira turbo rupa i da se u konačnici poboljša odziv motora.

Sportski automobil je opremljen najjačom verzijom ovog turbobenzinca s četiri cilindra. Isti raspolaže sa 421 konjskih snaga i 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta. S druge strane, kabriolet SL 43 je dobio „samo“ 381 „grlo“ i 480 Nm.

Kupe može da doleti do „stotke“ za 4,6 sekundi i da dostigne 280 km/h. Cifre za manje moćan i teži kabriolet su 4,9 s i 275 km/h. Ali rođaci sa osam cilindara su, naravno, brži: GT 55 identičan sprint obavi za svega 3,9 sekundi, a GT 63 isto to za još impresivnije 3,2 sekunde. Maksimalna brzina kretanja ovih modela je 295 i 315 km/h, istim redom izrečeno.

Prostiji kupe nudi jedino rešenje koje podrazumeva pogon na zadnje točkove, menjač je devetostepeni planetarni „automatski“, tipa AMG Speedshift MCT 9G s vlažnom spojnicom umesto pretvarača (konvertora) obrtnog momenta. Razvojni tim obećava da je GT 43 postao najspretniji član porodice, pružajući najveće zadovoljstvo tokom vožnje u krivinama.

Istina, za razliku od svojih osmocilindarskih kolega, adaptivni amortizeri i okretni zadnji točkovi se nude uz doplatu za osnovnu verziju. Opcioni paket AMG Dynamic Plus dodaje još više začina: uključuje aktivne nosače motora, elektronski kontrolisan zadnji diferencijal, režime trkačke vožnje i aktivne aerodinamičke elemente podvozja.

Međutim, aktivna aerodinamika prizemnijeg modela je deo serijske opreme. Tu su uključeni poklopci u rešetki hladnjaka i spojler pozadi u pet tačaka. Prostiji Mercedes-AMG GT 43 razlikuje se od verzija s motorom V8 po drugačijem prednjem braniku s donjim delom pune širine i okruglim završecima sistema za odvod izduvnih gasova umesto „običnih“ pravougaonih. Pored toga, umesto velikih uspravno postavljenih vazdušnih kanala u prednjim blatobranima, napravljeni su mali i vodoravni.

Još uvek ne znamo ni slovo od ceni i datumu početka prodaje kupea s oznakom Mercedes-AMG GT 43. Računajte na to da ćemo preneti kada bude objavljeno od strane konstruktora iz Štutgarta.

AutoRepublika

(464)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments