1. Home
  2. Vesti
  3. BYD razvija dopunjiv hibrid s autonomijom od dve hiljade kilometara
BYD razvija dopunjiv hibrid s autonomijom od dve hiljade kilometara
2

BYD razvija dopunjiv hibrid s autonomijom od dve hiljade kilometara

192
2
Podelite sa prijateljima:

Tehnologija plug-ina za BYD nije samo privremeno rešenje koje će poslužiti na prelazu između termičkog i električnog. Kineska grupa nastavlja da razvija svoju tehnologiju, a približava se i peta generacija modela dopunjivih hibrida, ona s još većom autonomijom. Svetski broj jedan u segmentu elektrificiranih automobila, kineski BYD još uvek nije u potpunosti opredeljen za čisto električne automobile, pošto se dobar deo njegove prodaje ostvaruje u segmentu plug-in hibrida, skoro polovina…

BYD je kao prvi na svetu na tržište uveo plug-in hibridni automobil. Bio je to model F3 DM 2008. DM je skraćenica za Dual Motor, što je termin koji i danas označava modele kineskog proizvođača, sa tehnologijom četvrte generacije koja se zove DM-i za „ekonomičniji“ i DM-p za najefikasnije pogonske sklopove. Evropsko tržište se takođe priprema da poželi dobrodošlicu automobilu koji će poneti naziv Seal U DM-i (fotografija dole).

Kineski konstruktor je za ovu četvrtu generaciju otvorio put za novu viziju tehnologije. Tako je električni motor snažniji od termičkog agregata i postaje glavni izvor pogonske sile. Benzinski blok zato postaje pomoćni motor, dok baterija većeg kapaciteta omogućava postizanje dometa koji prevazilazi stotinu kilometara, pa čak i 150 km. Više nismo daleko od tretmana ovog ugljovodoničnog potrošača kao proširitelja dometa električnog agregata.

Peta generacija BYD-ovih plug-in hibrida bi trebalo da se pojavi u narednim mesecima. Za to vreme proizvođač obećava manju potrošnju i povećanu autonomiju. Cilj proizvođača je da količina spaljenog goriva opadne na nivo koji je ispod 3,0 l/100 km. Zarad poređenja da navedemo da je najsvežiji Seal DM-i deklarisan u Kini na 4,8 litara na svakih sto kilometara.

Što se autonomije tiče, deluje da je cilj postavljen visoko. Očekuje se 2.000 kilometara, onda kada je vozilo opremljeno punim rezervoarom benzina i napunjenom baterijom. Najbolji izdanci tehnologije PHEV-a, danas se na kineskom tržištu, približavaju cifri koja ilustruje domet od 1.400 kilometara (recimo 1.370 km za Geely Galaxy L6).

Paralelno sa ovom evolucijom plug-in hibrida, BYD takođe priprema plodove daljeg razvoja električnih četvorotočkaša. Platforma komercijalnog naziva ePlatform 30, uskoro postaje ePlatform 4.0. Glavne promene će se ticati sniženja troškova proizvodnje, mase vozila i poboljšanja efikasnosti.

AutoRepublika

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znaju kinezi …

Matija

„Evropsko tržište se takođe priprema da poželi dobrodošlicu automobilu koji će poneti naziv Seal U DM-i“ – Ha, ha, ha! Ovo je teska ironija na racun EU! Sto god je Kinez bolji to ga EU vise mrzi!
Autonomija od 1.000 km i vise je sasvim OK, najvise zbog toga sto eliminise strah od prazne baterije.