1. Home
  2. Testovi
  3. Kia Optima – Autsajder je ostao autsajder
Kia Optima – Autsajder je ostao autsajder
55

Kia Optima – Autsajder je ostao autsajder

5.66K
55
Podelite sa prijateljima:

Na prvi pogled, Kia Optima 2016. godište samo je restilizovana. No ispod elegantne karoserije krije se posve nova, četvrta generacija, na tehnološkom planu naprednija od prethodne.

Kia Optima prethodne generacije

Kako Cadenza i Quoris, dve prestižne limuzine namenjene pre svega američkom tržištu, nisu dobile vizu za Evropu, vrhunac Kijine game ovde je i dalje Optima. Rekao bih posve razumljiva odluka, uzevši u obzir da trovolumenske berline sve više gube na brzini, tako da i Optima, bez obzira na elegantne forme i određene kvalitete koje nam je otkrila, ne može da očekuje zapaženiji uspeh. Osim toga, konkurenti tipa VW Passat, Škoda Superb, Ford Mondeo, Renault Talisman, Alfa Romeo Giulia i još desetak drugih, nimalo joj ne olakšavaju posao. Izaći iz njihove senke, berem kada je reč o Starom kontinentu, nemoguća je misija, zbog čega se Kia očigledno povela devizom „važno je učestovati“…

Šteta, jer naslednik modela lansiranog 2011., ima šta da kaže! Samim tim što je nasledila dinamične forme prethodne, izuzetno dopadljive na oko, može se nametnuti kao interesantna alternativa gore navedenim favoritima. Bez obzira iz kog ugla da gledamo ovu Optimu, deluje elegantantno, s nekoliko diskretnih, ali uspešnih detalja. Mislim pre svega na hromiranu lajsnu iznad prednje maske, koja je u liniji sa „škrgama“ na prednjim krilima i umecima na kvakama, kao i još dve, pri dnu vrata i na gornjem delu prozora. Spreda i pozadi do izražaja dolaze isto tako elegantne svetlosne grupe (podrazumeva se u LED tehnologiji), s tim da u zavisnosti od završnog nivoa i motorizacije, „lice“ može biti personalizovano (različita svetla za maglu i donji deo spojlera). Izuzetno je lepo uklopljeno i malo staklo na C stubu, sve u svemu dizajnu ove velike limuzine (4,86 metara) s pravom se može odati priznanje za istančan ukus.

Na istoku ništa novo

Biću iskren, iako sam se ranije često družio s bivšom Optimom, više se ne sećam na šta je ličio enterijer. Laki pogled na arhivu i fotografije, kako bi se osvežila memorija, samo dokazuje kako nova nije donela ništa posebno uzbuđujuće. Štaviše, rekao bih da je dizajn bivše za dlaku atraktivniji, s komandnom tablom zaokrenutom ka vozaču. Kod Optime 2016. godište, nekako mi sve deluje urednije, dugmići nisu kao nekada razbacani svuda po unutrašnjosti i upravljaču.

Kia Optima enterijer – aktuelna (levo) i bivša (desno) generacija

Reklo bi se da su Korejci iskopirali „Dojčere“, koliko enterijer zrači strogošću. Crnilo caruje, uz pravilne forme armature i velike, pa samim tim i pregledne analogne instrumente. Maločas spomenuti dugmići su i dalje obilato prisutni, no njihove dimenzije adaptirane su „zidarskim“ prstima, kako bi se što lakše uočili i upotrebili. Vozač, bez obzira na stas i količinu pojedenih pljeskavica (bolje rečeno hamburgera, uzevši u obzir tržište kojem je prevashodno namenjena), lako i udobno se smešta na svoje radno mesto, nakon što se sedište, izdašnih dimenzija i sa brojnim podešavanjima, automatski pomeri unazad.

 

Poziciji za upravljačem nema se šta prebaciti, dok s druge strane, plastika deluje prilično jeftino za vozilo u D segmentu. Šteta, jer putnici se u ovoj velikoj lumuzini zaista osećaju prijatno, prostora ima na pretek, kako napred, tako i na zadnjim sedištima, gde se Optima lako može nadmetati sa rekorderom u segmentu, izvesnom Škodom Superb.

Po pitanju prtljažnika, Optima je sa 510 litara na nivou proseka u klasi, nažalost otvor za utovar je prilično uzak. Nasloni zadnje klupe se obaraju, no sam ulaz je skromnih dimenzija, dovoljan tek da se ubace uski i dugački predmeti, tipa merdevine ili rolna tepiha. Kome je do praktičnog aspekta, znajte da postoji i karavan izdanje. Imao sam priliku smestiti se i u nju (ne i voziti je), te iako nema eleganciju berline, može se reći da je u estetskom smislu prilično uspešna. Osim što je pristupačniji, prtljažnik kod karavana veći je za četrdesetak litara (552 litra), dok same forme obezbeđuju znatno bolju vidljivost unazad. Spoljašnje dimenzije su u milimetar identične, no kako se automobili ne prodaju na metar, za SW mora se  doplatiti par hiljada evra više.

Dizel za „raju“

Za većinu evropskih zemalja Kia je predvidela samo jedan blok 1.7 CRDi, koji je pred kraj karijere zamenjen modernijim 1.6 CRDI/136 ks. Samim tim, kao da je poslala poruku koliko je (malo) zainteresovana za ovo ovo tržište, odnosno koliko veruje u svog predstavnika. Sva sreća, isti se pokazao u dobrom svetlu, između ostalog jer je na njemu ozbiljnije porađeno, čime mu je snaga povećana s 136 na 141 ks.

Radi se o dobro poznatom agregatu grupacije Kia/Hyundai, koji, uprkos skromnoj snazi, zadovoljava u svakodnevnoj upotrebi, kao i prilikom vožnje na otvorenom putu. Apriori dovoljno savremen agregat, sada znatno diskretniji, osim kada se nađe u maksimalnom režimu rada. Sem kada je vozilo maksimalno opterećeno za tim nema veće potrebe, najviši obrtni moment (s 320 povećan na 340 Nm), razvija između 1.750 i 2.500 o/min, a osim toga, novi automatski menjač obično vrši prelaze upravo u tom rasponu.

Optima može biti uparena i sa manuelnim šestostepenim, no nalazim da joj automatski, sa sedam stepena prenosa i dvostrukom spojnicom, bolje „leži“. Bez sumnje dobar i sofisticiran sklop, uz tri režima funkcionisanja: eko, normal i sport.

Prelazi su nežni, no ujedno brzi i pravovremeni, jedino se prilikom polaska i parkiranja mora na njega navići. Naime, gas je teško dozirati želite li se recimo minimalnom brzinom popeti na trotoar, ili odlučno krenuti po paljenju crvenog svetla, posebno ukoliko se motor „uspavao“ (Stop&Start sistem se podrazumeva), te dok se pokrene i menjač postavi u poziciju D, prođe dobra sekunda. Lično, kada sam želeo brzi start, naterao sam motor da se probudi ubacivanjem ručice u Drive poziciju, čime se znatno dobije na vremenu.

Menjač poseduje i ručice pored upravljača, što da ne, ponekad nije naodmet poslužiti se njima, iako na kraju elektronika ima poslednju reč (prebacuje u viši ili niži stepen prenosa ukoliko su obrtaji neadekvatni). Sve u svemu, DCT menjač podrazumeva se uz više završne nivoe (u Srbiji svojevremeno nazivani Business i Limited), mada se može i doplatiti, po ceni od nekih 1.500 evra.

Same perfomanse Optime 1.7 CRDi su prihvatljive (maksimalna brzina 203 km/h i ubrzanje do 100 km/h od 11 sekundi), u skladu s njenom porodičnom namenom. Udobnost je veoma dobra, upravo kao i izolacija kabinskog prostora. Posve logično, na auto-putu pokazuje najbolje što zna, pri brzini od 150 km/h motor se „vrti“ na samo 2.500 o/min.

Kako zahvaljujući fluidnim formama, tako i sedmom stepenu prenosa, potrošnja je u ovakvim uslovima izuzetno niska (6 litara). Zapravo u svim okolnostima, Optima se pokazala dovoljno ekonomičnom, zabeleženi prosek kreće se oko 7 litara. S rezervoarom od 70 litara, eto interesantne autonomije od najmanje 1.000 kilometara.

Što se tiče ponašanja na putu, Kia ističe kako je šasija nove sastavljena od 50% čelika visoke zatezne čvrstoće AHSS (10% lakši i 200% jači od običnog čeličnog lima), što je za 150% više od bivše. Ukoliko prilikom temperamentne vožnje i dalje nije na nivou referentnih predstavnika u segmentu, globalno uzevši nema joj se šta prebaciti. Možda bi upravljanje moglo biti  preciznije, odnosno direktnije (Optima poseduje preterano snažnu električnu esistenciju), no i ovde je dat akcenat na udobnosti.

„Caka“ je u tome što zbog svog izgleda deluje znatno dinamičnije nego što zapravo jeste, posebno kada se radi o Optimi GT-Line. Ova je isto tako u ponudi ali na mnogim tržištima samo u karavanskoj verziji i sa benzinskim 2.0 T- GDi od 245 ks. Znatno se razlikuje od standardne, vožene verzije, samim tim što se njome pozabavio nekadašnji šef razvoja BMW-ove M divizije, gospodin Albert Birman. Tvrđe trimovana, s elektronski kontrolisanim amortizerima i  perfomantnijim gumama, poseduje i atraktivniju unutrašnjost (sportski volan, snažnije profilisana kožna sedišta prošivena crvenim koncem, obillje aluminijumskih detalja…).

Kia Optima SW GT-Line

Cene i rezime

Nažalost nije ponuđena u Srbiji, kao ni Optima Hybrid, koja je pogonjena benzinskim 2.0/156 ks (189 Nm) i električnim motorom snage 50 kW (68 ks), koji razvija 205 Nm (tako je barem bilo 2017. i 2018. godine). Za razliku od prethodne generacije, ova se može napuniti spoljašnjim izvorom energije, uz čisto električnu autonomiju od pedesetak kilometara. Brzina je u tom slučaju ograničena na 120 km/h, dok za kompletno punjenje baterija na standardni priključak od 220 V, treba oko 4,5 sati. Tek informacije radi, zapremina prtljažnika je smanjena na 300 litara, dok se cena u zemljama EU iznosila oko 45.000 evra. GT karavan na istom tržištu košta nekih 5.000 evra manje.

No vratimo se ovde predstavljenoj Optimi, koja se u Srbiji prodavala počevi od nekih 26.000 evra (LX Comfort s klasičnim ručnim menjačem). Predstavljena verzija više-manje odgovara završnom nivou EX Business DCT, za koju je bilo neophodno „iskeširati“ bezmalo 10.000 evra više, odnosno 35.490 evra. Zauzvrat, krcata je svom mogućom opremom koja se može očekivati od jedne ovakve limuzine.

Zaključak koji se posve prirodno nameće ide u smislu kako je Optima hendikepirana pre svega uskom ponudom agregata, donekle i cenom, na nivou renomiranijih protivnika. Koliki god da je ostvaren progres, kako u estetskom, tako i tehnološkom smislu, i činjenici da je grupacija Hyundai/Kia dospela na četvrto mesto na top listi svetskih proizvođača, u ovom segmetu evropski proizvođači ipak nude više. To se na kraju odrazilo i na prodaju, Optima je, kao što stoji u naslovu, bila i ostala autsajder. Povučena je iz ponude prošle godine, tiho kao što se i pojavila, prepustivši Stingeru ovu nezahvalnu ulogu.

Ukoliko ste međutim i dalje zainteresovani za nju, nema problema, polovnih ima „k’o šaše“. Na sajtu Kije za Srbiju pronađoh jednu iz 2016. godine za 22.990 evra, što je blago rečeno preterano. U Francuskoj se slične mogu pronaći za 15-16 hiljada evra, odnosno za jedva desetak hiljada evra, ali se odnose na prethodnu generaciju iz 2013-2014. godine (do 100.000 kilometara i uz 1.7 CRDi). Za zainteresovane s dubljim džepom, navešću još par primera, Optima GDi 205 Plug-In Hybrid Ultimate prodaje se za oko 25.000 evra (model iz 2017. sa samo 25.500 kilometara), odnosno Optima karavan 1.6T-GDI 180 ks, s nepunih 6.000 kilometara, za 29.000 evra. Ukoliko imate volje i vremena, „zakačite“ se na jedan od najposećenijih i najboljih sajtova za polovne automobile u Francuskoj  (www.lacentrale.fr) kako biste eventualno pronašli vozilo koje vas interesuje.

Tekst i slike: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Kia Optima 1.7 CRDi EX Business DCT

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.860 x 1860 x 1.570 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.810 mm
Zapremina prtljažnika: 510 dm3
Masa praznog vozila: 1.605  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbodizel
Radna zapremina: 1.685 cm³
Snaga: 141 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 340 Nm između 1.750 i 2.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R17/voženi 235/45 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11 s
Maks. brzina: 203 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 70 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,3-7,1 l/100 km
Emisija CO2: 116 g/km

Cena

Cena u Srbiji od nekih 26.000 evra

Dobre strane:

Spoljašnji izgled, unutrašnji prostor, opšta udobnost, automatski menjač,  diskretan i ekonomičan egregat, sedmogodišnja garancija

Loše strane:

Nedostatak imidža u ovom segmentu, samo jedan dizel motor skromnih perfomansi, aspekt pojedine plastike, slaba zastupljenost na tržištu polovnih vozila u Srbiji
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 7,75
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 6,5 Ukupno 7
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8,25
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,25
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 7,25
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8,5 Ukupno 8,5
Efikasnost: 8,5
Cena
Prihvatljivost: 6,5
Ocena: 7,44

(5663)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

55 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Peki, nisam shvatio deo vezano za menjač. Po ponašanju koje navodiš pri maloj brzini, u pitanju je klasična „boljka” svih rešenja sa duplim kvačilom, barem pretpostavljam da je tako. Ali, zašto se javlja problem prilikom kretanja sa semafora? Po opisu ispada da ga nisi držao u drive svo vreme – zbog čega?

TNT

Izgleda jeste DCT, homemade što je za pohvalu, ali pitanje zašto Peki prebacuje automatik iz D u N ili R ostaje otvoreno. Znam da ima različitih mišljenja o tome, posebno kod DCT – klasične automatike pretpostavljam velika većina ostavlja u D, posebno ako automobil ima auto-hold.

Don

gledam slike, ima posebno dugme na kojem pise auto hold, odmah ispod dugmeta za rucnu kocnicu, znaci jednostavno prtisni to dugme kao kod mecke kad stisnes kocnicu. A vidis vozacku kulturu u Francuskoj, cim pipnu branike…ovdje da pipnes branik i budes uhvacen, sljedi kazna (tako i treba), jer si ostetio tudju imovinu. Samo te trebaju uhvatiti, meni su 2x ostetili auto na parkingu, jednom se zene (neka bogatasica) sama prijavila, ja samo zatekao ceduljicu od policije , zakacenu na vjetrobran. Drugi put, na parkingu od supermarketa, auto se zabio u moj i pobjegao, a supermarketu taj dan nisu navodno radile… Pročitaj više »

Peki

Da, u pravu, nije to boljka samo kod Kie. Po meni parkiranje u milimetar, tek da pipnem branik drugog vozila, izvodljiva je samo s rucnim menjacem, kada kvacilo proklizava. Automatika nema tu „finocu“. Za upravljacem Optime od bezmalo 5 metara i parkinge predvidene za vozila iz B i C segmenta, ovo je od krucijalnog znacaja. Dok se ceka na semaforu Optima se kao i ostala savremena vozila ugasi, ali me cesto mrzi da drzim stopalo na kocnici (agregat odmah startuje ako se popusti, sto podize potrosnju i zagaduje okolinu), zbog cega postavim rucicu menjaca u neutralnu poziciju i opustim desnu… Pročitaj više »

TNT

Zašto ne koristiš auto-hold u tim slučajevima? Automobil bi trebalo da ostane ugašen i kada podigneš nogu sa kočnice u tom slučaju. Nisam probao nijedan KIA automobil sa DCT – ako to ne radi na taj način, to je za mene ogroman minus.

Za parkiranje DCT jeste problem, ja se uvek iznerviram sa njim, ali klasičan automatik, koji „ide” čim popuštaš pritisak na kočnicu nije, barem ne meni.

Peki

Iskreno receno ni ne secam se vise da li ima auto-hold… Da zgodniji su klasicni automatski menjaci prilikom parkiranja, gde pre svega mislim na parkiranje „jedan iza drugog“. No ovde su ovakva parking mesta cesto „uokvirena“ nekakvim ivicnjakom ili trotoarom pa se i na njega mora nezno popeti. Na stranu sto se pritom ostete i felne…

Don

Peki, s obzirom na praksu koju imas kad su ostali proizvodjaci u pitanju, sad je red opet na test optime, uzmes je u gt line paketu i sa motorom od 1.6, benzinac, jest da ima 180 ks, 207 km/h, ali taj motor nisi testirao. Cijena, kako vidim , na lijepih 44k eura. I onda je djulija nekome skupa??????

Don

Cuj, ne znam ko vam stranice radi, ali bolje da se odrekne tog posla, nema dugmeta edit, pa moram 100 postova, a problem pregledavanja preko mobitela vec mjesecima nije rijesen. Nadalje, zaboravio sam napomenuti da kod Optime se ide na servis svake dvije godine ili nakon 30 000 km, i sa ovim dizelom ali sa novim 1.6 benzincem.

Don

Nije ti baš to pametno, veći dinamički udari kod takvog ponašanja vozača su štetniji za mjenjac od toga da mjenjač ostaje u d. Ja je jesam vozio, ali se ne sjećam da nije imala Autohold opciju. Inače opet radiš grešku kad ostavljaš taj smiješni start stop uključen, ali pošto nije tvoj lični auto, prijeći ćemo preko toga. Mislim da je veći problem dužina auta neg automatski mjenjač, jer takvu mrcinu teško je i sa ručnim mjenjačem parkirati , ali kamere i senzori koji rade svoj posao (a ne kao kod glupog Mercedesa), olakšavaju to vozaču. Velika mana su prosječne performanse… Pročitaj više »

TNT

Koncept koji ima Đulija, menjač, motori… Jedini konkurent joj je serija 3.

Don

jeste to, ali ostaju kostaju istao kao djulija, a onda papci seru kako je djulija skupa, kako je usla u premijum rang, a vamo bolja od svih za dva koplja, vodonose kostaju kao ona, a najbliza konkurencija je skuplja od nje za 30%. Ljudi nisu u stanju da razumiju ista, evo kad bih ja sad rekao da poslije svake ekonomske recesije, slijedi rat pa da ce tako biti i sad, samo je pitanje ko s kim…vjerujem da bi bilo ljudi koji nista ne bi razumjeli. Znaci, od djulije nema bolje, neka kosta koliko kosta, sve da je i 40% skuplja,… Pročitaj više »

TNT

Don, gde je serija 3 30 % skuplja od Đuljie? Nisam skoro gledao cene Alfe, priznajem da me ta klasa automobila nešto preterano ne interesuje, ali se sećam da je, kada se pojavila, Đulija bez problema imala cene na nivou serije 3, daleko iznad “vodonoša”, kako ostale nazivaš. Možda grešim – molim te za linkove – novih automobila, ne polovnih ako si na njih mislio.

Don

napisao sam preko telefona odgovor , ali ga ne vidim ovdje.Bice da je do stranice opet nesto, uglavnom ja sam bio na 45 vs 38 a tek sam poceo izjednjacavati opremu.

Bungi

Lijep auto Peki.Spolja elegantan i naoštren, unutra kvalitetan, blago zakrenuta središnja konzola prema vozaču, ne vidim baš nešto puno jeftine plastike.Osim tog motora koji je 300 kubika manji od konkurencije i nekih 30-ak konja nejači ne vidim neke druge nedostatke ako su to neki nedostaci.? Manje kubika manja potrošnja. U čemu je tajna njenog trnovitog puta?

moron

Prvi put sada čujem da je nudjena (na nekim tržištima) i sa 1,6 T-GDI i 2,0 T-GDI.
Što se tiče (gornjih) cena koje Peki pominje, one su u Srbiji dobacivale do 42.000 evra. Možda je u početku bilo kako Peki navodi ( do 35.500 ).

Peki

Lepo, po prvi put da te iznenadim, obicno si kao enciklopedia… 🙂

moron

Ako, ako, samo ti mene iznenadjuj za mene novim stvarima, čovek se uči dok je živ 🙂

D_C

Ovaj model od 2016. je u CH vecinom 2.0 T-GDI od 245ks i 2.0 T-GDI Hybrid od 205ks. I naravno skoro svi su karavani.

Balkanboj

Kako se zove automobil koji kupiš i više ne možeš da prodaš??

Venčanica.

Bungi

Neko svjesno kupi ovakvu Optimu, staru 4 godine, sa stotinjak hiljada stvarno prijeđenih kilometara, od prvog vlasnika sa servisnom knjižicom plus pride fabrička garancija još 3 godine za bagatelnu cijenu. Jasno mu je da od preprodaje nema ništa pa je vozi još bezbrižnih 10 godina. Onda je proda na otpad kao otpadno željezo ili pokloni daljem rođaku koji je tek položio vozački. Velika većina ide drugim putem, želi da bude u „fazonu“ sa „kul“ autom pa kupi Pasat na placu star 4 godine sa oko 150 000 prijeđenih kilometara(stvarna kilometraža je bar duplo veća), za prvih godinu dana izmijenja mu… Pročitaj više »

Balkanboj

Tu si u pravu, dosta je kvalitetnih automobila koji su doživeli sudbinu ove Kie.
Još ako kupiš veliki automobil, karavan, na benzinu bez plina… pa ti si onda ugasio sveću u full-u iako je automobil bomba. Been there, done that.

D_C

Da, ali ne zeli svako da vozi jedan isti auto 10 godina. Kupis ovakvu Optimu, staru 4 godine, sa stotinjak hiljada stvarno prijeđenih kilometara, od prvog vlasnika sa servisnom knjižicom plus pride fabrička garancija još 3 godine za bagatelnu cijenu. Ali zelis da je prodas posle 4-5 godina. Problem… U tom slucaju je Passat star 4 godine sa nestvarnih 150,000km bolja opcija jer znas da ce posle 4-5 godina da ode brzo i za dobru cenu. Da se razumemo, ja licno ne razmisljam tako, jer kad sam hteo da vozim Saaba, kupio sam Saaba… Da sam se brinuo kako i… Pročitaj više »

Bungi

Eh Saab.Tetak iz NS je imao dva Saab-a 9000, jedan 2.0 turbo sa petim vratima a posle njega 2.5 turbo limuzina sa kožnim sjedištima još noviji sa više opreme. Kad mi je otvorio prednju haubu zaprepastila me njena težina, zatim nakon otvaranja vozačevih vrata ostadoh šokiran debljinom A i B stubova.??? Sve je urađeno triput jače nego u većini auta. Čovjek kome su ukrali dva od tri Mercedesa W124 ( tetak) kaže da je mečka car ali da je Saab i od njega bolji. Nakon propasti Saab-a prešao je na Volvo i danas se u njima vozi, jedan za drugim,… Pročitaj više »

D_C

Ispravka, to je bio 2.3 turbo. Saab nije imao svoj motor veći od 2.3, mada su ugrađivali Opelov 2.5 v6 u 900, 3.0 V6 u 9000, te posebnu verziju istog sa turbom u 9-5. Što je u suštini nebitno jer je 9000 Aero sa 2.3 HOT motorom od oko 220 konja (Mitsubishi turbo jedinica koja je ugrađivana u Mitsubishi Lancer Evo) imao bolja međuubrzanja od bilo kog drugog auta tog vremena računajući Ferrari Testarossa i Lamborghini Diablo. Moj je bio 9-5 SC (Sport combi odn po narodski karavan) u Aero verziji sa Hirsch tuningom i 280ks sa apsolutno svime od… Pročitaj više »

Stari Dejan

Hirsch Saab? D_C imaš moj naklon do poda. Uvek sam ih gledao ali su kod nas retki čak i na slikama, ne znam da li uopšte ima i jedan u Srbiji.

D_C

Hvala! U Svajcarskoj su malo cesci jer je Hirsch iz St Gallena a ujedno je bio i verovatno najveci diler za Saab. Ali globalno vrlo redak. 9-5 su se javljali u 2 verzije: Hirsch Troll R sa 305ks i Performance sa ‘samo’ 280. Moj je bio slabija varijanta sa standardnim Aero branicima i pragovima za model iz 2004 ali sa Hirsch ogibljenjem (koje sam kasnije zamenio za Eibach/Bilstein), felnama od 18 cola sa 6 paoka i krovnim spojlerom. Bio sam drugi vlasnik i vozio sam ga nekih 7 godina odn 100,000km. Verzija od 280ks je u odnosu na standardni Aero… Pročitaj više »

Stari Dejan

Kada sam prvi put put pročitao Hirsch, mislio sam da je to samo neki paket, kao Vektor recimo, a da je naziv krenuo od nekog zaslužnog radnika fabrike ili tako nešto. Onda sam malo guglao i imao sam šta da vidim!
Ja sam recimo baš ovakav model kao što si dao u linku hteo da kupim, tražio sam samo da bude 2,3t i limuzina ali je ponuda kod nas bila očajna nažalost… I nekako mi baš nije legao redizajn ove serije 9-5.
Hoćeš li uzimati ovog karavana?

Don

uvezi ga iz inostrantsva , ne cekaj na ponudu doma..

D_C

ponuda doma ne postoji. Ako hoces model bas kao sa linka koji sam postavio gore, mozda u celoj Evropi trenutno ima 2-3 primerka za prodaju, verovatno ni toliko. Ovaj je skoro sigurno najbolji. Inace, ukoliko mu se ne nabije kilometraza, cena ce mu tokom sledecih 10 godina samo rasti. Moj problem je da imam normalan porodican auto, ali imam i auto koji je registrovan kao ‘veteran-fahrzeug’ koji je blizu 40 godina star. Imam jos jedan auto od 35 godina koji se nadam da cu tokom sledecih 3-4 godine vratiti na drum i takodje registrovati kao ‘veteran-fahrzeug’. Nisu to skupi auti… Pročitaj više »

D_C

Razum kaze ne 🙂

D_C

p.s. Zar ne bi u Srbiji mogao da imas problem sa delovima koji nisu original Saab i da moras da radis atest?

Sto se tice redizajna, modeli za 2004 i 2005 su najbolji jer osim estetike imaju neka bitna poboljsanja u odnosu na starije verzije, da sad ne nabrajam… Redizajn od 2006 je forsiran od strane GMa i uradjen kako bi pojeftinio proizvodnju (i sam auto).

Stari Dejan

Poznata mi je ta priča sa razumom 🙂
Sa obzirom na to koliko su Saab-ovi uobičajena pojava i koliko su ljudi uopšte upoznati sa Markom kod nas mislim da šta god da dovezem moglo bi da prođe kao „fabrika“.
Ma ja sam gledao običan 9-5, kad sam video koliko ih ima o Hirschu nisam ni pomislio…

D_C

Jasno… Cisto radi informacije u vezi Hirscha, neki delovi bi mogli lako da prodju kod nasih, drugi kao recimo auspuh, ukoliko to gledaju, malo teze. Cim se pogleda iz kanala, upada u oci da nije standardan. Sto se tice normalnog 9-5, verovatno je lakse naci neki dobro ocuvani primerak sa recimo dva prethodna vlasnika i vece su sanse da je o njemu vodjeno racuna u odnosu na mnoge druge aute. Uprkos tome, on ima svoje falinke na koje treba obratiti paznju da kasnije ne bi bilo plakanja. Primera radi, najpouzdaniji je Aero sa automatom, iako bi bilo normalno za ocekivati… Pročitaj više »

Bungi

U pravu si za kubikažu. Hvala na ispravci.

Don

ja dobre vektre 😀

Zvezdan Božinović

Limuzina od 4,8+ metara s pogonom napred, nesrećan je izbor…. Važi i za Talisman, i za Arteon, i za Audi A7….

moron

Moraš da razumeš Zvezdane da mi svi nemamo iste „vozačke želje“, neki od nas su odavno „vozački eutanizirani“, skoro pa „penzioneri“ i ja, recimo, ne bih imao ništa protiv tog Talismana, ove Optime ili sličnog (npr. Mazda 6), ali, dakako, sve samo u karavanskoj izvedbi 🙂
Meni taj prednji pogon ne bi bio ni mana, ni prednost. Nebitno mi.

Zvezdan Božinović

Poštujem. Nisam napisao zakonik, već izneo ličnu preferenciju, koja čak već kod segmenta ispod gubi na snazi ko Covid u sedmoj nedelji 🙂 Od svega što si pobrojao, Mazda6 bi ti se ubedljivo najviše dopala, pretpostavljam.

Dikh tu kava

Jesi li probao Talisman? Meni je ostavio utisak „fenjeraša“ po količini korisnog prostora, vozačke ergonomije i kokpita. Recimo jedan Megan mi mnogo više legao od većeg brata.
A onu Optimu sa oglasa vrlo rado bih pazn’o za ne mnogo više od 12K. Kad bi mi trebalo vozilo od 4.9 m cca

moron

Nisam „probao Talismana“ u smislu vožnje, ali, jesam karavana par puta premeravao telom u salonu (dok nije „nestao“ sa tržišta Srbije). „Prostorno“, ja nisam imao bilo kakve zamerke čak ni na panoramsku verziju. Kome bi odgovarala kola D segmenta, bilo je to skroz ok vozilo, u mom svetu razumevanja i vrednosti.

Dikh tu kava

Ne znam da li je karavan WB talentovaniji ili ne, meni limuzina nije uopšte legla. Za Optimu.. šta reći, u svetlu cene, nekad si mogao Avensis da kupiš za nešto preko 18K. Sad za tu cenu neki 0.9 malo bolje opremljen Clio. Ne može čovek da bude pametan. Ispade da glede cene kola, stanovi u Beogradu uopšte nisu skupi..

Zvezdan Božinović

Pre par godina je Accord bio manje od 19 hiljada, u februaru 2018 je Mondeo !,5 dizel bio 17,5 hiljada evra… tako je Avensis je bio između te dve cene. I onda se nudi Optima po najmanje 50% višoj ceni….. ne ide, jednom me tako brutalno uvrediš,i završio si sa mnom (kao kupcem) 🙂

Dikh tu kava

Da, to su još bolji primeri. Par puta sam iz dosade okretao neke vlasnike da se kao raspitam za polovne kia-e, ista žvaka kao u salonu, opasna sekta.

Don

ja sam vozio oba karavana, ponuda prostora je izdasna, preformanse su bolje kod talismana, motor tih, oprema u paris initiale je super dobra, ali onaj 4 control jako zbunjuje. Uostalom, gledam podatke iz svog testa, krug okretaja takvog Talismana je veci nego krug okretaja Optime. Kod Optime je problem sto prostora na zadnjoj klupi ima puno a la Superb, ali gepek i performanse su na razini ceeda karavan sa 1.6 dizelom iz 2007 , i onda se pitas sto bi kupovao D segment, a dobijam isto ili manje u odnosu na C segmet (gepek isti ili manji, performanse iste) a… Pročitaj više »

Don

Uostalom kvalitet danasnjeg ceeda, proceeda i xceeda uz dizajn, su na razini optime sa gt linom paketom, pa i vise…tako da, slabo ko hoce kupiti D segment (kao nov), osim polovnog jer za 16 keka dobija ipak puno auta sa dobrom opremom i malo km i tvornickom garancijom (kakva god da je, bolja je od nikakve, a cijene servisa ionako su iste).

Don

prednost je zbog kise i snijega, ja se jos sjecam kad sam skartirao bmw peticu, imala je nove zimske gume ali se jedva popela na prvi kat garaze, dvije minute trajao uspon, dva metra naprijed, jedan nazad i to sve pod punim gasom, jer drugacije samo silazi sa brda tj ide unazad. Bio sam gola voda dok sam se popeo, molio Boga da niko ne naidje i da ga ne pokupim. Otisao nazad, prodao auto i uzeo korolu sa servisa, sreca pa nisam imao sibice inace buktinja…a na cesti 2 mm snijega. a kad kisa pada, u srednjoj i lijevoj… Pročitaj više »

Bungi

Znam, na tu dužinu bi lijepo legao 4×4 pogon, dizelka od 2.0 sa barem 2 turba i približno 200 konjića, automatski mjenjač i kožna sjedišta se podrazumijevaju. Takav auto ne ide bez staklenog pokretnog krova a onda cijena odleti u stratosferu. Vjeruj, dobar je i onaj sa prednjim pogonom, 1.7 crdi sa osnovnom opremom.

Zvezdan Božinović

Pa dobiješ Talismana s takvim motorom 1.6 dCi i 160 ks, još karavan, za manje para, čini mi se. Pavle ga testirao pre skoro 3 godine. Cena nije u stratosferi, održavanje jeftino, a marka etablirana. Čak je i Mazda6 niža s cenom

D_C

Necu se sloziti s tobom u potpunosti a evo zasto: Sa ovim motorima oko 150ks, to nije dovoljno da bi se osetila neka razlika – naravno ukoliko je auto dobro konstruisan kao recimo Mazda 6. Mondeo se takodje jako lepo vozi – da pri tome ostavimo po strani druge aspekte vozila. Sa ozbiljnijim motorom, preko 200ks i vecim obrtnim momentom, prednja vuca postaje problem i tada je zadnja pozeljnija, ako ne pogon na sva cetiri tocka. Kod jos ozbiljnijih motora vise ni samo zadnja vuca nije dovoljna – evo i M5 je presao na pogon na cetiri tocka zbog toga.

Yankee

Izasao je novi model pre nekih 6 meseci. Sedeo sam u njemu u februaru na salonu auta u Milwaukee i mnogo je bolje uradjen unutra od prethodnog.
Ali dizajnerski prosla generacija (2011+) izgleda bolje nego vecina danasnjih limuzina u pristupacnoj klasi.

moron

Zamisli, ta nova Kia Optima (i nova Sonata) na neka tržišta (npr. u Južnoj Koreji ) dolaze bazno sa 2,0 atmosfercem i AT6 menjačem.
Ubrzanje za tu Sonatu lošije nego za Optimu koju je Peki ovde testirao:
https://youtu.be/P-SYldcQDAI?t=189

TNT

KIA – Power to suprise, šta drugo reći…

kola

samo ako nekog naivcinu nahvataju kao sibicari so rade

Don

Cuj, švapski testovi, sad čitam svoj stari tekst iz 2016, kaže da su svabe davali prednost kiji ispred 508,mondea,Mazde 6, insignije…tu bih se i ja složio(jer taj GT Line paket ostavio dobar dojam), ali …sve je to druga liga, ukoliko volite da vozite, ako nemate takve aspiracije …onda vam i ova druga liga može proći, Optima je dobar odabir,2016 sa malo km i biznis paketom i automatikom za 16300€ čini se solidnom opcijom, ali i talisman Paris Initiale sa 160ks se može dobiti za tu lovu….Optima je kvalitetnije izradjenja, talisman sa 4 Control je upravljiviji i snažniji…stvar ukusa.

Don

uostalom, kad pogledas slike unutrasnjosti ceeda novog i optime, to je to…ceed ima samo nakaceni tablet, materijali, tehnika izrade su isti, zato novi ceed i jest tako dobar, usto je manji, ljepsi, okretniji a ima i dobre motore. kako vidim, nova optima bi trebala doci 2021.