1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je General Motors proizvodio kampere
Zanimljivost dana: Kada je General Motors proizvodio kampere

Zanimljivost dana: Kada je General Motors proizvodio kampere

1.21K
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan od ključnih razloga nekadašnjih uspeha General Motorsa je bio podatak da je kompanija uvek pružala za svakoga po nešto. Sve je započelo u automobilskom svetu gde je ponuđen bogat izbor za svačiji budžet i ukus, ali vremenom to nije bilo dovoljno i General Motors je proširio tržište i na vozove, brodove, motore za avione i još mnogo toga.

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, GM je uvideo još jedan novi trend, a tiče se jačanja tražnje za kamperima i sličnim vozilima za rekreativne potrebe. Daleko od toga da oni nisu postojali i ranije, ali je uglavnom bila reč o samostalnim kućama koje su na temelju tuđih modela, izrađivali kampere. S druge strane, General Motors je proizveo svaki deo u svojoj fabrici, čime je svakako bio jedinstven.

U navedenom periodu, najveći svetski proizvođač je imao dva zaista revolucionarna poveća kupea. Reč je o modelima Oldsmobile Toronado i Cadillac Eldorado, koji su na prvi pogled možda delovali kao svaki drugi kupe na ulicama, ali su se mogli pohvaliti pogonom na prednje točkove.

To im je omogućavalo bolju stabilnost u svim vremenskim uslovima i naravno prostraniji enterijer, a komercijalne divizije brendova Chevrolet i GMC su postale zainteresovane za proizvodnju kampera na njihovoj platformi. Projekat je dobio ime TVS-4 što je skrećenica za „Travel Vehicle, Streamlined“ (Aerodinamično vozilo za putovanja).

Chevrolet se brzo povukao iz priče pa je kao jedina zainteresovana strana preostao GMC. On je pozajmio kompletno ogibljenje, mehaniku i kočnice sa Toronada, a premijera je zakazana za 1972. godinu. Ime serijskog modela je palo na reč Motorhome (Motorna kuća), a ponuda se delila na dva modela.

Onaj kraći je bio dugačak sedam metara, a opcioni Deluxe čak 7,9 metara. S punom opremom cena je iznosila oko 18 hiljada dolara (oko 119.690 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Brojka je bila veća nego ona s kojom s kupac morao pomiriti kod kupovine tradicionalne američke kuće, ali istovremeno je bila i manja od one koju je konkurencija naplaćivala za svoje modele.

Masa je iznosila 5,7 tona pod uslovom da su dva vodena rezervoara od trideset litara bila prazna. U protivnom težina je naravno rasla, ali opet ne baš toliko koliko se smatralo na prvi pogled, pošto je General Motors u izgradnji uglavnom koristio lagane materijale.

Motorhome je unutra pružao nekoliko kauča, kompletnu kuhinju i kupatilo, kao i malu sobu za do četiri osobe. Oprema je bila više-manje ista kao u kućama, sa klimom, televizorom i još mnogo toga.

U samom početku je ponuđen samo Oldsmobileov V8 motor zapremine 455 kubnih inča (7,5 litara). Razvijao je 265 „konja“, a snagu je prenosio na prednje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Motorhome svakako nije bio brz, ali je mogao komotno da krstari američkim autoputevima pri brzini od oko 120 km/h. Kasnije će se u ponudi naći i moderniji V8 motor zapremine 403 kubnih inča (6,6 litara) i 185 „grla“.

Prodaja je startovala veoma lepo i prve godine je isporučeno preko dve hiljade primeraka, što se smatralo fantastičnom cifrom u svetu kampera. Međutim, ubrzo se desila naftna kriza tokom koje su vozila kao što je Motorhome postala jednostavno nepopularna.

Pored visoke cene, i potrošnja od preko trideset litara na pređenih sto kilometara je postala glavni problem, pa je GMC u jednom momentu čak i stopirao proizvodnju pošto je imao veliki broj neprodatih jedinica. Ona će se oporaviti tek 1976. godine kada je prodato 3.260 jedinica, a do tada cena je skočila na 38 hiljada dolara (današnjih 186.625 najmanjih zelenih novčanica).

Definitivan kraj stiže dve godine kasnije iz nekoliko razloga. Posle još jedne naftne krize, General Motors je bio primoran da uskromni dimenzije svih modela, pa je odjednom ostao bez motora, menjača, a i platforme za kampere. Tokom šest godina proizvodnje fabriku je napustilo manje od 13 hiljada primeraka, a kompanija je zatim prodala licencu biznismenu Donaldu Vitu koji je nastavio sa sklapanjem sve do osamdesetih godina.

Nismo sigurni da li ova priča treba da nam omogući da se prisetimo nekih drugih zlatnih vremena, ili pak postaje malo depresivna kada vidimo kakav je velikan General Motors nekada bio, a na šta je spao u današnja vremena. Treba mu svakako odati čast za sve što je postigao, jer priče kao što je ova samo potvrđuju da je gigant bio više od isključivo automobilskog proizvođača.

Zoran Tomasović

(1211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments