1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Porsche zamalo eliminisao 911-icu
Zanimljivost dana: Kada je Porsche zamalo eliminisao 911-icu

Zanimljivost dana: Kada je Porsche zamalo eliminisao 911-icu

255
2
Podelite sa prijateljima:

Voleli ga ili ne, svi ćemo priznati da je Porsche 911 najslavniji sportski automobil u istoriji. Slavio je na više međunarodnih takmičenja profesionalnog auto-moto sporta i uvek je pomerao standarde, baš kakva bi vozila visokih performansi trebalo da budu. Ove godine će proslaviti šest decenija postojanja, a njegova generalna ideja se nije izmenila od prvog dana. To se posebno odnosi na dizajn i nije teško zaključiti da je možda najprepoznatljiviji u automobilskom svetu.

Iako je većina godina za 911-icu bila veoma pozitivna, postojao je i period kada je nemački proizvođač vozila ozbiljno razmatrao da ga eliminiše iz ponude.

To se posebno odnosi na kasne sedamdesete godine prošlog veka, onda kada su sportski četvorotočkaši polako počeli da izumiru, a dominirali su veći, prostraniji i komotniji modeli iz klase „gran turismo“. Porsche je nudio model u takvoj kategoriji i taj se zvao 928, a postao je prvi serijski model brenda sa motorom sa osam cilindara i to postavljenim napred.

Porsche 928 je planiran kao zamena za 911, i to ne kao direktna, već samo kao najbolji i najskuplji model Porschea. Za to se jako zalagao tadašnji predsednik firme Ernst Furman, ali je dobio otkaz 1980. godine, nakon što je kompanija po prvi put u svojoj istoriji završila godinu bez profita.

Feri Porše je napravio listu od dvanaest kandidata, a posao je dobio Piter Šuc. Tada je saznao za ideje svog prethodnika i brzo ih je precrtao, uz objašnjenje da su 911 i 928 potpuno različiti automobili, i da nikako ne mogu da ciljaju na iste kupce. Šuc ne samo što nije dozvolio da 911 bude eliminisan, već je odlučio da proširi broj dostupnih konfiguracija.

Šuc je rođen u Nemačkoj, ali je njegova porodica prebegla na Kubu nedugo nakon dolaska nacista na vlast. U rodnu državu se vratio u posleratnom periodu i brzo je napredovao kroz hijararhiju proizvođača, pre nego što će jednog dana komandovati Porscheom. Ali ova priča nije o tome kako je spasio 911-icu, pošto je ovaj automobil zapravo spasila promena u načinu života na američkom tržištu.

Odjednom je mlađarija počela da pohađa fakultete i da bude u stanju da kupi skupoceni automobil već sa 25 godina, ali za razliku od svojih očeva, ovi nisu želeli Cadillac, pa ni Lincoln. Ovo su upravo bila vremena kada je popularnost Porschea i BMW-a eksplodirala, a to je priča za neki drugi put.

Ovo je zato storija o poslednjem planiranom modelu Porschea, dok je Furman još uvek predvodio firmu. Zvao se 911 SC, a ova dva slova su bila skraćenica za Super Carrera. Pojavio se u prodaji 1977. godini i proizvodiće se narednih šest godina, pod šest različitih serija (K, L, A, B, C i D).

Automobil je nosio kodnu oznaku 930/03 i pružao je trolitarski motor sa 178 konjskih snaga i maksimalnih 265 Nm obrtnog momenta. Porsche će da pruži još nekoliko konfiguracija različite snage za američko i japansko tržište, gde su dozvoljeni nivou izduvnih gasova daleko rigidniji, a evropski sa spomenutih 178 „grla“ je bio najmoćniji.

Nudio se ekskluzivno sa petostepenim manuelnim menjačem, a kompanija će da napravi 5.178 kupea i još 4.308 targi tek 1978. godine. Naslednik je bio nešto popularniji sa 5.705 kupea i 5.284 targi, od čega je većina završila „preko bare“.

Iste godine je snaga povećana na 185 „konja“ u Evropi, odnosno na 178 „grla“ u ostatku sveta. Vrhunac ponude će da bude serija B sa 201 konjskom snagom pre nego što SC ode u penziju, ali to više i nije bilo bitno pošto je svaki 911 doživeo drugu mladost i bio veoma popularan među kupcima.

Šuc će takođe odobriti razvoj legendarne 959-ke i podići prodaju Porschea do tada najveće kote isporučenih 53 hiljade primeraka, što je zabeleženo 1986. godine. Međutim, dobio je otkaz samo godinu dana ranije nakon što se spomenuti 959 pokazao kao veliki i finansijski neisplativ trošak, iako se do današnjeg dana smatra jednom od najvećih ikona industrije.

Kao što vidite iz ove priče, život nije uvek bio med i mleko za 911-icu. Malo je falilo da nestane sa tržišta zbog brzopletih odluka, a možemo samo da zamislimo u kakvom stanju bi Porsche danas bio bez njega. Ne samo bez 911-ice kao modela, već zbog njegove nemogućnosti da inspiriše velikane kao što su Boxster, Cayenne, Macan, Panameru i mnoge druge.

I to sve zbog jedne osobe koja je verovala svom „insektu“ što bi rekao Žika Pavlović, čak i kada ga je koštao posla.

Zoran Tomasović

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Mladjarija je u stanju da kupi skupoceni automobil već sa 25 godina“ – to je ovde moguce sa 40 i vise, pod uslovom da si menadzer na visokom polozaju ili vlasnik neke firme. Izuzetak od ovog pravila su mladi Turci – izdrzava ih porodica ili su u sivoj zoni izmedju kriminala i normalnog zivota. Porsche 928 bio je opcija za zamenu 911 ali samo verbalno – na trzistu se to nije obistinilo. Carrera je imala svoju klijentelu ne samo u Nemackoj vec sirom sveta, njena prodaja bila je stabilna. Nasuprot njoj, model 928 bio je problematican sa prodajom, bio je… Pročitaj više »

Bungi

911 je model koji većina kupaca identifikuje sa Poršeom.Kad kažeš Porše, svakako misliš na 911.Ispravna je bila odluka ostaviti ga u proizvodnji.928 je druga priča. Skuplji i moderniji.Pored 928,Porše je trebao ponuditi jeftiniju verziju sa V6(skraćenim V8) koji bi značajno poboljšao njegovu prodaju.