1. Home
  2. Vesti
  3. Za debi spreman – krosover Zeekr Mix!
Za debi spreman – krosover Zeekr Mix!
2

Za debi spreman – krosover Zeekr Mix!

77
2
Podelite sa prijateljima:

Ovo je već peti model marke Zeekr, koji se u strukturi holdinga Geely pojavio pre samo tri godine. Zvanična premijera tek predstoji, ali Zeekr Mix je već izlistan u bazi podataka o sertifikaciji kineskog Ministarstva privrede i trgovine. Tehničke specifikacije su i dalje javne u tek najmanjoj meri, ali su u slučaju ove mašine sekundarni.

Na kraju krajeva, glavna stvar je forma školjke, ali neizbežan je i pomen dizajna. Dok Evropa i Amerika napuštaju jednovolumenske automobile, eksperimenti se nastavljaju u Kini. I iako je Zeekr Mix homologovan kao SUV, odnosno krosover, isti poseduje monovolumensku jajoliku karoseriju bez naglašene haube.

Prednji kraj je stilizovan u duhu još uvek sasvim sveže limuzine s imenom inspirisanim Džejmsom Bondom, pa se tako i ona predstavlja rečima: 007, Zeekr 007! Tako, naplaci noviteta mogu biti prečnika 19 ili 20 inča, dok je zadnji deo vozila skoro isti kao onaj na SUV-u po imenu Zeekr X.

Ovaj čudak na četiri točka ne poseduje instalirane kvake na vratima, uostalom baš kao što ih nema ni X, dugmad su odgovorna za aktiviranje električnih brava, a grupisana su u blizini centralnih stubova karoserije. Sudeći po ovoj osobini, zadnja vrata automobila iz klase MPV se otvaraju u suprotnom smeru, što će reći da su izvedena u stilu „kontraša“. Pride, u kineskim medijima sugerišu čak i da je karoserija potpuno lišena centralnih stubova – poput pokojnog modela Forda B-Maxa ili Atoma koji obećava.

Zeekr Mix je, po dužini od 4.688 milimetara, pa i po visini od 1.755 mm, blizak kompaktnom kombiju kog poznajemo kao Opel Zafira Tourer. Ali u isto vreme, kineski monovolumen je primetno širi, pa nudi 1.995 milimetara po toj osi, a može se i pohvaliti mnogo solidnijim međuosovinskim rastojanjem od 3.008 mm naspram Opelovih 2.760 mm.

Do sada je homologovana samo osnovna verzija sa pogonom na zadnje točkove. Logično, takva modifikacija je pogonjena jednim elektromotorom snage 422 KS. To nas dovodi do spoznaje da i pomenuti „špijunski sedan“ Zeekr 007  nudi istu mehaniku. Ali, ovde se očekuju i opcije pogona na sva četiri točka, jer ipak pričamo o SUV-u, ma koliko on bio kombiolik. Punomasna premijera Zeekr Mixa bi trebalo da se održi u narednim mesecima. Mi ćemo da pratimo…

AutoRepublika

(77)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Isto to, samo malo drukcije“ (Vuk Stefanovic Karadzic) Na slici je Hyundai Staria, lansirana 2021 godine. Strucni mediji su je masovno krstili „kosmicki brod“, zbog njenih sasvim glatkih povrsina i ekstremno jednostavne geometrije cele karoserije. Isti koncept dizajna koristi i Zeekr Mix, to je ono sto ova dva minivena cini upadljivo slicnim! Detalji su u oba slucaja samo sasvim sporedni ukrasi. Oba modela imaju jednu istu gresku – aerodinamika! Nagnut prednji deo ni iz daleka nije sve sto bi moglo da se uradi za poboljsanje ovih voluminoznih putnih vozila. Vise puta sam rekao da aerodinamiku treba posmatrati trodimenzionalno – ovde… Pročitaj više »

BB

Na mini sajmu u Delti u Banjaluci, vidjeh jednu Hyundai Stariu.. Staria je dosta veća od ovog Zeeke, Ali ta što je bila izložena je bila u najvišoj opremi, 6 sjedišta u dva reda, kućne fotelje, luksuzno opremljena, pogon 4×4, napucana do bola… Moj mali se oduševio, kaže: Tata, kupujemo ovo … 😀
Sine, i meni se sviđa, ali preglomazno je to za nas, ne vidim joj upotrebu za nas…
Cijena za toliku količinu luksuza čak i nije velika, 51-52000 €