1. Home
  2. Life
  3. Britanci osmislili spoj motora SUS na vodonik i gorivne ćelije
Britanci osmislili spoj motora SUS na vodonik i gorivne ćelije

Britanci osmislili spoj motora SUS na vodonik i gorivne ćelije

127
1
Podelite sa prijateljima:

Bilo je svojevrsno iznenađenje kada je Toyota predstavila prvi motor sa unutrašnjim sagorevanjem vodonika pre skoro tri godine. Japanski brend, uveren da električni automobili nisu jedina budućnost zbog visoke cene baterija i skromne autonomije koju nude, odlučio je da se upusti u ovladavanje najlakšim i najmanjim hemijskim elementom u cilju zamene za benzin i dizel, a sve to zbog traženja drugih načina postizanja „nulte“ emisije.

Japanci testiraju ovu tehnologiju na modelima za takmičenje u zahtevnim japanskim trkama, ali postoji nekoliko dobavljača u automobilskoj industriji koji su se uključili u razvoj ove tehnologije. Mahle ili AVL su neki od njih, ali i Britanci iz Viritech Powertraina, koji su nedavno najavili, ne prototip, već spoj tehnologije gorivnih ćelija i motora sa unutrašnjim sagorevanjem vodonika spreman za serijsku proizvodnju.

Ovaj sistem omogućava brendovima automobila i komercijalnih i industrijskih vozila da se oslobode dodatnih troškova, nudeći više nego dovoljno performansi. Britanska kompanija je već stavila najnoviju inovaciju na raspolaganje proizvođačima koji „žele da brzo razviju automobile na vodonik“, ističući njenu modularnu konstrukciju koja omogućava brzu adaptaciju bez ugrožavanja prostora ili dizajna.

Tehnički, motor „VPT60N“ se sastoji od gorivne ćelije koja proizvodi maksimalnu snagu od 60 kW (82 KS), generišući električnu energiju sagorevanjem vodonika za napajanje električnog motora koji je sposoban da stvori maksimalnu snagu od 200 kW odnosno 272 KS – i obrtni moment od 409 Nm. Uz sistem je povezana visokonaponska baterija od 400V, kapaciteta 16 kWh, kao i rezervoar za skladištenje vodonika koji može da primi šest kilograma, sa dometom do 800 kilometara.

Viritech isporučuje kompletan paket, zajedno sa kontrolnom jedinicom koja upravlja pogonskim sistemom, energetskom elektronikom i hlađenjem integrisanim u bateriju. Dobavljač je već najavio da je u mogućnosti da zainteresovanim brendovima ponudi sistem da se sklopi u prototipove što je jedno od ključnih pitanja koje je potrebno za dobijanje zvaničnog odobrenja sa kojim se može montirati na serijske modele namenjene prodaji.

Veoma zanimljiv napredak u industriji, jer se može smatrati alternativom za električna vozila sa produženim dometom.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pogonski sistem vodonik+gorivna celija+baterija+e-motor je vrlo komplikovan i skup. Razlog: zahteva skupe elemente i skupu tehnologiju. Dalje, energetska efikasnost gorivne celije je samo 50% a od toga treba oduzeti gubitke koji nastaju punjenjem baterije. Motor SUS na vodonik je mnogo jednostavniji i jeftiniji. Njegova energetska efikasnost jeste manja – 40-45% – ali je u sumi efikasniji u proizvodnji i saobracaju. Vodonik je izuzet iz ove analize jer je potreban za obe vrste pogona.