1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Motociklizam sve popularniji u Češkoj: Honda, CF moto i Yamaha lideri
Motociklizam sve popularniji u Češkoj: Honda, CF moto i Yamaha lideri
6

Motociklizam sve popularniji u Češkoj: Honda, CF moto i Yamaha lideri

162
6
Podelite sa prijateljima:

Za razliku od tržišta novih automobila, gde je pandemija novog korona virusa unela pometnju, prodaja motocikala u Češkoj Republici nije trpela velike potrese, a stabilan rast tražnje za motorizovanim dvotočkašima se održao do današnjeg dana. 

U toj državi ih je tokom prošle godine registrovano preko 26,5 hiljada primeraka, što je za 4% više u odnosu na postignuće iz prethodne godine. Dodatno, u Češku je u privatnoj režijji uvezeno oko 16 hiljada polovnih motocikala iz inostranstva. Ovo je rekao Jozef Pokorni, sekretar Udruženja uvoznika automobila, na sajmu Motosalon u Izložbenom centru u Brnu, a koji se ovih dana održava nakon četvorogodišnje pauze uslovljene globalnom zarazom zloglasnim virusom.

„Broj isporučenih motocikala tokom prošle godine dokazuje da je Češka država tradicionalno fokusirana na motorizovane dvotočkaše. To su dokazala i dešavanja tokom pandemije, kada je smanjen broj registrovanih putničkih automobila, ali se povećao broj registracija motocikala“, rekao je Pokorni.

Broj novoregistrovanih motocikala je nastavio da raste i u 2022. godini, jer su se i proizvođači i uvoznici borili sa prekidima i nemogućnostima koje su se pojavile u lancu snabdevanja, što je dovodilo i do produžavanja rokova isporuka ka kupcima. Uprkos tome, Česi i ostali državljani te zemlje su 2022. godine registrovali 25,5 hiljada novih motocikala.

„Čak ni inflacija nije uticala na trend rasta prodaje motocikala, a koji je evidentan od 2017. godine. Fizička lica registruju 53% motocikala, dok je taj pokazatelj za putničke automobile na nivou od samo jedne četvrtine“, istakao je Pokorni.

U Češkoj su najpopularniji klasični motocikli, dok se beleži i drastično skromnija prodaja kvadricikala. Posebnu popularnost u gradovima uživaju skuteri koje je od 2008. godine, postalo moguće voziti u toj državi i na temelju posedovanja vozačke dozvole B kategorije.

„Najpopularnije marke u Češkoj su Honda, odnedavno i kineski CF moto, a naposletku i Yamaha,“ dodao je citirani Pokorni.

Na kraju još da dodamo da će glavna atrakcija takozvanog Motosalona, pored premijera noviteta i aktuelnosti iz sveta dvotočkaša, biti i takmičenje u akrobatskoj vožnji čija će se kulminacija dogoditi sutra, zadnjeg dana održavanja manifestacije.

Brno nije preko sveta, i potrebno je voziti nešto manje od 700 kilometara da bi se iz Beograda stiglo do tamo. Ko voli, nije kasno da poseti sajam.

MotoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Nisu poskupeli kao automobili..

BB

Skoro vidjeh jedan CF moto… Uhh, kako dobar, da se bavim time, gledao bih da jedan kupim, baš dobro izgleda. Ali ne bavim se time…

Ko bi rekao da ćemo da sanjamo o kinezima 😜

Zoca

Jeste iznad ostalih kineskih firmi,ali to je KTM inzinjering i dizajn.Nisu se jos uvek osamostalili kao u elektro-tehnickoj industriji.

S mile

Kod nas se valjano siri CF moto, reklame, saloni. Auto emisije o njima. Udarili po gasu za nase trziste. Kvadovi itd

BB

Pa ko posjeduje koga CF moto KTM ili KTM CF moto?

Ili u prevodu: Ko je tu mesar a ko tele?

Izmenjeno 1 mesec pre od strane BB
Zoca

Pa to je ,sto bi u socijalizmu rekli ,udruzeni rad.Za KTM- ov dizajn i inzinjering ,CF montira neke KTM motocikle,a motor 790 kubika se i za Ktm i CF moto proizvodi u Kini .Na istoj traci.