1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Jedan od najvećih svetskih kolekcionara Ducatija izlaže u Pragu
Jedan od najvećih svetskih kolekcionara Ducatija izlaže u Pragu
0

Jedan od najvećih svetskih kolekcionara Ducatija izlaže u Pragu

143
0
Podelite sa prijateljima:

Ko se ovih dana bude našao u glavnom gradu Češke Republike, a naš je čitalac, imamo lep predlog za njega. Martin Klajn iz Zlina je jedan od najvećih u svetu kolekcionara motocikala italijanske marke Ducati. Njegova kolekcija, koju je počeo da stvara tokom devedestih godina prošlog veka, broji oko 85 primeraka dvotočkaša, dok više od polovine tog broja čine vozila koja je potpisao Ducati. Sada je deo toga pozajmio putujućoj izložbi koja će potrajati do prvog dana marta, a koja je upriličena u tržnom centru u praškom Pankracu.

„Jedan sam od pet najvećih kupaca Ducatija i verovatno jedini Čeh koji je klijent trkačkog ogranka italijanskog brenda koji nastupa pod imenom Ducati Corse“, poverio se ovaj Ducatista listu Prava na otvaranju izložbe, koja obeležava istoriju i sadašnjost ove marke i legendarne firme. Antonio Kavalijeri Dukati je osnovao tokom 1926. godine sa svojim sinovima Adrijanom, Brunom i Marčelom.

Tada je porodična firma proizvodila kondenzatore, cevi i druge komponente za radio opremu. Vreme motocikala došlo je nakon završetka Drugog svetskog rata. Prvi Ducatijev motocikl je proizveden u Bolonji i to je bio model Cucciolo iz 1949. godine.

Klajn je voleo motocikle celog života, vozeći ih otkako je dobio vozačku dozvolu osamdesetih godina. „Divio sam se sportskim dostignućima, voleo sam trkačke mašine, imao sam želju da ih posedujem. Kupovao sam razne modele, specijalitete, sve dok nisam stigao direktno u fabriku“, priseća se početka druženja sa italijanskim fenomenom strastveni kolekcionar, i veliki obožavalac Karela Abrahama, koji se trkao na Ducatijevom motociklu.

Klajn se može pohvaliti jednim od svojih motocikala iz Trke šampiona (Race of Champions). Tu su takođe i drugi trkački primerci koji su se vozili svetskim motociklističkim stazama od devedesetih godina do današnjih dana. On će u martu u Češku dopremiti najsvežije pojačanje kolekcije. Raduje se motociklu na kom je Nikolo Bulega prošle godine osvojio titulu zvanu WorldSSP.

„Sa sve većim uspehom Ducatija, osvajanjem svega što se moglo osvojiti u poslednje dve godine, marka ima sve više obožavalaca i sve je teže i teže nabaviti motocikl“, navodi on. Ipak, nedavno je uspeo da kupi izuzetne komade. „Mašina na kojoj je Alvaro Bautista osvojio Svetsko prvenstvo za motocikle iz klase super sportskih iz 2022. godine, ili motocikl s kojim je započeo u Ducatiju tokom 2019. godine“, navodi Klajn primere.

On smatra da je MotoGP specijal najređi, i to onaj na kom se Marini, polubrat Valentina Rosija, takmičio u sezoni voženoj 2021. godine. „Trka je poznata u celom svetu. Kada je Valentino završavao karijeru, Marini ju je prefarbao u žute boje i odao počast Valentinu tako što je na haubi napisao Grazie Vale“, kaže Klajn.

Priznao je da priželjkuje model na kome je Frančesko Banjaija. osvojio Svetsko prvenstvo MotoGP prošle godine. „Ali jedan završi u muzeju, drugi je kupio veoma važan italijanski dizajner, tako da nemam sreće i moram da čekam da Banjaija osvoji još jednu titulu“, sleže ramenima.

Nabaviti novi trkački komad od proizvođača nije lak podvig. Prema njegovim rečima, italijanska fabrika pažljivo bira kome prodaje. „Potpisujete ugovor na deset stranica koji precizira kako da rukujete motociklom. Mere imaju za cilj da spreče, na primer, industrijsku špijunažu“, objašnjava on.

Obična mašina Ducatija košta više od 39,3 hiljada evra. Cene trkačkih primeraka razumljivo rastu mnogo više. Recimo, trkački motor s cenom lako proguta i četvrt miliona evra. „Ducati je otkrio da se troškovi od nacrta konstrukcije do trenutka kada specijalac bude postavoljen na startnoj liniji, penju u na sumu od čak tri miliona evra po šasiji“, otkriva Klajn, koji svoj neobični hobi finansira trgovinom automobilima.

Sve mašine koje parkira u posebnoj garaži su u funkciji, kako kaže, i spremne su za trkanje. „Mogu da vozim, ali ne i da se trkam“, izveštava on. Njegova kolekcija ne zahteva svakodnevnu negu. „Kad imam vremena, idem da ih servisiram, redovno punim, pokrećem. Porodica pomaže. Sin, žena, koker španijel, svi“, smeje se Klajn, koji motocikle i automobile smatra svojom doživotnom strašću. „Verovatno se neću promeniti u mojim godinama“, osmehuje se.

Ima nas 🙂

MotoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments