1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Koje sve marke poseduje vlasnik KTM-a, grupacija Pierer Mobility AG?
Koje sve marke poseduje vlasnik KTM-a, grupacija Pierer Mobility AG?

Koje sve marke poseduje vlasnik KTM-a, grupacija Pierer Mobility AG?

757
5
Podelite sa prijateljima:

Pierer Mobility kao matična kompanija u odnosu na ćerka firme zvane KTM, Husqvarna i GasGas, kontroliše i brojna druga zavisna društva i holdinge. Hajde da malo pogledamo ko sve posluje u sastavu ovog skupa.

KTM se ponekad doživljava na sentimentalan način, vidimo ga često kao malog proizvođača motocikala iz Austrije. Šarm planinskog vuka obavija ovaj brend i modele koje razvija. A taj privid je veoma daleko od istine. To je zato što je KTM najveći proizvođač motocikala u Evropi, što „nije loš“ rezultat za kompaniju koja je bila bez prebijene pare još 1991. godine.

Tada je Stefan Pjerer pazario ostatke zanemoćalog KTM-a, što je tokom narednih godina učinio i sa sledećim brendovima: Husaberg, WP, Husqvarna, GasGas, Raymon and Felt.

Motocikli KTM-a

Jedna od tri „najzelenije“ grane kompanije Pierer Mobiliti AG kada su u pitanju dvotočkaši jeste firma KTM Motorcycles. Društvo pod ovim imenom, proizvodi i prodaje motocikle brendova KTM, Husquarna, GasGas i elemente šasije iz entiteta WP. Kome nedostaje Husaberg u ovom krugu, trebalo bi da zna da je Husaberg pripojen Huquvarni tokom 2013. godine, nakon što su se Šveđani odvojili od Husquarne još 1988.

S druge strane, firma WP je deo KTM Motorcyclesa od 1995. godine, a španski off-road brend GasGas se potpuno pridružio grupi 2020. godine I da, tokom poslednjih trideset godina bile su aktivne različite korporativne strukture ove simpatične grupacije. KTM, Huskvarna i GasGas dele tehničke platforme KTM-a, probne mašine Španaca za sada ostaju ekskluzivne.

Motocikli s oznakama KTM-a, Husqvarne i GasGasa dele identične tehničke platforme KTM-a, dok mašine španske marke za sada ostaju autentične.

KTM polako osvaja kompaniju MV Agusta

Nedavno smo izvestili o ovoj poslovnoj kombinaciji. Ranije ovog meseca, KTM AG je stekao 25,1% kapitala italijanske firme MV Agusta Motor SpA sa sedištem u Varezeu. Iako je učešće u kapitalu manjinsko, KTM ima pravo veta na važne odluke u firmi. Motivi obe firme su jasni, KTM dobija dublji pristup u uličnom i premijum segmentu, dok MV Agusta stiču stabilnog i uglednog partnera i tehničkog mentora. Pozicija austrijske marke biva utemeljenija uz podršku pomenutih imena: Husqvarna i GasGas.

Električni bicikli Pierer

Drugi ogranak grupacije Pierer Mobility tiče se delatnosti objedinjene pod imenom „Pierer E-Bikes“. Biciklistički brendovi koji su pod tim kišobranom su GasGas, Husqvarna, Raymon, od nedavno i Felt. Prve tri marke već nude širok izbor električnih bicikala, a to isto se očekuje i od Felta.

Grupacija je prošle godine ka kupcima otpremila dobrih 80 hiljada bicikala. Uzgred budi rečeno, biciklistički brend „KTM Fahrrad“ nije pripadao grupaciji od ulaska u stečaj 1991. godine. Pierer Mobility je preuzeo specijalistu za trkačke bicikle za Felt, iz francuske grupe Rossignol. To se odigralo u novembru 2021. godine.

Konstrukcija, razvoj koncepata i digitalizacija

Treća linija delatnosti u okviru sazvežđa Pierer Mobility se primarno bavi temom konstrukcije i razvoja vozila. Jedna od najboljih dizajnerskih agencija, firma Kiska je odgovorna za prepoznatljive linije i ugloviti stil motocikala s amblemima KTM-a i Husqvarne.

„KTM Technologies“ anticipira blisku budućnosti i osmišljava nove proizvodne metode, navigacione sisteme i nove koncepte urbane mobilnosti. Pierer Innovation je sopstvena agencija grupacije u kojoj je sve digitalizovano: veštačka inteligencija, rešenja za velike baze podataka i blokčejn tehnologije za sve kompanije iz grupacije Pierer. Avocodo je softverska kuća koja posluje unutar grupe i bavi se razvojem mrežnih i poslovnih aplikacija. Naposletku, tu je i firma DC Digital koja razvija i konstruiiše nove prodajne sisteme za trgovinu biciklima.

Evropska prodaja firme CF Moto ide preko Pierer Mobilitija

Zajedničko ulaganje (poduhvat), odnosno strateško partnerstvo, postoji između entiteta Pierer Mobility AG i kineskog proizvođača CF Moto već skoro deset godina. Od 2021. godine, CF Moto takođe proizvodi sve varijacije modela s oznakom 790, i to za KTM, što čini u za te namene izgrađenoj KTM-ovoj fabrici preko puta sedišta firme CF Moto u Hangdžouu.

Ovo zajedničko proizvodno preduzeće razvija proizvode u Austriji, a oni se potom sklapaju u Narodnoj Republici Kini. Od januara 2023. godine, partnerstvo će biti dodatno prošireno distribucijom CF Motoovih motocikala matične kompanije KTM na pet evropskih tržišta: Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

AutoRepublika

(757)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Interesantna analiza… Mnogo štošta nisam znao. 👍
A čime se bavio Stefan Pierer prije kupovine KTM? To mi fali u ovoj priči. Obično se prinčevi na bijelom konju (‘ajde, ovdje nek bude na motoru) pojavljuju u bjakama, dok bajke o „početku u garaži“ više niko ne vjeruje, mada se stalno forsira…

Renault Terminator

Imam bajs KTM-ov…fantastičan bickl,kvalitetan,praktičan,kompaktan i veoma veoma podvozan bajs.Oduševljen sam.

Bungi

Vjerujem svaku riječ.Vjerovatno je i cijena paprena.?

aca

Kada sam ovo procitao odustao sam od kupovine ktm 790, ne verujem u kvalitetu.