1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Bugatti sprema novi hibridni V16 kao zamenu za W16
Bugatti sprema novi hibridni V16 kao zamenu za W16

Bugatti sprema novi hibridni V16 kao zamenu za W16

145
4
Podelite sa prijateljima:

Bugatti planira V16 motor u svoj sledeći hiperautomobil! Prethodno su postojale glasine o tome, koje će, očigledno, da se obistine. U prevodu, naslednik Chirona bi trebalo da bude predstavljen u junu. S obzirom da je tizerovanje slika i videa postalo „must“, i francuska marka je podlegla trendu, pa je objavila video sa zvukom novog motora. Kao što su zvaničnici kompanije ranije nagovestili, motor sa unutrašnjim sagorevanjem biće deo hibridnog sistema.

Bugatti za sada nije voljan da pruži dodatne detalje. Prethodni izveštaji su nagovestili da je novi motor razvio Cosworth sa masivnom zapreminom od 8,3 litra. Možda je čak i atmosferski, što ne bi predstavljalo šok jer video nagoveštava motor sa velikim brojem obrtaja.

Neki kažu da se okreće do 9.000 obrtaja u minuti i radi sa tri elektromotora da bi isporučio kombinovanu snagu od 1.800 konjskih snaga. Međutim, jedina potvrđena činjenica je da je pogonski sklop hibridni V16, tako da ove druge detalje treba uzeti s rezervom. Više zvaničnih informacija trebalo bi da bude objavljeno u narednim mesecima.

Vredi napomenuti da se Bugatti poigravao idejom o još luđem motoru pre četvrt veka. U septembru 1999. godine, 18/3 Chiron se pojavio na sajmu automobila u Frankfurtu sa kolosalnim 6,3-litarskim V18 koji je takođe korišćen u sedanu EB 218 iz 1999. godine.

To neće biti prvi serijski automobil koji koristi V16 motor jer ta čast pripada Cadillacu V-16 iz 1930. godine. Američki luksuzni brend je ponovo razmotrio ideju 2003. sa konceptom Sixteen u vreme Boba Luka. Godinu dana kasnije, koncept Rolls-Royce 100EX takođe je imao V16. Devel Sixteen je takođe obećao V16, ali ništa od toga. Da ne zaboravimo da su postojali prototipovi BMW-a serije 7 Goldfisch i Bentley Mulsanne sa V16. Možda najpoznatiji automobil koji ima V16 bio je Cizeta-Moroder V16T iz 1991. godine.

Osim motora, očekuje se da će francuski hiperautomobil biti potpuno novi model, a ne evolucija Veyrona i Chirona. To će biti poslednji model koji će potpisati Bugattijev direktor dizajna Ahim Anšajt. Buduće modele koji će stići nakon Chironovog naslednika dizajniraće tim koji predvodi Frenk Hejl.

Iako nas samo nekoliko meseci deli od svetske premijere, bogati kupci željni da sednu za volan čekaju dugo. Proizvodnja i isporuke neće početi pre 2026. jer Bugatti ima punu tabelu sa roudsterom Mistral i modelom Bolide predviđenog za staze. Ovo su poslednja dva automobila sa W16 motorom. Šesnaestocilindraš će da nastavi da živi, ali u drukčijem rasporedu cilindara (W prelazi u V). Novi hiperautomobil svakako obećava da će biti „neuporediv u svakom detalju“.

Naslednik Veyrona i Chirona se reklamira kao „čisto otelotvorenje Bugattijeve DNK, stvoreno ne samo za sadašnjost, pa čak ni za budućnost – već pour l’eternite (for eternity – za večnost)“.

Poslušajte zvuk motora (bez škripe guma)…

AutoRepublika

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zasto Bugatti napusta W16 koncept motora i prelazi na V16? Razvoj W16 motora trajao je mnogo duze nego sto je bilo predvidjeno, razlog je bilo termicko opterecenje motora. Motor W16 sastoji se od cetiri VR4 motora – cetiri cilindra u cik-cak rasporedu gde se ose cilindara nalaze pod uglom od oko 15°, i tako 4 puta. Motor W16 je veoma kratak i daje veliku radnu zapreminu na malom prostoru. Negativan efekat ove komprimirane konfiguracije jeste da su cilindri veoma gusto poredjani jedan do drugog tako da izmedju njih nema dovoljno prostora za tecnost za hladjenje. Verujem da postoje jos neki… Pročitaj više »

Bungi

Postoji i jednostavniji način izgradnje V16 motora od W16.Dva redna R4 motora spoje se pod uglom od 180 stepeni.Zatim se se između dodaju još dva bloka R4 motora po uglom od 60 stepeni.Tako je svaki blok udaljen od susjednog za 60 stepeni.Bolje hlađenje, jednostavnija gradnja i duplo manja dužina nego kod klasičnog V16.Motore W6, W8,W12 i W16 sam uvijek smatrao mehanički previše komplikovanim.Šta će drugo švabo napraviti nego komplikovano.???

Matija

Po tvom receptu dobio bi motor koji je jako sirok, kao bokser. Kao takav ne bi bio zgodan za ugradnju jer oko motora mora da bude jos citav niz njegovih pratecih komponenti. Ti si samo 50% Svaba! 🙂

Bungi

😅😂🤣Legenda si!