1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ikona malih automobila
AR pijaca klasika: Ikona malih automobila

AR pijaca klasika: Ikona malih automobila

357
1
Podelite sa prijateljima:

Nema sumnje da je Mini jedna od najvećih legendi u automobilskom svetu. Kada je debitovao davne 1959. godine, ispisao je pravila na temu kako bi mali gradski automobil trebalo da izgleda. Nikada ranije jedan četvorotočkaš sa dužinom od svega tri metra nije nudio toliko prostora, a Mini je delo brilijantnog grčko-britanskog inženjera Aleka Isigonisa.

On se odlučio za pogon na prednje točkove, koji u to vreme još uvek nije bio u masovnoj ponudi (s izuzetkom modela Citroen Traction Avant) i poprečno postavljenim motorom, čime je Mini mogao komotno da primi četvoročlanu porodicu i mali kofer.

Ono o čemu se retko kada priča jeste podatak da se Mini u originalnom izdanju proizvodio sve do 2000. godine. Njegov tvorac je originalno bila firma British Motor Corporation, da bi se zatim udružila sa kompanijom Leyland Motors 1968. godine, čime je nastao British Leyland.

Tada najveći britanski proizvođač automobila će otići u stečaj sredinom osamdesetih godina, nakon čega je kreriran Rover Group na bazi koliko-toliko stabilnih brendova unutar British Leylanda (Austin, Rover, Mini i MG). Grupa Rover će poslovati sve do 1994. godine kada je kupio BMW, a Mini se nalazi u njegovim rukama do današnjeg dana. Svaki od spomenutih vlasnika je zadržao originalni Mini u svojoj ponudi iz prostog razloga što se još uvek prodavao u zadovoljavajućim brojevima.

Britanski mališa je imao najveći uspeh tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, a u oglasima retko kada možemo da vidimo one baš rane primerke. Iz tog razloga smo za ovo izdanje pijace izabrali Mini iz 1960. godine i onaj pod značkom Morrisa (takođe se prodavao kao modela Austina, Rileya, MG-a, Innocentija, Wolseleya, i tako dalje).

Automobil se tada mogao kupiti samo sa motorom radne zapremine 848 kubika koji je razvijao 33 konjske snage. Menjač je bio četvorostepeni manuelni, a pogon na prednje točkove. Testovi iz navedenog perioda kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 27 sekundi uz maksimalnu brzinu od 116 km/h. I to sve po početnoj ceni od 1.340 američkih dolara (oko 14.139 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Mini se inače nalazi u gradu Malboro unutar američke savezne države Nju Džerzi i do sada je prešao 54.400 kilometara. Paket opreme Deluxe govori da je reč o nešto kvalitetnijem enterijeru, mada se Mini prodavao kao jeftino prevozno sredstvo i samim tim je bio spartanski opremljen.

Najzanimljiviji detalj su svakako dvobojna kožna sedišta, a kao što možete da primetite sa priloženih fogorafija, ostatak opreme se odnosi na volan i točkove. Automobil je inače prošao kroz detaljan proces restauracije protekle godine i svaki deo je osvežen.


Aukcija je donela 38 ponuda, a najviša je iznosila 33.750 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Stari Mini je beskrajno simpatican auto, kada god ga vidim na ulici izmami mi osmeh! Sa tehnicke strane, ovaj autic je prepun novih ideja. Sa poprecnim motorom otvorio je sasvim novi put u gradnji automobila. Pored novih ideja Mini je takodje pun kompromisa, bez kojih cetiri odrasle osobe ne bi mogle u njemu da nadju mesto. Jedan moj drug imao je minija u kome smo nas cetvorica, u dobu studenata, uspevali da nadjemo mesto! Bilo je zabavno! Kada bi se Mini gradio po danasnjim merilima komfora, njegovih tri metra duzine ne bi vise bili moguci. Bio bi to vrlo interesantan… Pročitaj više »