1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Chevrolet Corvette ZR-1
AR pijaca klasika: Chevrolet Corvette ZR-1

AR pijaca klasika: Chevrolet Corvette ZR-1

234
0
Podelite sa prijateljima:

Četvrta generacija modela Chevrolet Corvette, koja se proizvodila od 1984. do 1996. godine, danas nije preterano vredna i cenjena među kolekcionarima, ali istoričari će reći da je možda najbitnija u sedam decenija postojanja omiljenog američkog sportskog automobila. Daleko od toga da je imao onaj prelepi stil prethodnika, pa ni njihovu snagu, ali nakon dugo godina provedenih u gledanju leđa konkurencije, Chevrolet je konačno izradio sportistu sa modernom novom šasijom, dizajnom i najbitnije od svega – sa odličnim performansama.

Rani modeli ove generacije su se mogli pohvaliti sa svega 205 konjskih snaga, a kako je vreme prolazilo tako su i rasle brojke ovog 5,7-litarskog motora. Prvo na 230, pa na 245 „grla“, a onda je 1990. godine svetlost dana ugledalo izdanje nazvano ZR-1 sa čak 375 „konja“ (1993. godine će opet uslediti prirast moći na 405 konjskih snaga). Ipak, ZR-1 nije bio baš „čistokrvni“ Jenki, kao što bi Chevrolet voleo da mušterije pomisle…


Naime, General Motors je kupio Lotus 1986. godine, a zatim mu predao Corvette i zatražio da napravi „najbrži sportski automobil na svetu“. Britanski inženjeri su vredno radili godinama i čak kupili, rastavili i proučili legendarni Porsche 959 tokom spomenutog perioda.

Krajnji rezultat je bio 375 „konja“ iz atmosferskog 5,7-litarskog motora sa osam cilindara ili 130 „grla“ više nego Corvette sa tada najmoćnijim motorom. Magazin Road & Track je prvi imao priliku da ga testira i zabeležio je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 4,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 290 km/h.

Lotus nije modifikovao samo motor već i šestostepeni manuelni menjač, ogibljenje i kočnice, dok su Amerikanci dodali određene dizajnerske izmene po pitanju branika i felni i „nabili enterijer fensi opremom“. Spomenućemo da ZR-1 još uvek čuva jedan rekord, onaj kada je tokom 24 sata vožen čak 6.793 kilometara pri brzini od 282 km/h.

Početna cena je iznosila 58.995 američkih dolara ili oko 124.460 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, a u narednih šest godina fabriku će napustiti 6.939 jedinica. Pomalo ironično, ugradnju američkog motora tjuniranog od strane Britanaca je radila firma Mercury Marine, koja je inače poznata po nekim od najboljih agregata za brodove i trkačke čamce na svetu.

C4 je najjeftinija generacija Corvette u svetu polovnih vozila i dobro očuvani primerak u voznom stanju se može pronaći već za par hiljada dolara. Ali ZR-1 je naravno izuzetak od tog pravila i trenutno jedan model iz 1990. godine se prodaje na sajtu „Bring a Trailer“.

Prešao je svega 4.160 kilometara i nalazi se u gradu Sarasota unutar američke savezne države Floride. Navodi se da je originalno isporučen izložbeno-prodajnom salonu Marhofer Chevrolet u gradu Stov (savezna država Amerike Ohajo) i da je na Floridu stigao tek pre nekoliko meseci. Nije nam poznato zašto je vožen toliko malo tokom poslednje tri decenije, a čak i sadašnji vlasnik tvrdi da je prešao tek tridesetak kilometara od kada ga je kupio u oktobru 2021. godine.

Tokom poslednjih nekoliko sati aukcije, najviša ponuda iznosi 50 hiljada dolara i verovatno se neće menjati u većoj meri. Pomalo zaboravljamo da je danas moguće kupiti čak i porodični krosover sa većom snagom nego što je pre nekoliko decenija bilo rezervisano samo za vozila iz segmenta najpoželjnije egzotike, a sam ZR-1 je definitivno stavio Corvette u centar pažnje.

Zoran Tomasović

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments