1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Novi dizajn Fiata Multiple
Novi dizajn Fiata Multiple
11

Novi dizajn Fiata Multiple

1.67K
11
Podelite sa prijateljima:

Fiat Multipla iz s početka ovog veka je možda, koliko god paradoksalno izgledalo, bio najpopularniji od ružnih i omraženih automobila. Nezavisni dizajner Marko Malteze danas se pozabavio dizajnom i dao lični pečat kompaktnom minivenu u skladu sa kodovima današnjeg vremena.

Zamislio je kako bi izgledao ovaj atipični model kada bi danas ugledao videlo, to jest kada bi Fiat ponudio novu generaciju koristeći siluetu stare kao što se Renault sprema da uradi sa R4, R5 i Twingom.

Malteze naglašava da je želeo da poštuje originalni dizajn Roberta Đolita, takođe „oca“ trenutnih Fiata 500 i Pande sa termičkim motorima. Vide se originalne proporcije Multiple lansirane 1998. godine sa konstrukcijom na dva vertikalna nivoa, velikom zastakljenom površinom, strmim zadnjim krajem i kratkim prepustima.

Modernizacija dizajna počinje glatkijim i prefinjenijim površinama. Kvake na vratima su suptilno skrivene u crnoj traci koja ocrtava bočne prozore; njihovo centralno pozicioniranje sugeriše da su zadnja vrata „samoubilačka“. Nova poprečna ivica u dnu šoferšajbne, udubljenje srednje visine sa strane, uvučena vrata, „plutajući“ krov i crne klackalice unose određenu dinamiku u profil, pojačan velikim čvrstim točkovima u dve nijanse uz nizak klirens.

Očigledno, osvetljenje je prerađeno. Originalni okrugli farovi su zamenjeni LED krugovima isečenim u njihovoj osnovi kao na konceptu Renault Twingo Legend. Migavci koji su bili pored njega su nestali. Što se tiče svetla smeštenih na dnu vetrobranskog stakla, takođe prvobitno okruglog oblika, ustupile su mesto LED diodama u obliku slova Y koje su povezane svetlosnom trakom. Neki mogu da vide uticaj Dacije ili Lamborghinija, u zavisnosti od afiniteta svake osobe. Standardna Multiplina zadnja svetla su zamenjena sa tri stranice kvadrata u vidu LED dioda sa obe strane ugaonih, konkavnih vrata prtljažnika.

Marko Malteze nije predstavio nijednu sliku unutrašnjosti, za koju pretpostavljamo da ima dva reda po tri sedišta kao prethodnik. O motoru se ništa ne govori, mada može da se pretpostavi da je pogon električni. Ova kreacija je čisto digitalna, ali Fiat Multipla će zaista imati naslednika prema nekim informacijama.

Fiat trenutno priprema SUV koji će biti u srodstvu sa sledećim Opelom Fronterom i Citroenom C3 Aircrossom, koji će se proizvoditi u Maroku od oktobra 2025. i zameniti i 500X i Tipo. Iako nije MPV, neki ga već nazivaju „Nova Multipla”.

AutoRepublika

(1671)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Originalna Multipla je neverovatno ruzan auto ali je kao tema veoma interesantna – kako smestiti 6 odraslih osoba u mali prostor! Ovaj zadatak zahteva sasvim novi prilaz arhitekturi celog vozila kao i nizu detalja koji treba da omoguce funkcionisanje Multiple u gradskom saobracaju. Tu je potrebno „malo mnogo“ vise od novog dizajna. Prikazani dizajn jeste lepsi od originalnog ali je daleko od realno upotrebljivog. Zadrzao je koncept sa dvodelnom karoserijom, gde je stakleni deo kabine izrastao kao pecurka iz donjeg tela karoserije. Povrsina prednjeg stakla (samo geometrijska povrsina, ne staklo!) trebalo bi da bude produzena napred, tako da se dobije… Pročitaj više »

Bungi

Ako bi se vjetrobransko staklo postavilo u istoj ravni sa haubom, kao jedna cjelina to više nebi bila Multipla. Bio bi to još jedan Espace u fiatovoj varijanti kao i mali milion sličnih monovolumena.Dvozapreminska karoserija je ono Multiplu izdvaja iz mase i čini prepoznatljivom.Sličan dizajn sam viđao kod tegljača(šlepera) budućnosti.

Matija

„Ako bi se vjetrobransko staklo postavilo u istoj ravni sa haubom“ – Sta je tu lose? To je pravi dizajn za miniven.

Bungi

Ne kažem da nije, aerodinamika je vjerovatno bolja ali nema orginalnosti kod takvog rješenja.

Matija

Znaci, po svaku cenu hoces gore „pecurku“?

Bungi

Da, „pečurka“ je interesantna, fosna ne 🙂

Trt

Samo kad si ti nama lep i pametan

BB

Dobro je Markan uklopio inzeresantne linije u MPV formu… 👌
Za moj ukus, malo više klirensa ne bi bilo ja odmet, ne zbog estetike, već zbog funkcionalnosti…
Vjerujem da u eri SUV svega i svačega, bi se našlo dovoljno kupaca (koji neće SUV iz inata) za ovaj auto, jer potreba za ovako nečim ima, a do sada je dizajn bio taj što je ljude odbijao…

Matori

Ja ne želim SUV iz inata, baš zbog većeg klirensa.

Bungi

Odlična je.Dovoljno ružna jer Multipla mora takva da bude, ružnjikava.

MRN

Što bi rekla danas lica iz struke – “čist dizajn”.
Šalu na stranu, uopšte ne deluje loše.