1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ekstremno izdanje najlepšeg BMW-a u istoriji
AR pijaca klasika: Ekstremno izdanje najlepšeg BMW-a u istoriji

AR pijaca klasika: Ekstremno izdanje najlepšeg BMW-a u istoriji

4.82K
13
Podelite sa prijateljima:

Uvek sam smatrao da je generacija pod kodnom oznakom E24 čuvene Serije 6 najlepši automobil sa značkom BMW-a u njegovoj istoriji. Sigurno se mnogi neće složiti sa mnom i reći će, „a šta je sa ovim ili onim“, ali barem meni ni jedan drugi BMW nije mogao da stane na crtu sa E24.

Možda jedini problem u celoj priči je onaj da ovaj prelepi kupe u početku uopste nije imao motore koji bi parirali stilu. Kada je predstavljen 1976. godine, nudio se samo sa parom tro- i 3,2-litarskih benzinaca sa 182, odnosno 197 konjskih snaga. Ona snažnija izdanja kao što su 635CSi i M635CSi će da debituju tek kasnije.

Ali kao i za sve drugo u životu, i za takav „problem“ je postojalo rešenje, a odnosi se na tjuning kuću Alpina. Ova nemačka kompanija se bavi preradom modela BMW-a još od 1965. godine, a nije ni izostao E24. Originalno se zvao 630 Turbo da bi ime kasnije bilo promenjeno u B7 Turbo. Biće deo ponude od 1978. do 1988. godine i u tom periodu je isporučeno 313 jedinica širom sveta.

B7 Turbo je bio zasnovan na verziji 630CS, a sve je krenulo oko tjuninga trolitarskog motora. U fabričkom izdanju je razvijao spomenutih 182 „konja“, ali su inženjeri ugradili turbo marke KKK i podigli snagu na između 250 i 300 „grla“. Uparen sa ovim motorom, B7 je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 5,9 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h.

Naravno, tolika snaga ne bila balansirana da Alpina nije modifikovala i menjač, ogibljenje i kočnice. Kompletan doživljaj je kompletiran sa posebnim branicima, grafikama i 16-inčnim felnama. Teško da je postojao poželjniji kupe kada je predstavljen krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1978. godine i nalazi se u gradu Temekula unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao 184 hiljade kilometara. Ovaj konkretni B7 je poseban i iz razloga što stiže sa brojem šasije B7-001.

To nam govori da je prvi E24 tjuniran od strane Alpine i korišćen je za promociju onog dana kada je predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu u mesecu septembru 1978. godine. Kasnije se pojavio na naslovnim stranicama mnogobrojnih automobilskih magazina pre nego što ga je kupio privatni kupac u Nemačkoj.

Baš ga je on koristio dugo godina za svakodnevnu vožnju, što potvrđuje i visoka kilometraža, a onda ga je kupila privatna kuća za preprodaju klasika u Holandiji i uvezla u Sjedinjene Američke Države. Vozilo je u međuvremenu i mehanički osveženo, a ugrađena je i nova klima.

Aukcija je donela samo četiri ponude, a najviša od njih u iznosu od 103 hiljade dolara nije bila dovoljna da ovaj fantastični kupe promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(4821)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Ne zna se šta je ljepše na ovom automobilu!

MRN

Prava skulptura. Bilo je to doba kada je BMW pravio zaista veoma lepe automobile.

igi

Jedan od retkih modela koji je uživo daleko lepši nego na fotografijama, prava dizajnerska ikona.

Matija

Ne znam ko je pisao ovaj izvestaj ali ja se slazem sa tobom! BMW nikada vise nije napravio ovako nesto lepo! Zasluzio je mesto u njujorskom muzeju moderne umetnosti, pored Jaguara E Type i Citroena DS!

Laki

👍👍

Bungi

Ima i onaj njegov prethodnik, sa 2 BMW znaka na C stubovima. Umjetničko djelo.

Matija

BMW CS E9 – U pravu si, mislim da je on cak lepsi od ovog gore jer ima cistiju liniju, ima onu cuvenu hromiranu (Corvair) lajsnu koja ga vizuelno izduzuje i kao pravi sportista nema B nosac!

comment image
BMW CS E9 1968-1975

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
Matija

„Auto, Motor und Sport“ upravo je objavio vest da ce se 01. marta o.g. kod Sotheby’s na Floridi pojaviti na licitaciji jedan BMW CS E9. Ocekivana cena je 85-110 hiljada evra. Kazu da je auto 2017 godine izuzetno dobro restauriran: auto je rastavljen na delove, sa karoserije je skinuta boja i ponovo je lakiran. Boja: „Baikal plava“. Slika dole:

comment image

Laki

Amin!

Matija

Vjecnaja pamjat! 🙂

Ovaj model, bez restauracije ali u dobrom stanju, momentalno moze da se kupi u Nemackoj za 50-60 hiljada evra.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
Kitittelj

Tako jednostavan, a tako najlepsi.

Renault Terminator🇷🇺Z

Slažem se sa svima ovde,ovaj auto je prelijep.

Mickey Mous

Pojam najlepsi je pitanje licnog ukusa. Meni je najlelpsi E9 a tu negde je i E31. E24 je u svakom slucaju u samom vrhu iako mozda ne bas, bas najlepsi.