1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mercedes: “Moramo da iznađemo nove izvore prihoda”
Mercedes: “Moramo da iznađemo nove izvore prihoda”

Mercedes: “Moramo da iznađemo nove izvore prihoda”

752
4
Podelite sa prijateljima:

U intervjuu koji je šef Mercedesa Ola Kelenijus dao za nemački list Die Zeit, prokomentarisao je trenutne izazove i mogućnosti sa kojima se suočava automobilska industrija. Uprkos teškim ekonomskim izgledima za Nemačku, izvršni direktor je uveren u budućnost švapske kompanije, koja je usred sveobuhvatne transformacije. On ističe da automobilska industrija trenutno doživljava epohalnu promenu, vođenu tehnološkim trendovima kao što su dekarbonizacija i digitalizacija.

Po mišljenju Kelenijusa, ova promena je „uzbudljiva “, ali sa sobom nosi i značajnu neizvesnost, posebno s obzirom na geopolitička trvenja i ekonomske izazove, kao što je u prvom redu porast troškova upotrebe energenata. „Navigacija kompanije po ovim nemirnim morima je izazov “, rekao je šef Mercedesa. On poredi konkurencija u automobilskoj industriji sa desetobojom. „Ne možete istovremeno postati svetski šampion u svih deset disciplina, ali morate da pobedite sveukupno, i naravno da budete najbolji u nekima od njih“, nastavlja svoje izlaganje menadžer. Mercedes bi takođe trebalo da se dalje razvija da bi bio uspešan u ovoj transformaciji.

Kelenijus takođe govori o troškovima razvoja i proizvodnje električnih pogonskih sklopova, posebno motora i baterija. Iako je Mercedes-Benz bio uspešan u mnogim uporednim testovima električnih automobila, on je naglasio potrebu daljeg smanjenja troškova proizvodnje. Posebno imajući u vidu činjenicu da Mercedes nudi mnogo velikih modela, koji zauzvrat zahtevaju veća baterijska pakovanja. A to na kraju dovodi i do većih troškova po kilovat satu.

Da bi kompenzovao efekte većih troškova električnih automobila, Mercedes bi trebalo da „razvije nove izvore prihoda“, rekao je ingeniozni menadžer. Na primer, putem digitalnih pretplata za usluge kao što su automatizovana vožnja i personalizovani paketi zabave. Istovremeno, on govori o smanjenju fiksnih troškova, uključujući moguće uštede iz oblasti davanja zaposlenima, iako imajući na umu društvenu odgovornost: „Nećemo popuniti sve pozicije u narednim godinama“, kaže on. Pored toga, u Nemačkoj postoji sigurnost posla do kraja 2029. godine, prema rečima generalnog direktora, kako prenosi Zeit.

Proizvođač automobila iz Štutgarta će se koncentrisati na integraciju softverskih komponenti . Kompanija je angažovala hiljade programera softvera širom sveta kako bi smanjila složenost vozila i pozicionirala se kao arhitekta operativnog sistema u Mercedesovim modelima. Partnerstva sa tehnološkim kompanijama kao što su Nvidia i Google i dalje su neophodna za unapređenje inovacija – kao što je autonomna vožnja.

Proizvođač automobila iz Štutgarta će se koncentrisati na integraciju softverskih komponenti. Kompanija je angažovala hiljade programera širom sveta, sve kako bi smanjila nivo složenosti vozila i pozicionirala se kao arhitekta operativnog sistema u Mercedesovim modelima. Partnerstva sa tehnološkim kompanijama kao što su Nvidia i Google su i dalje neophodna za unapređenje inovacija – kao što je autonomna vožnja.

„Okvirni uslovi za kompanije moraju da se poboljšaju“

Kelenijus takođe govori o prodaji električnih automobila, koja je porasla za oko 75% tokom 2023. godine. Međutim, on je priznao da je ukidanje državnih podsticaja uticalo na tržište. On je „veoma srećan“ što Mercedes nastavlja da nudi motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva, plug-in hibride i električne automobile, sve to paralelno i kako bi zadovoljio potrebe kupaca.

Ipak, Mercedes će ove decenije stvoriti osnovu za potpuno električni portfelj u svim klasama vozila, kaže se. Međutim, prema Kelenijusovim rečima, kompanija ne može da predvidi tačno vreme kada će se motori SUS završiti službu, pošto mnogi faktori utiču na povećanje broja električnih vozila, uključujući proširenje infrastrukture za punjenje.

U svakom slučaju, kupci bi od Mercedesa i dalje mogli da kupe motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva čak i posle 2030. godine. „Naš asortiman proizvoda je u osnovi zasnovan na zahtevima kupaca i uvek će biti na vrhuncu tehnologije“,  rekao je (još uvek) pedestčetvorogodišnjak u intervjuu.

Izvršni direktor nemačkog proizvođača ne komentariše direktno da li je postepeno ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem goriva već do 2035. godine deo realnosti ili nije. Prema njegovom mišljenju, 2026. godine će biti nužno da se izvrši popis i da se povede objektivna diskusija, pri čemu je ključno stanje infrastrukture za punjenje širom Evrope.

Uprkos promenama u automobilskoj industriji, šef Mercedesa je siguran da će individualna mobilnost uvek biti tražena. Oslanjanje na velike i skupe premijum električne automobile je deo duge tradicija brenda. Mercedes označava nešto posebno. Ova filozofija će se nastaviti u električnom dobu.

Transformacija poslovanja tokom ekonomske recesije je izazovna. Zato generalni direktor zahteva: „ Okvirni uslovi za preduzetništvo se moraju poboljšati, u smislu oporezivanja, fleksibilnosti tržišta rada i obrazovanja.“ Kelenijus hvali saradnju sa saveznom vladom Nemačke, najpre u oblasti ​​snabdevanja sirovinama, ali naglašava potrebu za daljim trgovinskim sporazumima i isplativim, zelenim snabdevanjem energijom kako bi se ojačala konkurentnost kompanija.

U daljim delovima izlaganja on govori o raspodeli resursa u vremenima ekonomske neizvesnosti. Odbacuje izigravanje različitih interesnih grupa – zaposlenih i akcionara – jedni protiv drugih; umesto toga, trebalo bi promovisati međunarodnu konkurentnost i tehnologije orijentisane na budućnost. Mercedes-Benz kao kompanija ulaže u različite oblasti.

Ojačati Nemačku kao izvoznu zemlju umesto izolacije

Kelenijus je mišljenja da svi ekonomski isplativi izvori energije takođe moraju biti prošireni, posebno oni koji su bez CO₂ ili barem sa nižim sadržajem CO₂. Kao primere navodi energiju vetra i solarnu energiju. Iako se upotreba ovih izvora proširuje, po njegovom mišljenju to nije dovoljno. Električni vodovi i skladišta energije su takođe važni da bi se obezbedila dostupnost alternativnih izvora energije. On ukazuje na ulaganja drugih zemalja u pumpna postrojenja kao primer kako bi CO₂-neutralna energija mogla biti stalno dostupna.

Menadžer je rekao da će napraviti kompromise, na primer u pogledu estetike pejzaža, kako bi smanjio rizik od klimatskih promena. „Ne možete izaći iz uglja i nuklearne energije i istovremeno biti protiv dalekovoda ili skladišta energije “, upozorava on. To su teme o kojima bi trebalo da se povede društvena polemika. Kelenijus takođe smatra da nuklearne elektrane koje su već plaćene i koje daju rezultate ne bi trebalo gasiti. „Kao poslovna osoba, imam jasno mišljenje o tome. Ali diskusija je završena. To nas danas nikuda ne vodi “, rekao je šef Mercedesa.

Povrh toga, on hvali Nemačku zbog njene kritičke samorefleksije i vidi u tome snagu koja inspiriše lični napredak. On ceni kvalitet života, kulturnu raznolikost i otvorenu, prijateljsku i inovativnu atmosferu u zemlji. Demokratija, tolerancija, poštovanje, socijalna tržišna ekonomija, kao i inovacije i preduzetništvo su kamen temeljac nemačkog poslovnog modela. On upozorava na stvaranje sentimenta protiv određenih grupa jer to ugrožava društvenu koheziju i zalaže se za više, a ne za manje Evrope, sve kako bi ojačao Nemačku kao izvoznu zemlju, a ne da bi je izolovao.

AutoRepublika

(752)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U intervjuu prozvani su globalni problemi auto industrije, bez nagovestaja kako ih resiti. Rezime bi glasio: sve je otvoreno, na svemu treba da se radi. Tako je, kazem ja, ali bih zeleo konkretnije odgovore. „Ne možete izaći iz uglja i nuklearne energije i istovremeno biti protiv dalekovoda ili skladišta energije “ – ovo je kljucni problem nemackog drustva, kontradikcija koju su stvorili zeleni! Oni se prodaju kao ekolozi, kao takvi imaju sve vise pristalica tj. birackih glasova, ali su u stvari jedini i najveci kocnicari ekologije!!! Kako im to uspeva?! Obrazlozenje je jednostavno i brutalno – demokratija! Demokratija je sistem… Pročitaj više »

S mile

Ako znas, reci mi.
Zasto je Tesla mogao da uvede jedan kompjuter, a ostali ne mogu, pa ih ima desetak ili vise.
Ideja je odlicna, zasto je drugi ne kopiraju?

Matija

Vrlo jednostavno – Tesla je nikao odjednom, bez opterecenja tradicijom i mislio je na sasvim nov nacin. Ostali proizvodjaci vec 100 godina kupuju komponente kod 100 liferanata a svaki od njih nudi svoje komponente sa svojom elektronikom. Niko od tradicionalnih proizvodjaca nije se zapitao „da li to moze drugacije da se uradi?“ To je sve, principijelno jednostavno ali dok se sprovede u praksi zahteva vreme!

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
BB

Opet ja (politika, obavještajne zakulisne radnje…) Ali ovi zeleni nisu slučajno došli, sami od sebe. Oni su uzeli jednu široko rasprostranjenu pozitivnu temu – ekologija, ko nije za ekologiju, trebalo bi da bude prihvatljiva svima. ALi onda po starom „dobrom“ anglosaksonskom a možda i vjerovatno hazarskom običaju, jedna istina se počinje gnječiti, kriviti, razvlačiti dok ne stane u njihove kalupe, a ti kalupi uopšte nemaju suštinsku vezu sa provobitnom idejom – ekologija, već ima neke druge zakulisne radnje. Davno sam odgledao video Konstantina Pavloviča, gdje se objašnjava da se ljudska populacija grupiše oko dva pola (sjever-jug, demokrate – republikanci, kapitalizam… Pročitaj više »