1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Od Opela u Rusiji su grđe pozicionirane samo „divovske marke“ Foton, Chrysler i Smart
Od Opela u Rusiji su grđe pozicionirane samo „divovske marke“ Foton, Chrysler i Smart

Od Opela u Rusiji su grđe pozicionirane samo „divovske marke“ Foton, Chrysler i Smart

1.03K
0
Podelite sa prijateljima:

Opel, koji se pre par godina smestio pod kišobran PSA koncerna, je objavio povratak na rusko tržište u februaru 2019. godine. Početak prodaje je bio planiran za zadnjih par meseci te godine, a formalno-pravno, inicijalna ideja je ispoštovana. Na dan 16. decembra, obnarodovane su maloprodajne cene za krosover Opel Grandland X, kao i za minibus Opel Zafira Life. Međutim, šanse da vas pogodi grom, daleko bilo, veće su od verovatnoće da ugledate neki novi primerak Opela na ruskim ulicama. Zašto je to tako?

Pa, najpre da kažemo da je prema podacima nacionalne službe, u prvom polugođu 2020. godine, prodato samo 59 četvorotočkaša s oznakom marke iz Riselshajma. Mereno tim kriterijumom, samo su Foton, Chrysler i Smart (koji napušta tržište najveće države na svetu) grđi brendovi od Opela.

Opel razložno opravdava početni neuspeh u Rusiji efektima pandemije, mada je zaraza uticala i na poslovna postignuća ostalih rivala u industriji. Fabrike su bile zabravljene, maloprodajni objekti zakatančeni, dok je radoznalost i interesovanje kupaca za pazar četovorotočkaša, skoro potpuno zamrlo. Ali, to ni izbliza nije jedini razlog.

Manje-više. prvi model koji je trebalo da otvori sezonu prodaje, minibus sklopljen u ruskoj Kalugi, Opel Zafira Life je startovao s ponudom, ali čak i tada se šepurio samo u najbogatijem, Cosmo paketu opreme uz višu cenu od 36.500 evra. Jednostavnije verzije su bile zamišljene da se nađu u ponudi do kraja proleća i to s nalepnicom od 30.900 evra, ali to se nije dogodilo, čak ni do sada. Pride Zafira Life se u Rusiji nudi jedino s automatskom transmisijom, dok se bratski modeli Peugeot Traveler i Citroen SpaceTourer mogu nabaviti i s ručnim menjačem.

Ostali modeli „polomljene munje“ su bili zamišljeni da se nađu u ponudi negde sredinom proleća, ali je svetska infekcija poremetila te ideje. Kao „za đavola“, proizvodnja kombija Opel Vivaro je u Kalugi započela u martu, neposredno pred kasnije neizbežno zatvaranje fabrike zbog Covida-19.

Istovremeno, kompletirana je homologacija za SUV model Opel Grandland X, ali su prve isporuke iz Nemačke, morale biti odložene. Kao posledica toga, oba modela, Vivaro sa startnom cenom od 19.880 evra, i Grandland X (nuđen po ceni koja počinje od 23.200 evra) su počela da pristižu u izložbeno-prodajne salone tek u aktuelnom mesecu, a još uvek ih nema u svim maloprodajnim objektima dilerske mreže u velikoj Rusiji.

Zatim, u razloge koji su uslovili loš start nemačke marke, svakako se mora ubrojati i, još uvek slabo razvijena mreža dilerskih predstavništava u Rusiji. Sudeći prema zvaničnoj internet prezentaciji proizvođača, samo je deset objekata razasuto u sedam ruskih gradova. Do kraja ove godine, plan je da ih bude trinaest. Ali, čak i u Moskvi, sva tri salona Opela, u svojoj ponudi imaju i vozila drugih marki, pa tako analizirana nemačka marka i ne može da dođe do punog izražaja.

U sklopu razmene iskustava i planiranja poslovanja za budući period, trgovci su proizvođaču rekli da žele da drže zalihe robe (četvorotočkaša nemačke marke) na najnižem mogućem nivou. Rokovi isporuke naručenih Opela, za primerke lagerovane u centralnom magacinu (parkingu), iznosi oko deset radnih dana. Shodno tome, kandidati za kupovinu Opela moraju iskazati, za ruske uslove, zavidnu dozu strpljenja.

Opel još uvek nije spreman da objavi planove za budućnost, a koji bi se ticali nastupa u Rusiji. Jedino je jasno da se aktuelne generacije modela Astra i Insignia neće ni prodavati na toj teritoriji, a sve zbog reperkusija ugovora koji su prilikom kupoprodaje Francuzi potpisali s rukovodstvom General Motorsa. Što se tiče ponude novih modela, razvijenih uz patronat gazde iz Galije, Opel će verovatno, u bratskoj nam državi nuditi: Corsu, Crossland, Mokku i Combo. Ipak, to nije izvesno još uvek.

AutoRepublika

(1033)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments